Venecijanska komisija pozdravila predlog srpskog Zakona o referendumu, iznela i nove preporuke

Venecijanska komisija je pozdravila inicijativu srpskih vlasti za donošenje novog Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi kako bi se zakonodavstvo uskladilo sa međunarodnim standardima, navedeno je na sajtu Komisije

  • 2
Narodna skupština republike Srbije Foto: Nikola Tomić

Venecijanska komisija pozdravila je novi predlog srpskog Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi i saopštila da u potpunosti ili delimično sledi većinu ključnih preporuka iz prethodnog hitnog mišljenja, ali je iznela i više novih preporuka. Žali što je izmena Zakona počela tek kada je referendum o Ustavu postao neizbežan.

Venecijanska komisija je pozdravila inicijativu srpskih vlasti za donošenje novog Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi kako bi se zakonodavstvo uskladilo sa međunarodnim standardima, navedeno je na sajtu Komisije.

- Radi stabilnosti izbornog zakona, izmene zakona o referendumima trebalo bi da stupe na snagu pre isteka roka od godinu dana od usvajanja, jedino ako su usklađene sa standardima evropskog izbornog nasleđa - navela je Komisija.

U hitnom mišljenju se dodaje da "promene treba da budu istinski primenjive pre nego što bude održan referendum".

U Predlogu zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, koji je Vlada usvojila ukida se obavezni cenzus za izlazak potrebnog broja glasača kao uslova za uspeh referenduma.

Predsednik parlamenta Ivica Dačić najavljuje da će izmene Zakona do kraja novembra biti usvojene, kako bi se sredinom januara naredne godine sproveo referendum o promeni Ustava.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milos

    10. novembar 2021 | 10:39

    Referendum je za mene jedino i bez izuzetka kada za jedan predlog glasa preko 50% glasaca od ukupnog broja.Sve ostalo su manipulacije i za mene nevaze.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA