Na lokalnim izborima na KiM Samoopredeljenje izgubilo u 6 opština, uključujući Prištinu

Glasanje će se obaviti na 1.638 biračkih mesta * U drugom krugu biračko pravo ima 1.260.571 građanin

  • 0

Kandidat Srpske liste za gradonačelnika Klokota Vladan Bogdanović odneo je ubedljivu pobedu u drugom krugu lokalnih izbora u toj opštini.

Kako saznaje Kosovo onlajn, on je osvojio 1.021 glas, dok je njegov protivkandidat iz Građanske inicijative "Srpska narodna sloga" Strahinja Spasić osvojio 830 glasova.

Na ovaj način je Srpska lista ostvarila pobedu u svih 10 opština sa srpskom većinom.

Kolokot je bio i opština sa najvećom izlaznošću na Kosovu na današnjim izborima, sa 51,54 odsto birača.

Samoopredeljenje izgubilo u šest opština

Kandidat Demokratskog saveza Kosova Perparim Rama pobedio je u drugom krugu lokalnih izbora u Prištini, osvojivši 51,07 odsto glasova, dok je njegov rival iz pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kurtija, Arben Vitija osvojio 48,93 odsto glasova, pokazuju rezultati Centralne izborne komisije u Prištini na osnovu 100 odsto obrađenih glasova.

Kandidati Samoopredeljenja izgubili su i u Ðakovici, Kosovu Polju, Obliću, Kačaniku i Prizrenu, a pobedili su u Kamenici i Gnjilanu.

Predsednik Demokratskog saveza Kosova Ljumir Abdidžiku proglasio je večeras na konferenciji za novinare pobedu Rame u trci za gradonačelnika Prišstine i dodao da je DSK pobedio i u opštinama Istok, Kosovo Polje i Junik.

Rama je obećao da će biti gradonačelnik svih građana.

Samoopredeljenje je izgubilo i u Ðakovici gde je, na osnovu 100 odsto obrađenih glasova, kandidat Alijanse za budućnost Kosova Ardian Ðini dobio 56,06 odsto glasova, a kandidat Samoopredeljenja Mimoza Kusari Ljilja 43,96 odsto.

Burim Beriša iz Demokratskog saveza Kosova pobedio je u Kosovu Polju svog protivkandidata iz redova Samoopredeljenja Envera Bajčinca. Beriši je, na osnovu 100 odsto prebrojanih glasova, prpalo 66,04 odsto, a Bačincu 33,96 odsto.

Samoopredeljenje je izgubilo Obilić, gde je njihov kandidat Halil Tači osvojio 38,59 odsto glasova, a kandidat Građanske inicijative za Obilić Džafer Gaši dobio je 38,59 odsto glasova, na osnovu 100 odsto obrađenih glasova.

U Kačaniku je, na osnovu 100 odsto prebrojanih glasova, kandidat Samoopredeljenja Jeton Raka dobio 46,80 odsto glasova, a kandidat Demokratske partije Kosova Besim Iljazi 53,20 odsto glasova.

U Prizrenu je Šaćir Totaj iz Demokratske partije Kosova osvojio 51,01 odsto glasova, a kandidat Samoopredeljenja Mitahera Haskuka 48,99 odsto, pokazuju rezultati na osnovu 100 odsto prebrojanih glasova.

S druge strane, u Kamenici je kandidat Samoopredeljenja Kadri Rahimaj dobio 53,11 odsto glasova, a kandidat Socijaldemokratske partije Kosova Chandron Kastrati 46,89 odsto, na osnovu 100 odsto obrađenih glasova.

Samoopredeljenje je pobedilo još samo u Gnjilanu gde je, prema 100 odsto glasova, njihov kandidat Aljban Hiseni dobio 51,13 odsto glasova, a Ljufti Haziri iz Demokratske lige Kosova dobio je 48,97 odsto glasova.

Na Kosovu i Metohiji održan je drugi krug lokalnih izbora, u 21 od 38 opština, u kojima nije rešen pobednik u prvom krugu, koji je održan 17. oktobra.

Birališta su otvorena u sedam sati, glasalo se u 575 biračkih centara, sa ukupno 1.638 biračkih mesta, koja su bila otvorena do 19 sati.

Centralna izborna komisija je potvrdila da je u birački spisak bilo upisano 1.260.571 birača.

Osim gradonačelnika Peći i Južne Mitrovice ostali kandidati u gotovo svim velikim opštinama na Kosovu nisu uspeli da osiguraju više od 50 odsto glasova u prvom izbornom krugu.

Među opštinama u kojima je održan drugi krug izbora je i jedna opština sa srpskom većinom - Klokot.

Drugi krug se održao u gotovo svim velikim opštinama, osim u Peći i južnom delu Kosovske Mitrovice.

Pred kraj izbornog dana, Centralna izborna komisija istakla je da je najveća izlaznost bila u Klokotu, dok je najmanja bila u Dragašu.

Ko će pobediti u Prištini?

Prve izborne projekcije, na osnovu sprovedenih anketa, nisu saglasne oko pobednika u Prištini.

Kohina anketna projekcija kaže da će mandat gradonačelnika osvojiti kandidat Samoopredeljenja Arben Vitia.

Kako navodi taj medij, očekuje se izuzetno tesan rezultat, a po projekcijama iz sprovedenih anketa Vitia će osvojiti 52,4 odsto glasova, dok će njegov protivkandidat iz DSK Perparim Rama imati 47,6 odsto.

Sa druge strane, anketa koju je sproveo Kljan Kosova prednost daje Rami, koji će prema njima osvojiti 50.95 odsto glasova, dok Vitia ima po toj projekciji 49,05.

Margina greške u ovih projekcija je 3 procentna poena, a stvarni rezultat je unutar granice.

Do 15 časova izlaznost oko 24 odsto

Do 15 sati u drugom krugu lokalnih izbora na Kosovu glasalo 23,98 odsto od upisanih birača, saopštila je danas Centralna izborna komisije, prenosi Koha.

Prema podacima CIK, najveći broj građana, prema poslednjem preseku, odazvao se izborima u Mamuši, gde je izlaznost 44,73 odsto.

Opština sa najmanjim interesovanjem građana za izbore, trenutno je Orahovac sa 16,64 odsto.

Oglasila se Ambasada SAD

Otpravnik poslova u Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Nikolas Đakobi pozvao je građane da iskoriste svoje pravo glasa, učestvuju u donošenju odluka o kvalitetu svojih i života svojih porodica i izađu na izbore na KiM.

CIK: Do 11 časova glasalo oko osam odsto građana

Prema podacima Centralne izborne komisije, do 11 časova na Kosovu i Metohiji je pravo glasa u drugom krugu lokalnih izbora iskoristilo 7,75 odsto ili 19.545 građana.

U opštini Priština do sada je glasalo 9,3 odsto ili 4.216 građana sa pravom glasa.

U 21 opštini su 42 kandidata koja su se kandidovala za drugi krug izbora i danas je na biračima da se odluče za čelnika svoje opštine na četvorogodišnji mandat.

Glasanje u Klokotu protiče bez nepravilnosti

U Klokotu je otvoreno svih sedam glasačkih mesta u pet biračkih centara, na kojima će svoje pravo glasa moći da ostvari 3.675 građana koliko je upisano u birački spisak.

Glasanje protiče bez nepravilnosti, a od otvaranja biračkih mesta, za sada je, slaba izlaznost glasača.

U drugom krugu glasanja na lokalnim izborima za gradonačelnika građani Klokota biraju između dva kandidata, Vladana Bogdanovića iz Srpske Liste i Građanske inicijative “Srpska narodna sloga” Strahinje Spasića.

Birališta otvorena na vreme

Portparol Centralne izborne komisije Kosova Valjmir Eljezi izjavio je da su svi birački centri otvoreni na vreme u 7 časova.

- Obaveštavam vas da su u 7 sati sva biračka mesta otvorena. Broj biračkih centara na kojima je počeo proces glasanja je 575 sa ukupno 1 683 biračkih mesta - rekao je Eljezi.

Eljezi, između ostalog, poziva sve građane da ostvare svoje pravo glasa.

- Prema konačnoj listi koju je overila Centralna izborna komisija, sa pravom glasa je 1.260. 571 građana. Centralna izborna komisija poziva sve građane sa pravom glasa da ostvare svoje pravo. Tokom današnjeg dana, u cilju redovnog informisanja o izlaznosti i napretku izbornog procesa, CIK će održati konferenciju u 11.30, 15.30 i 19.30, dok ćemo vas za petu konferenciju, povodom objavljivanja preliminarnih rezultata, blagovremeno obavestiti - rekao je Eljezi.

Video: Srbi masovno izlaze na izbore na severu KiM

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA