"Grupa prijatelja Srbije u Kongresu SAD raste iz dana u dan"

To ćemo imati priliku da vidimo do kraja godine kada će kongresno pismo podrške Srbiji podržati neuporedivo više članova Kongresa nego što je podržalo pisma u kojima se afirmišu pojedine pozicije Prištine ili pojedinih biznismena iz Beograda. Mi nećemo da lobiramo protiv bilo koga, lobiraćemo za Srbiju - rekao je Marko Ðurić

  • 3
SNS PREDSEDNISTVO SEDNICA Foto: ATA Images

Ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Ðurić izjavio je danas da grupa prijatelja Srbije u Kongresu SAD raste iz dana u dan.

- To ćemo imati priliku da vidimo do kraja godine kada će kongresno pismo podrške Srbiji podržati neuporedivo više članova Kongresa nego što je podržalo pisma u kojima se afirmišu pojedine pozicije Prištine ili pojedinih biznismena iz Beograda. Mi nećemo da lobiramo protiv bilo koga, lobiraćemo za Srbiju - rekao je Ðurić gostujući u Dnevniku RTS.

Smatra da je veoma važno da i od izabrane zakonodavne grane vlasti SAD, američka administracija, biznis i najšira javnost dobiju poruku da je saradnja sa Srbijom u interesu Amerike.

- Pored toga, Srbija svoju političku i diplomatsku infrastrukturu u SAD snaži. Uz podršku predsednika Vučića i Vlade Srbija ce uskoro dobiti i novu zgradu ambasade u Vašingtonu. Nakon raspada bivše Jugoslavije tamo se nije dostojno ni vijorila naša zastava. Broj clanova našeg kokusa je znacajno uvecan. Srpska dijaspora se organizuje i uvezuje, govorimo o stotinama hiljada Amerikanaca srpskog porekla - napominje Ðurić.

Uspeh Srbije poslednjih nekoliko godina je, kako kaže, najbolji način da predstavimo Srbiju u drugacijem svetlu od onog kako smo predstavljani devedesetih.

- Na tome marljivo radimo, predsednik Vučić je uložio ogroman trud da sa pojedinim americkim liderima gradi dobar licni odnos. Vizija je da Srbija za nekoliko godina, i medu republikancima i demokratama, radimo sa obe strane, ojačamo odnose i da za pet godina imamo pouzdane prijatelje na ključnim pozicijama u admnistraciji SAD - navodi ambasador Srbije u SAD.

Ðurić je rekao da Srbija ulaže veliki trud da unapredi odnose sa SAD.

- Delim mišljenje mojih kolega Godfrija i Eskobara da su naši odnosi u usponu. Ako pogledate saradnju u oblasti ekonomije, gde imamo više od četiri milijarde američkih ivnesticija i godišnji obrt između naše dve zemlje raste, to ide u dobrom smeru, kada je rec o ekonomiji. Srbija danas ima neupotredivo vece potencijale za saradnju sa Amerikom - istakao je ambasador Srbije u SAD.

Rekao je da i "najveći skeptici stave prst na čelo" kada im kažete da dolazite iz zemlje koja je "dve godine uzastopno prva po rastu u Evropi, koja je uspela da sredi svoje finansije"..

- Neki imaju nasleđenu negativnu sliku, ali ima i pragmatičnih ljudi, orijentisanih ka rezultatima. Razgovaramo i sa jednima i sa drugima - rekao je Ðurić.

Video: Srbija svoje interese u Vašingtonu brani zalaganjem za otvaranje tržišta KiM za srpska preduzeća

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA