Bugarska će blokirati Srbiju na putu ka EU?!

Potpredsednica Bugarske Margarita Popova rekla u Bosilegradu da Srbija neće postati članica EU ukoliko ne reši problem bugarske manjine

  • 2

Nemački "Dojče vele" tvrdi da Bugarska želi da uslovi približavanje Srbije i Makedonije Evropskoj uniji rešavanjem nekih otvorenih bilateralnih pitanja!

Nedavno je bugarski ministar spoljnih poslova Nikolaj Mladenov izjavio da bi Bugarska trebalo da definiše smernice za politiku prema svojim susedima u okviru evrointegracija zemalja Balkana, ne želeći da o tim smernicama detaljnije govori.

U Srbiji je ovog proleća dosta negativnih reakcija izazvala potpredsednica Bugarske Margarita Popova koja je na jednoj tribini u Bosilegradu, obraćajući se pripadnicima bugarske manjine, izjavila da Srbija neće postati članica EU ukoliko ne reši problem bugarske manjine.

Popova je tom prilikom rekla i da će Sofija upotrebiti pravo veta kako bi osigurala poštovanje prava bugarske zajednice u Srbiji.

Bivša šefica bugarskog tima u pristupnim pregovorima s EU Antonaeta Primatarova podseća da bi instrumentalizacija evropskih perspektiva Srbije i Makedonije u svrhu rešavanja otvorenih susedskih sporova bila vrlo neprilična i neukusna.

Primatarova kao primer navodi granični spor izmedju Slovenije i Hrvatske zbog kojeg je Slovenija godinama blokirala Hrvatsku. Taj spor je, dodaje Primatarova, imao jasnu pravnu dimenziju, dok je bugarsko-makedonske sporove oko jezika, istorije i kulture vrlo teško pravno definisati.

- Nadajmo se da nećemo doživeti bugarski nastavak sulude svađe između Grčke i Makedonije oko imena - zaključila je Primatarova.

(D. Z. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • starimilutin

    17. septembar 2012 | 19:52

    Bugarska!!! Kolevka evropske demokratije, predvodnik borbe za ljudska prava i prava manjina. Ma daj.

  • srba

    18. septembar 2012 | 01:00

    mi smo debili ako hocemo u uniju sa bugarima rumunima,cesima,slovacima I smrdljivim poljacima....Bljak!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA