≫ 

Selaković na godišnjem sastanku šefova OEBS-a u regionu pohvalio partnerski odnos ove misije sa Srbijom

Srbija podržava rad Misije OEBS na КiM, kao vidljivog međunarodnog statusno neutralnog prisustva u Pokrajini, koja deluje u skladu sa mandatom zasnovanim na rezoluciji SB UN 1244 - ističe ministar spoljnih poslova Nikola Selaković

  • 0
MSP, Nikola Selaković Partnerska saradnja Srbije i OEBS-a Foto: Ministarstvo spoljnih poslova

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković obratio se danas na Godišnjem sastanku šefova misija OEBS-a u regionu Jugoistočne Evrope i ukazao na to "da Srbija podržava rad Misije OEBS na Кosovu i Metohiji, kao vidljivog međunarodnog statusno neutralnog prisustva u Pokrajini, koja deluje u skladu sa mandatom zasnovanim na rezoluciji SB UN 1244", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Selaković je naveo da Srbija veliki značaj pridaje terenskom prisustvu OEBS-a, budući da je već dve decenije domaćin dvema misijama na terenu u Beogradu i Prištini, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

- Posebno smo ponosni na činjenicu da je saradnja sa Misijom OEBS-a u Srbiji, od njenog osnivanja bazirana na partnerskim odnosima - rekao je Selaković i dodao da se saradnja Misije OEBS-a i srpskih institucija već dugi niz godina u Organizaciji ističe kao primer uspešnih odnosa zemlje domaćina i misije na terenu.

Selaković je naglasio da je Srbija posvećena unapređenju regionalne saradnje, da aktivno doprinosi rešavanju otvorenih pitanja, kao i da nastoji da težište stavi na ekonomsku saradnju kroz inicijativu "Otvoreni Balkan".

- Srbija ni u doba pandemije kovida-19 nije zaboravila da veliki izazovi mogu biti prevaziđeni isključivo solidarnošću i posmatranjem regiona kao celine. Naša zemlja je vođena humanim motivima ustupila značajne količine vakcina susednim državama koje su zatražile tu vrstu pomoći, ali i omogućila njihovim državljanima da se vakcinišu u Srbiji - naveo je ministar.

Govoreći o značaju OEBS-a u čitavoj Jugoistočnoj Evropi, Selaković je istakao ulogu Organizacije u podršci promocije poštovanja ljudskih prava, vladavine prava, ali i jačanju poverenja u procesu pomirenja u regionu. Ukazao je na značaj koji misije OEBS-a imaju u podršci reformama na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, ali i jačanju sveukupne saradnje u Jugoistočnoj Evropi. Ministar je ocenio i da bi povezivanje misija donelo vidljive rezultate na planu jačanja efikasnosti njihovog rada i odgovoru na bezbednosne izazove, poput migrantske krize ili borbe protiv ekstremizma i radikalizacije.

- Кoristim ovu priliku da ohrabrim sve misije na terenu u Jugoistočnoj Evropi da unaprede međusobnu saradnju, identifikujući oblasti za zajednički pristup i delovanje - zaključio je ministar Selaković i poželeo učesnicima dobru diskusiju.

Video: Selaković: Zaštita ljudskih prava među najvažnijim obavezama

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA