≫ 

"Nema kuće u Srbiji koja tada nije dala žrtvu": Odata počast nastradalima u Velikom ratu

- Imali su zašto da žive, imamo za šta da ih pamtimo i slavimo - poručio je predsednik parlamenta.

  • 3
Obeležavanje 11 novembar, Dan primirja u Prvom svetskom ratu Foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane/Jovo Mamula

Povodom obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu, nastradalima u Velikom ratu polaganjem venaca odata je počast na Spomen - kosturnici branilaca Beograda, a predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić poručio je tim povodom da je današnji dan dan velikog ponosa našeg naroda i istakao da smo dužni da njihovu žrtvu pamtimo i svakog drugog dana, a ne samo danas.

Nakon što je Dačić položio venac na Spomen - kosturnicu branilaca Beograda u Velikom ratu, intonirana je himna "Bože pravde", a nakon toga vence su položili i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević, delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, potpmci kraljevske porodice Karađorđević, predstavnici udruženja opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije te diplomatskog kora.

Dačić je ukazao na to da je još letnjih dana 1914. godine našim precima bilo jasno šta moraju da urade i nisu postavljali pitanje zašto moraju da obuku uniformu i uzmu pušku iako je prošlo samo godinu dana od kada su ostavili pušku i skinuli uniformu.

Ivica Dačić, Dan Primirja u Prvom svetskom ratu Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Nema kuće u Srbiji koja nije dala žrtvu. Ceo svet se našoj zemlji divio i skidao kapu našim herojima - kazao je Dačić i podsetio da je na mirovnoj konferenciji u Versaju 1919. godine rečeno da je Srbija izgubila 1.250.000 ukupnog stanovništva, što je predstavljalo trećinu stanovništva, a 60 odsto muške populacije radno sposobne.

Dačić je istakao da bi malo koja zemlja, možda nijedna, mogla posle toga da se uzdigne i obnovi.

- Ko je osim Srbije krenuo dalje kao pobednik u obnovu. Malo je takvih naroda, ako ih uopšte ima - naveo je Dačić i rekao da o našim junacima ne pričamo samo mi tako i u tom smislu podsetio na reči francuskog generala Franša de Perea koji je govorio da su ti junaci seljaci, slobodni i gordi na svoju rasu, gospodari svojih njiva.

Istakao je da je cena koju smo platili bila ogromna i dodao da to ujedno pokazuje i vrednost onoga što smo branili.

- Srbija se seća deda i pradevova, majki pre jednog veka, nihove želje da budu slobodni i žive kako hoće. Možda smo u prošlosti nekada i zaboravili to herojstvo, ali danas smo ovde da kažemo da se to nikada više neće dogoditi - istakao je Dačić i u ime cele Srbije odao poštu herojima koji su pohranjeni u Beogradu, ali i širom Srbije, Balkana, Evrope i sveta.

Ivica Dačić, Dan Primirja u Prvom svetskom ratu Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Imali su zašto da žive, imamo za šta da ih pamtimo i slavimo - poručio je predsednik parlamenta.

Dačić je podsetio da su na današnji dan 1931. godine na Novo groblje u Beogradu došli mnogi iz celog sveta kako bi prisustvovali osveštavanju Spomen - kosturnice braniocima Beograda u Prvom svetskom ratu i kazao da je i tada odata počast braniocima Beograda, ali i svima drugima koji su dali živote za slobodu.

Srbija je u Prvom svetskom ratu izgubila, prema procenama, između 1,1 i 1,3 miliona stanovnika što je činilo gotovo trećinu ukupnog stanovništva ili čak oko 60 odsto muške populacije.

Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležava se u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine, kada su kao centralne sile koje su se borile - Nemačka i Austrougarska, a na drugoj strani, sile Antante - Rusija, Francuska i Velika Britanija potpisale primirja u 11.00 sati.

Primirje je potpisano na teritoriji današnje Francuske na liniji ratovanja, u posebnom vagonu francuskog maršala Ferdinanda Foša u šumi u blizini Kompjenja.

Time je dogovoreno primirje na zapadnom frontu, dogovoren je prekid vatre, povlačenje nemačkih trupa, razmena zarobljenika, kao i sporazum o ratnoj odšteti i uništavanje nemačkih ratnih brodova i podmornica.

Prvi svetski rat je formalno završen Versajskim miraom 28. juna 1919. godine.

Video: Šta bi se sa svetom desilo da je Srbija bila uništena u Prvom svetskom ratu?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Trig

    11. novembar 2021 | 12:38

    Slava nasem herojskom narodu.

  • Brundova osveta

    11. novembar 2021 | 14:44

    Ima, ima kuca koji ne samo sto nisu dale zrtvu u oba svetska rata nego nisu ni ucestvovale u ratovima.Zato su danas prvi da kradu tudje zasluge.

  • Carica Sveta

    11. novembar 2021 | 13:20

    Slava i čast svim palim žrtvama u Velikom ratu na strani slobode. Srbi jesu gospodari svojih njiva, šuma, reka, zemlje i neba. Niko nama ništa nije poklonio. Mi smo tu u skladu sa Bogom i prirodom i tu ćemo i ostati. Naš prag, naša sloboda i porodica. Porodica su i svi Srbi u rasejanju koji će zauvek ostati integralni deo svoje zemlje. Vredni, časni, pošteni,vrlo često vanserijski obdareni. Nema kuće koja u tom ratu nije nekoga izgubila, a neke se samo čudom nisu ugasile. I to je Božija promisao i čudesno znamenje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA