≫ 

Dijalog u Briselu se nastavlja popodne, Beograd insistira na formiranju ZSO, Kurti iz Prištine traži nestale

Apsolutno smo spremni da razgovaramo sa Prištinom. Da li će do direktnih razgovora doći, sada zavisi isključivo od Prištine. Mi smo došli u Brisel vodeći se pozivom EU da danas razgovaramo o formiranju ZSO, kako je najavljeno i u saopštenju EU od 30. septembra - navodi izvor iz delegacije Beograda

  • 2
dr Petar Petković Foto: Marko Jovanović

Delegacija Beograda završila je nešto posle 12 časova bilateralne razgovore sa specijalnim predstavnikom EU, Miroslavom Lajčkom u zgradi Evropske službe za spoljne poslove u Briselu, zadužen za dijalog Beograda i Prištine.

Razgovori će se nastaviti i popodne, ali se očekuje informacija u kom formatu će oni biti vođeni, odnosno da li će se predstavnici Beograda i Prištine naći za istim stolom, saznaje Tanjug u Briselu.

Sastanak delegacije Beograda na čelu sa direktorom Kancelarije za KiM, Petrom Petkovićem, sa Lajčkom trajao je sat vrema duže od predviđenog.

Tanjugu je potvrđeno da je prvo pitanje koje je predočila delegacija Beograda bilo formiranje ZSO.

Istovremeno, razgovarano je i o drugim urgentnim temamama, energetici, pravosuđu, pitanju nestalih, slobodi kretanja.

- Mi smo došli da razgovaramo i apsolutno smo spremni da razgovaramo sa Prištinom. Zato smo ovde. Sada je njihova konstruktivnost na ispitu i da li će do direktnih razgovora doći, sada zavisi isključivo od Prištine. Mi smo došli u Brisel vodeći se pozivom EU da danas razgovaramo o formiranju ZSO, kako je to najavljeno i u saopštenju EU od 30. septembra - navode u delegaciji Beograda.

Trenutno se delegacija Prištine nalazi na sastanku sa EU posrednicima, a od ishoda tog razgovora zavisi da li će biti trilateralnog sastanka popodne ili će se razgovori nastaviti bilateralno.

Aljbin Kurti Photo: Tanjug/AP

Kurti iz Prištine poručio da je glavno pitanje razrešenje sudbine nestalih

Za to vreme premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti je na današnoj pres konferenciji rekao da je glavno pitanje sastanaka koji se održavaju u Briselu pitanje nestalih i raseljenih osoba.

- Razgovori koji se vode između dva glavna pregovarača u Briselu će se sigurno fokusirati na pitanje nestalih, nasilno raseljenih jer je to pitanje koje ne čeka, jer je anksioznost članova porodice veća od njihove tuge i bez finalnog sporazuma pitanje nestalih i nasilno raseljenih neće biti konačno. Neću da prejudiciram o konkretnim rezultatima, i ne samo zato što nisam tamo - rekao je Kurti.

On je istakao da će od toga koliko dobro bude pripremljen ovaj sastanak zavisiti i najavljeni sastanak između njega i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

- Najavljeni sastanak sa predsednikom Srbije zavisiće i od toga kako će teći ova nedelja razgovora u Briselu, s jedne strane, a s druge strane koliko ćemo bolje stići do našeg trećeg sastanka. Redovno smo pokazivali spremnost za principijelan dijalog koji koristi građanima, a ne političarima, da političari služe, a ne da imaju koristi, i da je u srcu konačnog sporazuma međusobno priznanje - rekao je Kurti u Prištini.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mihailovic

    16. novembar 2021 | 17:36

    USTAV SRBIJE : KOSOVO I METOHIJA JE NEOTUDJI DEO TERITORIJE DRZAVE SRBIJE,____________________UN R-1244 KOSOVO I METOHIJA JE DEO TERITORIJE DRZAVE SRBIJE ___________ a OVI u Beogradu traze ZSO na delu teritorije juzne Srbije Kosovo i Metohije severni deo Srpske pokrajine. Vlada Srbije da prestane da u Briselu neustavnim pregovorima pravi albansku UCK drzavu na tlu juzne Srbije Kosovo i Metohije. CELO KOSOVO I METOHIJA JE SRBIJA, TACKA !

  • Boban

    16. novembar 2021 | 13:49

    Beograd treba da insistira da se postuje un rezolucija 1244 u kojoj je Kosovo deo Srbije a ne da prave sami republjik Kosova.....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA