Bez dijaloga u Briselu: Priština odbila da učestvuje u direktnom razgovoru, odbila da razgovara o ZSO

Ako hoćemo da razgovaramo o normalizaciji odnosa to možemo isključivo ukoliko dođe do formiranja ZSO i implementacije svih prethodno postignutih sporazuma, između ostalog onako kako je bila poruka ministara spoljnih poslova ministara članica EU - naglašava Petar Petković

  • 3
dr Petar Petković Foto: Marko Jovanović

Priština je odbila da učestvuje u direktnom razgovoru sa nama u Briselu u okviru dijaloga Beograda i Prištine, zato što je odbila da razgovara o Zajednici srpskih opština, izjavio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Petković je u direktnom uključenju u Dnevnik Radio-televizije Srbije rekao da se sa izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom sastajao tri puta, ali da do sastanka delegacija Beograda i Prištine nije došlo.

- Upravo sam zvršio treći po redu sastanak sa gospodinom Lajčakom, tokom današnjeg dugog dana. Priština je odbila da učestvuje u direktnom razgovoru sa nam zato što je odbila da razgovara o ZSO. A upravo ZSO je bila danas tema u Briselu, onako kako je i gospodin Lajčak to najavio u javnom saopštenju od 30. septembra. Dakle Priština je ta koja odbija razgovor o formiranju Zajednice srpskih opština, iako je naša strana vrlo direktno insistirala na formiranu ZSO i iznela konkretne korake za formiranje te zajednice - rekao je Petković.

Petković je dodao da je ZSO pitanje je za nas pitanje svih pitanja za Beograd i srce Briselskog dijaloga.

- Ako hoćemo da razgovaramo o normalizaciji odnosa to možemo isključivo ukoliko dođe do formiranja ZSO, ali i implementacije svih prethodno postignutih sporazuma, između ostalog onako kako je bila poruka ministara spoljnih poslova ministara članica EU -naglasio je Petković.

Direktor Kancelarije za KiM je dodao i to da dok se Briselu i razgovara o važnim pitanjima, a pored ZSO, kako kaže eksperti srpske strane su pokrenuli i pitanje pravosuđa, energetike, nestalih i slobode kretanja, koje se odnosi i na zvanične posete, iz Prištine kosovski premijer Aljbin Kurti Kurti šalje suprotne poruke.

- Poruke koje direktno ubijaju dijalog i stavljaju pod noge Prištine sve postignute sporazume. Kako onda mi možemo da razgovaramo o bilo čemu u Briselu kada u istom danu sa druge strane Kurti govori sve suprotno o samom sporazumu. Mi ćemo insistirati na ZSO kao što smo i rekli, jer je to za nas ključno pitanje - istakao je Petković.

Dodao je da je Beograd posvećeni dijalogui da je dijalog za Beograd važan.

- To je mesto gde možemo da rešavamo istorijski problem koji postoji između srpskog i albanskog naroda, ali kompromisnim putem, kompromisnim rešenjem. Zato je važno da razgovaramo, koliko god da su razgovori teški, ili da ih nema. Što se nas tiče razgovora ima i mi želimo da razgovaramo. A to što Bisljimi i albanska strana ne žele da razgovaraju to je drugo pitanje - rekao je Petković.

Kako je dodao, albanska strana će sada govoriti kako formiranje ZSO nije bilo na dnevnom redu.

- Ali činjenica da su odbili EU i gospodina Lajčaka, da razovaraju o toj temi, jasno pokazuje da je danas to itekako bila tema - poručio je Petković.

Na pitanje kako će se daje dijalog odvijati, ako se ima u vidu da postoje neslaganja oko toka razgovora, Petković je odgovorio da je todluka o tome na posredncima u dijalogu.

- To je pre svega na posrednicima u dijalogu, Lajčaku i EU, ali mi ćemo insistirati na svim važnim pitanjima koja sam naveo. Ako hoćemo da idemo napred, ako hoćemo da izbegnemo sve krize, koje je upravi generisala Priština svojim odbijanjem da razgovara i da traži rešenje u dijalogu, dakle mi na tah način moramo da sačuvamo naš narod i Srbe na Kosovu i Metohiji. Na tome insistira predsednik Aleksandar Vučić. Potreban nam je mir, potrebna nam je stabilnost, jer jedino tako možemo da razvijamo našu državu i da gradimo i u ekonomskom smislu bolju budućnost za sve kako u Srbiji, tako i u regionu - zaključio je Petković.

(Telegraf.rs=

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pera T.

    17. novembar 2021 | 09:27

    Pa koliko puta treba da razgovaraju? Srbi sa Kosova moraju zdravstvo, obrazovanje i pošte integrisati u sistem Kosova i onda su ovi dužni dozvoliti ZSO. To su potpisali i jedni i drugi. Meni nije jasno ni šta će im to deljenje. Deli se iz pravih razloga, a ne sad kao Đura je nešto bolji od Fadilja ili obrnuto. Meni su najbolji moje komšije Lacika i Krstan, sa Milanom i Jančikom sam na dobar dan.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA