≫ 

Srbija i svet obeležavaju Dan primirja u Prvom svetskom ratu

Dan primirja u Srbiji je državni praznik od 2012. godine, a svečano i na najvišem nivou se obeležava posebno u zemljama pobednicama, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Italiji, Rusiji, SAD, Novom Zelandu, i Belgiji

  • 17
Aleksandar Vučić, svečanost primopredaje dužnosti predsednik Foto: Milena Đorđević

Nizom državnih manifestacija u Srbiji i svetu danas će biti obeležen Dan primirja u Prvom svetskom ratu, u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine. Tada je u francuskom gradu Kompjenu potpisano primirje, čime je okončan Prvi svetski rat.

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prof. dr Darija Kisić Tepavčević položiće u 11 časova vence na Spomen – kosturnicu branilaca Beograda u Prvom svetskom ratu na Novom groblju.

Vence će položiti i delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, zamenik gradonačelnika Goran Vesić, predstavnici udruženja opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, diplomatskog kora.

Državna ceremonija polaganja venaca povodom obeležavanja 103. godišnjice Dana primirja, koju organizuje Odbor Vlade Srbije za negovanje tradicije oslobodilackih ratova sa Ambasadom Srbije u Severnoj Makedoniji, biće održana i na Srpskom vojničkom groblju u Bitolju.

Ceremoniju će predvoditi državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Miodrag Kapor.

Dan primirja u Srbiji je državni praznik od 2012. godine, a svečano i na najvišem nivou se obeležava posebno u zemljama pobednicama, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Italiji, Rusiji, SAD, Novom Zelandu, i Belgiji.

Obeležavanje 11 novembar, Dan primirja u Prvom svetskom ratu Foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane/Jovo Mamula

Toga dana Srbija se sa ponosom i pijetetom seća na stotine hiljada civila i ratnika, nevino i junački postradalih u borbama za odbranu i oslobođenje domovine tokom četiri ratne godine - 1914. do 1918.

Kao glavni motiv za amblem tog praznika koristi se cvet Natalijina ramonda, ugrožena vrsta koja raste na istoku Srbije i na planini Nidže na najvišem vrhu Kajmakčalana, na kojoj je srpska vojska, pod komandom vojvode Živojina Mišića, vodila žestoke borbe protiv Bugara, tokom stvaranja preduslova za proboj Solunskog fronta.

Simbolika cveta je višestruka, kako zbog staništa, tako i zbog imena - cvet je nazvan po kraljici Nataliji Obrenović, a poznat je kao cvet feniks, jer čak i kada se potpuno osuši, ako se zalije, može da oživi, što ukazuje i na vaskrs srpske države iz pepela posle Prvog svetskog rata.

U amblemu se pojavljuje i motiv trake Albanske spomenice, koja se nalazi iznad cveta.

Video: Državnom ceremonijom obeležen Dan primirja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marijana

    11. novembar 2021 | 08:04

    Pa rodjaci ako je 11 novembar ustanovljen kao neradan dan , zasto onda privatnici ne postuju odluku drzave?Mi mucenici radimo i danas i svaki dan.A ovi na drzavnim jaslama ne rade.Pravite kaste medju narodom.E tako cu i da vas glasam.Znaci pravilo mora da bude za sve isto.

  • чеда

    11. novembar 2021 | 07:22

    ДАН ПОБЕДЕ А НЕ ПРИМИРЈА!

  • ANTE BAN

    11. novembar 2021 | 09:23

    O ovim dogadjajima moj pradjed je sačuvao bilješke! Opisuje da je bio na položajima kod Zvornika, ali da se nitko nije želio boriti protiv svoje braće! Opisuje da su u A-U vojsci bile prokrijumčarene neke tablete, koje prouzroče povišenu temperaturu, što su koristili masovno. Naročito su mi tužne njegove bilješke da bi se u večernjim satima dozivali; oni- sa bosanske, a srbijanski vojnici sa istočne strane! Nakon pada CG, prebačen je na Cetinje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA