≫ 

Politički komentator Milovan Jovanović o usijanju u Bosni: Očigledna je opasnost po mir

"Trenutna situacija na Zapadnom Balkanu posledica je poremećaja i zaoštravanja odnosa Zapada i Rusije"

  • 7
Banja Luka, Banjaluka, Republika Srpska mapa, Foto: Shutterstock

Novinar i politički komentator Milovan Jovanović, govorio je o odnosima svetskih sila u BiH, budućnosti Dodika, Čovića i Izetbegovića, o radu opozicije u Srpskoj, o budućnosti Zapadnog Balkana.

- Trenutna situacija na Zapadnom Balkanu posledica je poremećaja i zaoštravanja odnosa Zapada i Rusije i zaustavljanja procesa proširenja EU. To su iskoristile Rusija, Kina, Turska i pojedine zemlje Bliskog istoka. Nesposobna i kompromitovana briselska birokratija ignoriše činjenicu da EU nikada neće biti celovita, bezbedna i jaka sve dok sve zemlje Zapadnog Balkana ne postanu njen deo. Nikada do sada nije postojala tako očigledna opasnost po mir, stabilnost i bezbednost BiH od potpisivanja Dejtonskog sporazuma. EU je izgubila kredibilitet, uticaj i moć u rešavanju balkanskih sporova. Nažalost, EU se danas nalazi u najmizernijem stanju od svog osnivanja. Samo uz snažno, dosledno i trajno angažovanje SAD-a postoji neka šansa za rešenje krize - rekao je Jovanović.

Kada su u pitanju: Poljska, Slovačka, Mađarska, Hrvatska, Slovenija i njhova politika prema BiH, nezavisno od EU i SAD, Jovanović odgovara:

- EU je izgubila unutrašnju koheziju, i zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku. Ponašanje ovih pet država je samo posledica svega ovoga, ali i nezainteresovanosti SAD. EU su potresale krize, iz kojih je ona uvek izlazila politički oslabljena: 2008. kriza u Gruziji i svetska ekonomska kriza; 2014. aneksija Krima i okupacija istočne Ukrajine od strane Moskve, migrantska kriza 2015. nakon ruske intervencije u Siriji; Bregzit 2016, koji je Rusija pomogla i pozdravila. Druga otežavajuća okolnost za EU bila je Trampova administracija u SAD koja je pokidala veze sa saveznicima. Sve to je paralisalo EU - konstatovao je Jovanović.

On smatra da je rad opozicije u Srpskoj "veoma loš".

- Vlast u RS svojim ponašanjem, nesposobnošću i nečinjenjem radi više u korist opozicije nego oni sami. Ne vidim nikoga ko bi mogao biti istinski lider. A kada preuzmu vlast jednog dana moraju pronaći ozbiljne, stručne i odgovorne ljude koji su u stanju da ispune ono što obećaju i koji mogu ostvariti rezultat. U suprotnom narod će ih vrlo brzo kazniti - sagledava iz ugla Jovanović.

Na pitanje da prokomentariše odnos predsednika Srbije Vučića prema RS, BiH, Dodiku, opoziciji iz Republike Srpske, on odgovara:

- Predsednik Srbije je uvek jasno isticao da Srbija podržava Dejtonski mirovni sporazum i sve što je u skladu sa njim kao i da su za Srbiju najvažniji mir i stabilnost.

Pre par dana je održana sednica sa predstavnicima Zapadnog Balkana. Novinar je Jovanovića upitao koji su izgledi da će to uspeti na duge staze?

- Nažalost sumorno, jer od proširenja EU neće biti ništa sve dok se EU ne reformiše i ne konsoliduje - rekao je Jovanović.

Video: Dodik: Hoćemo naš status predviđen Dejtonskim sporazumom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SPravda

    9. novembar 2021 | 23:55

    Pogrešno je navedeno u textu da je Čović prdstavnik Hrvata,to je formalno Komšić(izabran glasovima muslimana u federaciji) koji je na strani muslimana i koji se zalaže za uništenje Republike Srpske otimajući im sve nadležnosti i prava istovremeno namećući kompletnom narodu žig zločinaca osudjujući ih za “genocid”. Dalje taj isti Komšić koji je ratovao za muslimane (inače sin iz mešovitog braka hrvata/srpkinje) preti ratom u svakoj izjavi i tvrdo nameće isključivo ekskluzitet muslimana na celo teritoriji BIH.

  • Brundova osveta

    9. novembar 2021 | 23:13

    Raspad Jugoslavije jos nije gotov.Sto se RS tice ona je trajno utemeljena jer cini drzavu zajedno sa Federacijom.Entiteti ne mogu da se ukinu.Dejton se ne bavi funkcionalscu drzave.Zato je BiH potpuno nefunkcionalna i paralisana.Dejton se bavi ako ne okoncanjem rata onda njegovim zaustavljanjem.Kakva ce BiH da bude zavisi samo od tri konstitutivna naroda i medjunarodnih "sponzora".

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA