≫ 

Aljbin Kurti u seriji izjava optužuje Srbiju za (ne)normalizaciju odnosa: Uzda se u Bajdena i Borelja

Premijer okupiranih institucija na KiM, Aljbin Kurti, najavio da za vreme njegovog mandata može da se postigne dogovor Beograda i Prištine, pod uslovom da je "Srbija spremna da promeni svoj pristup i sebe"

  • 1
Aljbin Kurti Aljbin Kurti / Foto: Profimedia

Premijer privremenih institucija na Kosovu i Metohiji, Aljbin Kurti , u intervjuu za Radio Slobodna Evropa rekao je da se tokom njegovog mandata može postići dogovor sa Srbijom. Kako prenosi Reporteri, Kurti je rekao da Vlada koju vodi ima volju i interes za tako nešto, ali da sve zavisi od toga da li Srbija ima takvu volju.

- Ne mogu predvideti kada će se to dogoditi, ali s obzirom na to da su mandati američkog predsednika Bajdena, mandat Borelja i moj mandat približno isti, za očekivati ​​je da u okviru ovih mandata zaključimo sveobuhvatan sporazum sa Srbijom. Dakle, imamo volju i interes, zavisi da li je Srbija spremna - kaže Kurti.

On je posebno naglasio da sve zavisi od Srbije.

- Normalizacija odnosa između Kosova i Srbije je takva da mnogo više zavisi od spremnosti Srbije da promeni svoj pristup i sebe - rekao je Kurti.

On je ponovio da je stav Kosova o inicijativi "Otvoreni Balkan“ poznat i da, prema njemu, ne može biti otvorenog Balkana dok Srbija ne prihvati kosovske pasoše, pečate, diplome, preneo je Telegrafi.

Kurti je na konferenciji za novinare, odgovarajući na pitanja o ovoj regionalnoj inicijativi, rekao da Srbija prvo mora da se otvori za Kosovo, da bi se pokazalo da je otvorena za Balkan.

Govoreći o najavi da će Srbija, Severna Makedonija i Albanija ukinuti granične kontrole od januara 2023. godine, Kurti je rekao da "do datuma koji su objavili, može doći do mnogih političkih dešavanja.

- Ovakvo obećanje je više nejasno predviđanje nego činjenica koju svi čekaju - naveo je.

U seriji današnjih izjava najavio je još i da će uskoro posetiti opštine sa srpskom većinom i ponovio da Zajednica srpskih opština nije u skladu sa kosovskim Ustavom, prenosi Ekonomija onlajn.

- Moram da dam stari odgovor, ZSO nije u skladu sa slovom Ustava Kosova i Srbija mora da promeni svoj Ustav, u njemu se kaže da je Kosovo sastavni deo Srbije što je u suprotnosti sa realnošću nezavisnog Kosova od 17. februara 2008. godine pa nadalje - ponovio se po ko zna koji put Kurti.

On takođe navodi da većinu opština gde žive Srbi nije uspeo da obiđe, ali da će ih svakako obići.

- Što se tiče Zajednice opština sa srpskom većinom, bio sam spreman da vam zahvalim što mi na ovoj konferenciji za novinare niko ovo pitanje ne postavlja i žao mi je što neću moći da vam zahvalim, jer ste postavili ovo pitanje koje nije novo i za koje moram dati stari odgovor - usledio je nejasni odgovor.

Video: Na KiM počeo drugi krug lokalnih izbora

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Зоран Ловћенац

    16. novembar 2021 | 17:53

    Космет је србија,белосветска битангооо....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA