≫ 

"Leti perje" među Albancima posle odluke SAD da tzv. Kosovo ne pozove na Samit demokratije

Fridom haus je dao nižu ocenu  Kosovu u pogledu demokratije upravo zbog neustavnog postavljanja Avdulaha Hotija u junu 2020. Ovaj, ali i neki drugi izveštaji Fridom hausa se odnose na prošlu godinu - poručio je Kurtijev savetnik, dok Ramuš Haradinaj za ovaj neuspeh krivi isključivo vladu Aljbina Kurtija

  • 2
KIM PRISTINA Foto: Tanjug/Tanja Valič

Politički savetnik premijera Aljbina Kurtija, Jeton Zuljfaj, okrivio je vladu Avdulaha Hotija za to što Kosovo nije dobilo poziv SAD da učestvuje na Samitu demokratije, prenosi Ekonomija onlajn. S druge strane, predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj smatra da je to rezultat vladavine Aljbina Kurtija.

Kurtijev savetnik Zuljfaj je rekao da je "ignorisanje" Kosova u ovom slučaju posledica "lošeg rezultata kosovske demokratije" u vreme Hotijeve vlade.

-Fridom haus je dao nižu ocenu  Kosovu u pogledu demokratije upravo zbog neustavnog postavljanja Avdulaha Hotija u junu 2020. Ovaj, ali i neki drugi izveštaji Fridom hausa se odnose na prošlu godinu - napisao je Zuljfaj na Fejsbuku.

On je dodao da građani Kosova ne treba da tuguju ili očajavaju, jer će se rezultati demokratskih promena tokom Kurtijeve vladavine "odraziti u međunarodnim izveštajima sledeće godine".

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj rekao je da bi odsustvo Kosova na Samitu demokratije u Vašingtonu trebalo da zabrinjava sve bez razlike i da posluži kao alarmni signal jer je ovo znak degradacije odnosa sa Sjedinjenim Državama, a to je rezultat vladavine Aljbina Kurtija.

- Eksperimentalne i manipulativne veštine premijera Kurtija u ime Kosova u odnosima sa Sjedinjenim Državama su neprihvatljive i niko ih ne treba tolerisati. Ova degradacija strateških odnosa sa Sjedinjenim Državama mora jednom zauvek da se okonča i Kosovo mora da povrati već izbledelo poverenje - izjavio je Haradinaj.

Ramush Haradinaj, Ramuš Haradinaj, izbori Kosovo Foto: Tanjug/AP

On je putem Fejsbuka pozvao premijera Kurtija da se što pre oslobodi politike i delovanja na račun uskih interesa i agendi i projekcija usmerenih na slabljenje američke uloge na Kosovu i u regionu.

- Kosovo nema vremena za gubljenje, niti ima bližeg partnera od SAD, tako da premijer hitno treba da popravi odnose i kredibilno i zdravo partnerstvo sa SAD kao našim strateškim saveznikom. Nikada nećemo dozvoliti da Kosovo postane laboratorija evropskih neokomunističkih eksperimenata čiji je glavni grad Moskva i čiji je primarni cilj da umanji prisustvo i ulogu Sjedinjenih Država na Kosovu, u regionu i šire - napisao je Haradinaj.

Podsetimo, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Prištini potvrdila je da tzv. Kosovo nije pozvano na Samit demokratije, koji će prvi put biti održan u SAD, prenela je ranije prištinska Koha.

Američki list "Politiko" objavio je ranije spisak učesnika ovog samita, a razloge za to što među njima nisu i predstavnici tzv. Kosova, naveli su iz američke ambasade u Prištini.

- Predsednički samit o demokratiji je jedna od mnogih američkih inicijativa usmerenih na jačanje demokratije, borbu protiv korupcije i unapređenje poštovanja ljudskih prava širom sveta. U ovu inicijativu ne mogu da se uklope svi partneri - navodi se u saopštenju ambasade.

Iz ambasade su, ipak, poručili da su SAD nepokolebljivi partner Kosova u izgradnji demokratije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mrtvo more

    6. novembar 2021 | 12:16

    Zato je ovde sve ok, pošto ni mi nismo pozvani na samit demokratije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA