≫ 

Od najtežih odluka do najvećih izazova i uspeha: Godinu dana od formiranja Vlade, Brnabić o radu svog kabineta

Ocenu svoga tima u Vladi Srbije premijerka Srbije Ana Brnabić prikazala je kroz napredak u četiri osnovne oblasti: zdravstvo, pod uslovima pandemije korona virusa, zatim borbu protiv organizovanog kriminala i mafije, te evropske integracije i za građane najvažniju ekonomiju

  • 12
Ana brnabić, Vlada Srbije, Palata Srbija Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Premijerka Ana Brnabić predstavila je danas rezultate u prvih godinu dana rada svog kabineta u prisustvu ministara Vlade Srbije.

Koja je bila najteža odluka tokom prve godine rada Vlade?

Na pitanje šta je bilo najteže u toku mandata i ove prve godine Vlade u ovom sastavu, kaže da je to bio 13. oktobar, kada je počelo da se puca na Srbe na Kosovu i Metohiji.

- Tu je Vlada imala ogromnu podršku predsednika Srbije koji je ovaj problem preuzeo na sebe i nama ostavio prostora da se bavimo drugim problemima i pitanjima u Srbiji - navela je premijerka kao najtežu situaciju i ovih godinu dana rada Vlade Srbije.

Šta je urađeno za godinu dana?

- Želim da pokušam da što kraće prikažem šta smo uradili za ovih godinu dana Vlade. Četiri osnovne teme su zdravstvo jer se nastavila pandemija korona virusa, borba protiv organizovanog kriminala i mafije, jer to je obeležilo ovih godinu dana iza nas, zatim evropske integracije i četvrto možda najvažnije to je svakako ekonomija. Koji su nam rezultati i šta očekujemo od 2022. godine.

Vlada se suočila sa brojnim izazovima i radila u teškim okolnostima, naročiot iz ugla pandemije, ispostavilo se da je jedina ali velika razlika od 2020 godine što imamjo vakcinu. Paralelno sa pandemijom je počela i energetska kriza koju niko niej očekiva, a koja je do sada čini se neviđenih razmera. Udarac na ekonomiju i u svetu i prirodno kod nas bio ogroman nego što se očekivalo prošle godine. Ono što je posebna okolnost to je zaista ogromna nestabilnost koja je prouzrokovana od strane privremenih institicuja u Prištini, stani napadi na Srbe na KiM i da veliki deo našeg fokusa i energije usmerimo na to, uz ogromnu podršlu predsednika Srbije - izjavila je Branbić na konferenciji u Palati "Srbija".

Sačuvali smo radna mesta, nezaposlenost nije rasla, upravo suprotno, rasla je zaposlenost i rast penzija i plata. Započeli smo sve planirane projekte, poručila je Brnabić.

- Pod jedan i najvažnije je zdravstvo. Borba protiv korona virusa i jačanje našeg zdravsstva. Podsećam šta smo uradili u prvih godinu dana rada vlade. Otvorili smo tri poputno nove bolnice u roku od nekoliko meseci - podsetila je premijerka i naglasila kad prestane pandemija i ove kovide bolnice će služiti kao dodatna podrška zdravstvenom sistemu.

Srbija je pokazala izuzetnu agilnost i finansijsku moć u nabavci četiri različite vrste vakcina, naglasila je premijerka.

- Ono što smo obećali i ispunili da smo primer za dobru i odgovornu upravu time što smo među prvima počeli masovnu vakcinaciju. Napravili smo efikasan sistem, najefikasniji u Evropi za zakazivanje vakcinacije, potpuno sopstevnim resursima koji je omogućio da se bukvalno za 30 sekundi prijave, zakažemo termin i mesto, i da zahvaljujući tom sistemu zakažemo i revakcimo i da podsetimo za treću, buster dozu - istakla je Brnabić.

Premijerka je podsetila da je do danas na Torlaku proizvedeno oko milion i 500 doza vakcine Sputnik. Tu je i izgradnja nove fabrike vakcine Sinofarm, koja će biti i resurs za kasniju proizvodnju vakcina i posle kovida.

- Paralelno smo nastavili jačanje zdravstva. Privodimo kraju prvu fazu radova na KCS, krenuli smo u radove rekonstrukcioje KC Vojvodine i Kragujevca. Završeno je Dedinje dva, krenuli smo u radove za Tiršovu, radimo opšte bolnice od Kikinde do prokuplja i nastavljamo ogromne radove na domovima zdravlja širom Srbije. Posebno smo fokusirani na plate svih zaposlenih u zdravstvu - prenela je premijerka Brnabić i objasnila da će neto plata leara biti podignuta na 120.000 dinara od 2022. godine, da će medicinske sestre imati  61.500 dinara.

Ana brnabić, Vlada Srbije, Palata Srbija Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Druga velika tema fokusa ove Vlade je borba protiv mafije i organizovanog kriminala.

- Obećali smo bezpoštednu borbu protiv mafije, pao je monstruozni klan Belivuk-Miljović, koji su uhapšeni u maestralnoj akciji MUP-a. Ova grupa je procesuirana za teška ubistva, otmica i proizvodnju droga i oružja, silovanja. Optužnica je potvrđena u prvom stepenu, sad sledi pravo žalbe. Nastavili smo borbu protiv mafije i državnog udara, i pokazali da je 1.882 puta da je prisluškivan Vučić i članovi njegove porodice, i ponavljam neće biti zaštićenih. Više nema obračuna organizovanih kriminalnih grupa u Srbiji, ali ovaj posao nije još završen. Isporučili smo ono što smo obećali građanima, i krenuli u borbu - podvukla je premijerka.

Što se tiče evrointegracija, pun fokus smo stavili na reformu vladavine prava.

- Svim relevantnim institucijama šaljemo izveštaje šta smo uradili u svakoj pojedinačnoj oblasti vladavine prava. Potpuno transparentno i zajedno sa partnerima iz EU. To je izuzetno važno za naše građane i našu ekonomiju. Izveštaj EK u oktobru je prepoznato da Vlada ima novu energiju i potpuni fokus na oblast vladavine Prava i što je prepoznato da smo u svim oblastima dobili.

Četvra tema je svakako privredni rast i ekonomski napredak.

- Danas imamo ubedljivo najveće plate u regionu Zapadnog Balkana. Naš BDP će ove godine po prvi put u 52 milijarde evra preći u istoriji Srbije, a za nepunih 10 godina smo stvorili dodatne, nove vrednosti za sve naše građane. Stalne direktne investicije su nastavile da rastu uprkos korona virusu. Stvaramo nova radna mesta, održali smo nisku stopu javnog duga, ispod 60% našeg BDP, do kraja godine očekujemo da će biti 58%.

Video: Godinu dana Vlade Ane Brnabić: Uz izazove sačuvana ekonomska stabilnost

Predsednik je pričao o tome šta raditi od prvog januara 2022. godine, jer imamo dva izvora, da budemo manje konzervativni i krenemo sa većim povećanjima, ili da budemo više konzervativni i smanjivali deficit i javni dug, koji su nastali usled korona virusa. Izabrali smo zajedno da idemo konzervativniju stranu koja znači domaćinskim upravljanjem izvora, i da ne povećavamo plate već smanjimo javni deficit. Plate će zato u proseku od 1. januara rasti nekih 7,4 posto, a u zdravstvu osam posto. Penzije će biti povećane 5,5 posto i time očekujemo da će u Srbiji plata preći 600 evra, što ostaje u planu projekcije da prosečna plata u srbiji bude 900 evra.

Kroz tri ekonomska paketa zahvaljujući kojih je napravljen rast i oporavak, investirano je oko osam milijardi evra.

- I još jednom podsećam kao primer koliko smo se ozbiljno borili kao zemlja da pružimo podrškku građanima, posebno penzionerima, tokom pandemije. Od početa pandemije mi ćemo penzionerima dati ukupnu jednokratnu podrku 500 evra, bez onoga što smo uložili u povećanje penzije. Svim punoletnim građanima smo dali 200 evera, kao i nezaposlenima. A građani na KiM su dobili po 100 evra.

- Pred nama je još izazova, ali zajedno u timu sa Vučićem smo uspeli da povećamo kvalitet života u Srbiji što jeste naš jedini zadatak i cilj. Neću pričati ni o infrastrukkturnim projektima koje smo započeli ni o zaštiti životne sredine. Da smo u najzagađenijim gradovima i lokalne samouprave promenili energent i postavljamo sistem daljinskog grejanja na mazut ili gas. Da smo usvojili Zakon o obnovljivim izvorima energije, kao i Zakon o klimatskim promenama koji je suštinski strateški važan, o čemu se danas priča u Glazgovu.

Ni o izazvoima na Kosovu i Metohiji, 114 napada na KiM na Srbe, užasne incidente i provokacije koje su zahvaljujući pribranoj politici uspeli da sačuvamo stabilnost i jedinstvo koje su Srbi pokazali na lokalnim izborima.

- Ne stižem da govorim o informacionim tehnologijama, koje je meni veoma važan, gde smo duplirali broj zaposlenih i uprkos svemu da osnujemo institut za razvoj veštačke inteligencije - rekla je Brnabić i naglasila da bi satima trajalo da je pomenula i kulturu i socijalni projekte koje Vlada pokrenula.

- U teškim okolnostima smo postigli impresivne rezultate - zaključila je Brnabić.

Upitana šta je moglo bolje da se uradi Brnabić kaže da je moglo da bude bolji način da se razgovara sa ljudima o vakcinaciji.

Vlada, na čelu sa premijerkom Brnabić, dobila je podršku Skupštine Srbije 28. oktobra prošle godine. To je druga vlada aktuelne premijerke sa 23 ministra, 21 resorom i pet potpredsednika.

Vlada je formirana četiri meseca od izbora održanih 21. juna i 1. jula 2020, dva meseca nakon zakazanih regularnih izbora, odloženih zbog pandemije virusa korona.

Video: Premijerka ima odgovor: Da li će deca do 11 godina u Srbiji dobiti vakcinu protiv korone?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA