Skupština Srbije o Zaštitniku građana i Komisiji za etiku

Novim zakonskim rešenjem, kada je reč o Zaštiniku građana, širi se i krug lica koja mogu da podnesu pritužbu, a regulišu se i obaveze u pogledu prava deteta. Predlog zakona donosi i duži rok za podnošenje pritužbe, odnosno propisuje da to bude najkasnije u roku od tri godine od izvršene povrede prava građana

  • 0
Skupština Srbije Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Skupština Srbije nastaviće danas rad, a na dnevnom redu je Predlog zakona o Zaštiniku građana, kao i izmene i dopune Zakona o slobodnom pristupu informacijama.

Novim zakonskim rešenjem, kada je reč o Zaštiniku građana, širi se i krug lica koja mogu da podnesu pritužbu, a regulišu se i obaveze u pogledu prava deteta. Predlog zakona donosi i duži rok za podnošenje pritužbe, odnosno propisuje da to bude najkasnije u roku od tri godine od izvršene povrede prava građana.

U Predlogu zakona određeno je da mandat Zaštitnika građana bude osam godina.

Posebno se ukazuje na značaj i obavezu izgradnje institucije Zaštitnika građana u pogledu zaštite, promovisanja i unapređenja prava deteta. Cilj izmena i dopuna Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja je „uspostavljanje mehanizama koji treba da unaprede odgovornost i transparentnost u radu organa javne vlasti".

Poslanici će poceti i novu sednicu sa jednom tačkom dnevnog reda, a to je Predlog odluke o obrzovanju Komisije za etiku. Reč je o komisiji koja će se starati o primeni Kodeksa ponašanja narodnih poslanika. Za kandidate za etičku Komisiju iz redova fakultetskog nastavnog osoblja predloženi su Dragan Smiljanić profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, Brankica Popović sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Prištini i Ivana Stojanović Prelević sa Filozofskog Fakulteta u Nišu.

Kad je reč o kandidatima iz redova državnih službenika, iz službe Narodne skupštine predloženi su diplomirani pravnici Sanja Pecelj i Sanja Dedić. Izmenama Kodeksa ponašanja koje su usvojene prošlog meseca predviđeno je formiranje komisije od pet neparlamentarnih ličnosti, a kazne za kršenje Kodeksa biće od 10 do 50 odsto poslaničke plate.

Video: Srpska glumica na sednici Skupštine Srbije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA