"Raste pritisak za povratak zemljišta oko Dečana. Fali politička volja da bi se to realizovalo"

Ni sada ne postoji politička volja za implementaciju ove odluke, kao što nije postojala ni prethodnih pet godina. To je, na kraju krajeva, administrativna stvar koja zahteva političku volju koja na nivou Prištine još uvek ne postoji - rekla je Jovana Radosavljević iz organizacije Nova društvena inicijativa

  • 1
Visoki Dečani Visoki Dečani / Foto: Tanug/Zoran Žestić

Jovana Radosavljević iz organizacije Nova društvena inicijativa istakla je za "Euronews Srbija" da je za sprovođenje odluke Ustavnog suda Kosova o manastiru Visoki Dečani potrebna pre svega politička volja.

- Ni sada ne postoji politička volja za implementaciju ove odluke, kao što nije postojala ni prethodnih pet godina. To je, na kraju krajeva, administrativna stvar koja zahteva političku volju koja na nivou Prištine još uvek ne postoji - rekla je Radosavljević.

Ona je navela da pozivi međunarodne zajednice dolaze periodično, ali da oni očigledno nisu dovoljni da se kosovske institucije odluče na primenu odluke. Ipak, kako kaže, primetan je pritisak na premijera Kosova Aljbina Kurtija.

- Kada je u pitanju odluka o vraćanju zemljišta manastiru Dečani, raste pritisak na Kurtija, koji je u kratkom vremenskom periodu na severu sproveo akcije koje imaju veze sa vladavinom prava, gde se vidi selektivnost u vladavini prava. Ta selektivnost se vidi na primeru manastira Dečani, ali i drugih odluka Ustavnog suda koje su od važnosti za srpsku zajednicu, kao što je odluka o formiranju Zajednice srpskih opština - objašnjava Jovana Radosavljević.

Kako je navela, iako je Ustavni sud pozvao Tužilaštvo da reaguje i utvrdi odgovornost za nesprovođenje odluke o zemljištu manastira Dečani, nije optimista da će to dovesti do rešavanja ovog problema.

Video: Telegraf u manastiru Visoki Dečani

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Тодорић

    8. novembar 2021 | 08:48

    Треба затражити излазак из преговора због пристрасности Еу,која је Нато,и то је осим сукоба интереса,и кршење међународног права и резолуције 1244.Знам да нећете објавити,али агресија на Србију није престала 1999, траје и данас неспорно.Ми смо у рату са ЕУ,само што то нико не види.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA