≫ 

Priština pokušala da lobira za prijem tzv. Kosova u UNESKO. Brnabić: Želimo depolitizaciju ove organizacije

Imamo punu podršku i razumevanje za to da privremene institucije u Prištini ne mogu biti član Uneska i, bez obzira na lobiranje jedne ili druge strane, verujem da cemo uspeti da zadržimo status i odbranimo se od tih napada - rekla je predsednica Vlade Srbije

  • 4
Plenarna sednica Nacionalnog konventa o EU, Ana Brnabić, Ivica Dačić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Premijerka Srbije Ana Brnabić doputovala je danas u dvodnevnu posetu Parizu, gde će učestvovati na Pariskom forumu o miru i na 41. zasedanju Generalne konferencije Uneska.

Srbija se zalaže za depolitizaciju Uneska, izjavila je, komentarišući polemiku koja se povela tokom debate Generalne konferencije Unesaka o učlanjenju Prištine u ovu organizaciju.

Brnabić je za srpske medije u prestonici Francuske rekla da to nije “ništa što nas čudi” i istakla da je učlanjenje u Unesko nešto čemu Priština teži.

- Mi smo za jasnu depolitizaciju Uneska. Imamo punu podršku i razumevanje za to da privremene institucije u Prištini ne mogu biti član Uneska i, bez obzira na lobiranje jedne ili druge strane, verujem da cemo uspeti da zadržimo status i odbranimo se od tih napada - poručila je Brnabić.

Ona je ocenila da bi prihvatanje Prištine u ovu organizaciju bilo katastrofalno.

- Mislim da bi to bio ogroman presedan i povuklo mnoga druga pitanja globalnih razmera koja ne trebaju Unesku - navela je Brnabić.

Premijerka je naglasila da će sutra, tokom obraćanja na Generalnoj konferenciji Uneska, ponoviti da je Srbija jasno za depolitizaciju ove ogranizacije.

- Zna se kojim pitanjem se Unesko bavi pre svega i na sutrašnjoj agendi su pitanja kao što su nauka, etika u oblasti vestacki inteligenciji...Za ostale koji zele da politizuju ove stvari imamo jasan odgovor - poručila je Brnabić.

Ambasadorka Srbije pri Unesku Tamara Rastovac Siamašvili izjavila je juče da nije mandat Uneska da donosi političke odluke koje se tiču državnosti.

Ona je na taj način reagovala tokom debate 41. Generalne konferencije ove organizacije na govor ministarke spoljnih poslova Albanije Olte Džačke koja se u svom izlaganju založila za prijem tzv. Kosova.

Video: Nestvarna prirodna lepota geoparka Đerdap

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • misa car

    11. novembar 2021 | 14:57

    Da li je čula za rezoluciju 1244.

  • Mihailović

    11. novembar 2021 | 15:53

    Treba im poslati snimak kako ruše manastire koje traže da budu pod njihovom zaštitom... Da pogledaju, da se podsete... Celi svet je do kraja poludeo...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA