≫ 

Šesta konferencija o britansko-srpskim odnosima: Nove mogućnosti za partnerstvo, trgovinu i saradnju

Potpredsednik Narodne skupštine Vladimir Orlić poručio je da Srbija razvoj ekonomske saradnje sa Velikom Britanijom vidi kroz dolazak britanskih investitora, ali i njihovih ulaganja u našu infrastukturu

  • 2
Velika Britanija, Srbija Zastave Velike Britanije i Srbije / Foto-ilustracija: Shutterstock

U Beogradu je danas otvorena šesta konferencija o britansko-srpskim odnosima na temu “Novi bilateralni sporazum - mogućnosti za partnerstvo, trgovinu i saradnju”, a na kojoj će tokom dana stručnjaci iz oblasti politike, ekonomije, prosvete, kulture i religijie razgovarati o unapređenju odnosa Srbije i Velike Britanije u tim oblastima.

Konferenciju je otvorio potpredsednik Narodne skupštine Srbije Vladimir Orlić koji je istakao da bi Srbija i Velika Britanija trebalo da iskoriste maksimum iz političkih sporazuma, kakav je nedavno potisani sporazum o bilateralnoj trgovini, a koji su bitni za ekonomski razvoj obe zemlje. Istakao je da pitanje međudržavnih odnosa spada među najvažnija pitanja, dok ekonomija i privreda u tim odnosima zauzimaju posebno mesto.

Orlić je naglasio da je Srbija danas ponosna na činjencu da može da se pohvali promenama i kada je reč o međunarodnoj saradnji, ali i u oblasti ekonomije i privrede. Podvukao je da je Srbija danas među prvima na listi zemalja koje se biraju za investiranje, kao i da privlači dvostruko više stranih direktnih investcija nego sve ostale zemlje u regionu zajedno.

Dodao je da je preduslov za taj ekonomski razvoj bio i povećanje ugleda Srbije u Evropi i svetu kao i to što naša zemlja učestvuje na gotovo svim važnim svetskim skupovima kakav je današnji o kimatskim promenama u Glazgovu. Podsetio je i na nedavni skup u Beogradu povodom 60 godina od organizovanja prve konferencije Pokreta nesvrstanih, a kojoj je prisustvovalo više od 100 delegacija iz sveta.

Poručio je da Srbija razvoj ekonomske saradnje sa Velikom Britanijom vidi kroz dolazak britanskih investitora, ali i njihovih ulaganja u našu infrastukturu.

Orlić je naveo da će tema današnjeg skupa biti i zdravlje i dodao da bi dve zemlje i u toj oblasti mogle da sarađuju, kao i da Srbija ima šta da ponudi u oblasti zdravlja, što je pokazala tokom borbe protiv pandemije. Istakao je da upravo srpski IT razvio sistem kojim je u našoj zemji pokrenuta masovna vakcinacija i koji je dobio pohvale i čestitke iz celog sveta. Pored toga, ukazao je i da je Srbija našla mesto na mapi proizvođača vakcina protiv kovid-19.

Predsednik Grupe za Srbiju Parlamenta Velike Britanije Endru Bridžen ukazao je da Srbija i Velika Britanija imaju dugu tradiciju diplomatskih odnosa od skoro 185 godina, da su su kroz tu dugu tradiciju imale uspone i padove, ali da novi bilateralni trgovinski sporazum otvara i nove mogućnosti za saradnju.

Istakao je da je Srbija sprovela mnoge reforme na svom evropskom putu, da te refome Velika Britanija podržava, ali i da predstoji još oblasti na kojima mora da radi, kao što su vladavina prava, nezavisnost sudstava i borba protiv korupcije.

Prema njegovim rečima dalji napredatk Srbije zavisi od dijalog između Beograda i Prištine.

Bridžen je kazao i da broj britanskih kompanija u Srbiji raste i dodao da se raduje novim britanskim investitoriam u našoj zemlji i budućem rastu trgovinske saradnje dve zemlje. U oblasti zdravstva, Bridžen je naveo da su se Velika Brianija i Srbija tokom pandemije virusa korona pokazale kao lideri u pružanju zdravstvene zaštite.

- Važno je da se to nastavi i nakon što se pandemija završi - rekao je Bridžen.

Predstavnik Organizacionog odbora konferencije Mihajlo Rabrenović pozdravio je učesnike iz Srbije i Velike Britanije i poželeo im da otkriju na koji način mogu da se dalje razvijaju i jačaju odnosi dve zemlje.

Video: Engleska svaki dan gubi teritoriju i postaje sve manja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Рајко

    1. novembar 2021 | 11:40

    Александар дел Вал у књизи „Босна, Косово, Чеченија - ратови против Европе“, објављеној 2000. године на француском, никад преведено на српски, Пише: „целокупна западна политика, политика САД и ЕУ има за циљ потпуно физичко уништење Срба“ Па су наши покушаји сарадње као кад би кокошка хтела да сарађује са сељаком који је намерио да прави од ње супу.

  • Milos

    1. novembar 2021 | 13:06

    Nema partnerstva sa Englezima.Oni su partneri nasih dusmana i to je jedina istina.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA