≫ 

"Očekujem pozitivne vesti i podršku Francuske za otvaranje jednog ili dva klastera do decembra"

Brnabić je kazala da je sa predsednikom Francuske Emenuelom Makronom razgovarala o situaciji u Srbiji, ali pre svega u kontekstu evropskih integracija, odnosno da li možemo da računamo na podršku Francuske za otvaranje klastera na međuvladinoj konferenciji u decembru

  • 1
Plenarna sednica Nacionalnog konventa o EU, Ana Brnabić, Ivica Dačić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Parizu da očekuje pozitivne vesti i podršku Francuske za otvaranje jednog ili dva klastera na međuvladinoj konferenciji u decembru.

Brnabić je kazala da je sa predsednikom Francuske Emenuelom Makronom razgovarala o situaciji u Srbiji, ali pre svega u kontekstu evropskih integracija, odnosno da li možemo da računamo na podršku Francuske za otvaranje klastera na međuvladinoj konferenciji u decembru.

- Imamo spremna dva klastera za otvaranje, tako da očekujem tu pozitivne vesti i podršku Francuske, da li za jedan ili oba klastera, ali svakako značajnu podršku - rekla je premijerka na konferenciji za novinare.

Ona je kazala da joj je Makron rekao da prenese pozdrave predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, kao i čitavoj Srbiji da se sa radošću seća posete Beogradu.

- Imala sam danas dobre razgovore sa predsednikom Kipra, ali i Slovenije sa kojim sam takođe razgovarala o evropskim integracijama, odnosno o njihovoj podršci koja je jasna i nedvosmislena za otvaranje klastera i dalji napredak Srbije ka punopravnom članstvu EU, regionalnim odnosima, regionalnoj saradnji - rekla je Brnabić.

Premijerka je kazala da je u Parizu razgovara i sa visokim predstavnikom EU Žozefom Boreljom.

- Bilo je zanimljivih i dobrih razgovora, čini mi se da smo uradili dobre stvari za našu zemlju i očekujem da se tako nastav i danas - rekla je Brnabić.

"Srpska baština na KiM dokaz važnosti Uneska"

Premijerka je naglasila da su teški primeri ugrožavanja srpskog kulturnog, istorijskog i duhovnog nasleđa na Kosovu i Metohiji dokaz koliko je važna uloga Uneska u zaštiti i očuvanju baštine.

Rekla je da su četiri dragulja srpske srednjevekovne kulturne baštine na KiM - Visoki Dečani, Pećka Patrijaršija, Gračanica i Bogorodica Ljeviška, očuvani zahvaljujući tome što su upisani na listu ugrožene svetske baštine, ali je istakla da je još stotine lokaliteta I spomenika ugroženo.

- Srpska baština na Kosovu i Metohiji je od nemerljive važnosti, ne samo za nacionalni identitet Srbije, već i kao deo cenjene evropske i svetske baštine - rekla je premijerka Srbije.

Brnabić je ukazala na privrženost Srbije osnovnim principima Uneska - dijalogu I konsenzusu, a ne unilateralizmu, utemelljenim u Povelji UN i Ustavu Uneska.

- Iz tog razloga, mi se kontinuirano zalaženo za depolitizaciju Uneska - naglasila je Brnabić.

Video: Telegraf u manastiru Visoki Dečani

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA