≫ 

Prvi tehnički sastanak grupe predstavnika Beograda i Prištine o registarskim tablicama sutra u Briselu

Krećemo sa prvim sastankom na kojem će se razmatrati sve što je neophodno za funkcionisanje Radne grupe što je neophodno da bi se došlo do predloga rešenja koje bi kasnije trebalo da bude usvojeno na visokom nivou - rekao je direktor kancelarije za KiM

  • 1
Aleksandar Vučić Brisel Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Prvi sastanak tehničke grupe predstavnika Beograda i Prištine na kome će se razgovarati o mogućnostima trajnog rešenja pitanja registarskih oznaka vozila biće održan sutra, prenosi Gazeta ekspres.

Nedavno postignuti briselski sporazum, koji je deblokirao situaciju na severu Kosova i Metohije, sadrži tri tačke, čija treća tačka predviđa sastanak radne grupe predstavnika Beograda i Prištine.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković je pojasnio da to neće biti sastanak glavnih pregovarača na tehničkom nivou, već je, kaže, reč o ekpertima, onako kako je dogovoreno sporazumom koji je potpisan 30. septembra.

- A to je da se formira Radna grupa na čijem čelu je Evropska unija i gde su prisutne obe strane i Beograd i Priština - rekao je Petković posle obilaska Srećka Sofronijevića koji se nalazi na bolničkom lečenju u Urgentnom centru u Beogradu, pošto je ranjen prošle nedelje na Kosovu i Metohiji prilikom upada jedinica Rosu kosovske policije na sever pokrajine.

Petković je rekao da će i jedna i druga strane imati po četiri člana u radnoj grupi, uparavo za pitanja slobode kretanja, regisartskih trablica i drugi.

- Krećemo sa prvim sastankom na kojem će se razmatrati sve što je neophodno za funkcionisanje Radne grupe što je neophodno da bi se došlo do predloga rešenja koje bi kasnije trebalo da bude usvojeno na visokom nivou - rekao je Petković.

Održavanje tog sastanka potvrdila je i tzv. kosovska vlada

- U četvrtak, 21. oktobra, biće održan prvi sastanak tehničke grupe za registarske tablice vozila. Na ovom sastanku će se razmotriti mogućnosti za trajno rešenje zasnovano na tri glavna principa - stoji u odgovoru tzv. Vlade Kosova.

Trajno rešenje, kako se dodaje, mora biti u skladu sa standardima i praksom Evropske unije, primenjivo na obe strane, i ako jedna strana blokira postizanje zajedničkog rešenja ili ne sprovodi ono što je dogovoreno, to je strana koja blokira dijalog.

- Ne očekuje se donošenje odluke na ovom prvom sastanku - navodi se u odgovoru kosovske vlade.

Video: Počela primena nalepnica na Jarinju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nexxx

    20. oktobar 2021 | 10:27

    U skladu sa standardima i praksom sa EU znaci neometani saobracaj bez ikakvih ogranicenja ni nalepnica. Sto znaci da cemo svuda po Srbiji vidjati RKS i kako nam se iz vozila smeju!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA