Ministri spoljnih poslova EU sutra zasedaju: U fokusu primena dogovorenog u dijalogu Beograda i Prištine

Ministri će razgovarati o dijalogu Beograda i Prištine, a dokument za raspravu je pripremila Spoljnopolitička služba EU (EEAS)

  • 0
Aleksandar Vučić Brisel Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Ministri spoljnih poslova Evropske unije na sutrašnjem sastanku u Briselu kao prvu tačku dnevnog reda imaće angažman i situaciju na Zapadnom Balkanu, prenosi Tanjug.

Ministri će razgovarati o dijalogu Beograda i Prištine, a dokument za raspravu je pripremila Spoljnopolitička služba EU (EEAS).

U dokumentu se navodi da poslednjih meseci ”nije bilo napretka u dijalogu”, a da je ukupna atmosfera oko razgovora Beograda i Prištine ”i dalje komplikovana”.

”Fokus mora da se vrati na primenu još neispunjenih obaveza iz dijaloga, mora da se popravi atmosfera kroz konkretne pozitivne poteze i da se radi na napretku ka sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji, a time i na evropskoj budućosti Kosova i Srbije”, navodi se u papiru pripremljenom za ministarsku diskusiju.

Od zemlja članica traži se nastavak podrške EU posrednicima u dijalogu, Đuzepa Borelja i Miroslava Lajčaka, i na ”visok nivo anažovanja sa Beogradom i Prištinom”.

Pored dijaloga Beograda i Prištine, ministri EU 27 će razgovarati o situaciji u BiH, za koju u Briselu ocenjuju da se trenutno nalazi u ”najgoroj političkoj krizi od usvajanja Dejtona”.

U EEAS-u navode da se rešenje vidi u dijalogu i to prvenstveno unutar BiH, kao i da do sada u Brisel nije stigao niedan zvaničan predlog za eventualno podizanje sakcija u cilju rešavanja političke blokade u BiH.

Ministri spoljnih poslova na sastanku u Briselu razgovaraće i o sankcijama protiv vlasti u Belorusiji, koje EU krivi za instrumantalizaciju migranata u cilju destabilizacije prilika na spoljim granicama Unije, kao i u graničnim zemljama članicama Poljskoj i Litvanije.

Takođe, ministri neće u ponedeljak usvojiti nove restriktivne mere, ali će odobriti zakonski okvir za uvođenje petog paketa sankcija protiv zvaničnog Minska, ovoga puta protiv odgovorenih za migrantsku, humanitranu i geopolitičku krizu na spoljnim granicama EU.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA