≫ 

Mojsilović o unapređenju bilateralne vojne saradnje sa SAD

Na sastanku je bilo reči o aktuelnoj političko-bezbednosnoj situaciji u regionu i svetu

  • 17
Komemorativna akademija povodom obeležavanja 22. godisnjice bitke na Košarama Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Milan Mojsilović razgovarao je danas u Beogradu sa v.d zamenika pomoćnika sekretara odbrane SAD za Rusku Federaciju, Ukrajinu i Evroaziju, Nejtom Adlerom.

Na sastanku je bilo reči o aktuelnoj političko-bezbednosnoj situaciji u regionu i svetu, ključnim izazovima i bezbednosnim pretnjama na prostoru Kosova i Metohije i mogućnostima za unapređenje bilateralne vojne saradnje Srbije i SAD, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Tokom razgovora je izražena spremnost za nastavak saradnje u svim oblastima od obostranog interesa, težišno kroz izvođenje zajedničke obuke i vežbi i opremanje Vojske Srbije savremenim naoružanjem i opremom.

Uz ocenu da je bilateralna vojna saradnja veoma uspešna i da doprinosi jačanju ukupnih bilateralnih odnosa Srbije i SAD, zaključeno je da ima prostora za njeno dalje unapređenje, pre svega kroz konkretne oblike saradnje koji imaju jasno vidljiv uticaj na razvoj operativnih sposobnosti oružanih snaga, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Zajednička obuka

Na poligonu „Peskovi“ kod Požarevca 8. novembra je počelo izvođenje zajedničke obuka jedinica za specijalne operacije Vojske Srbije i Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država.

Cilj obuke je unapređenje borbene spremnosti i interoperabilnosti specijalnih snaga i razmena iskustava u izvođenju pojedinih segmenata specijalnih operacija.

Tokom tronedeljnih vežbovnih aktivnosti, pripadnici specijalnih snaga dveju zemalja će, uz podršku jedinica Ratnog vazduhoplovstva i PVO Vojske Srbije, uvežbavati rad borbenih grupa u izvođenju vertikalnog manevra u protivterorističkoj operaciji u ruralnoj sredini, pružanje prve pomoći i medicinsku evakuaciju, kao i taktike i procedure u borbi u urbanoj sredini.

Realizacija ove i sličnih vežbi sa oružanim snagama najrazvijenih zemalja sveta predstavlja potvrdu kvaliteta obuke u specijalnim jedinicama Vojske Srbije i doprinosi jačanju vojne saradnje sa partnerskim državama.

Video: Kako izgleda kada srpske Kobre i američke Foke odrade zajedničku pokaznu vežbu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA