≫ 

Održana komemoracija povodom smrti potpredsednika Narodne Skupštine Muamera Zukorlića

Na komemoraciji u centralnom holu Doma Skupštine obratio se predsedni Republike Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić i najstariji Zukorlićev sin Usame

  • 8
Komemoracija Muamera Zukorlića Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

U Narodnoj skupštini Srbije održana komemoracija preminulom potpredsedniku Skupštine, akademiku Muameru Zukorliću.

Skup je započeo minutom ćutanja, nakon čega je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao par reči o muftiji.

- Možemo da kažemo da je za ovo života zauzeo mesto kojem je težio. Veoma obrazovan, posvećen širenju svoje vere i znanja, u teškim vremenima ratova i žrtava savršeno sprovodio strpljenje. Za njega vera nije nešto što nas deli, već suprotno, mesto spajanje. Za svog života posvetio se školama, univerzitetu i znanju. Kao bošnjaku, muslimanu za njega je Srbija bila domovina, država. Isto je doživljavao i Bosnu, zato i kada bih pričao sa njim uvek sam dobro shvatao svaku ideju povezivanja i približavanja da doživljavamo jedni druge kao komšije a ne kao rovovima podeljena plemena - rekao je Vučić.

Verovao je da imamo zadatke na ovom svetu. Posle njega nam ostaje praznina ali i velika pouka da naše telo jeste prolazno, ali da ono što uradimo može da bude večeno.,

- On je na onom mesto, ono koje je uz tvorca rezervisano za izuzetne. Veliko hvala njegovoj porodici. Nekad smo imali žučne rasprave i plodonosne razgovore, ali uvek sa istom željom da učinimo dobro i Bošnjacima i Srbima - zaključio je predsednik Srbije i dodao da neće biti zaboravljen.

Predsednik Narodne skupštine Srbije Ivica Dačić prisetio se kako se svakog utorka viđao sa Zukorlićem, i kako nisu stigli da sve ideje sprovedu u delo.

- Pripala mi je teška dužnost da se oprostim od Muamera Zukorlića. Njegov prerani odlazak ostavio je veliku prazninu u našim životu, a naročito Parlamentu. On je bio čovek Božije reči, čovek sa vizijom humanijeg društva. On je među retkima razumeo da bavljenje politike nije sam sebi cilj, već pomoć drugima. On se posvetio politici u najčistijem i naplemenitijem vidu. Doneo je snažan glas koji nas je stalno podsećao da učinimo državu boljom, misleći na svakog građanina - izjavio je Dačić.

Ostali smo bez čoveka koji ej dobro znao koliko su podele naškodile našem narodu, bio je ponosni član bošnjačke zajednice, ali i srpske, i njihovo jedinstvo.

- On je odabrao da u temelj našeg društva, u obrazovanje, obnovi poštovanje prema znanju i nauci. O tome najbolje govori njegova poslednjia knjiga "Etika" - izjavio je Dačić i zahvalio se Muameru Zukorliću što je imao snage da se bori za druge.

Dačić se prisetio kako se Zurkolić uvek na perfektnom arapskom jeziku obraćao u arapskim zemljama, gde je uvek govorio na najlepši mogući način o Srbiji.

- Naša je obaveza da sa ljudima koji će nastaviti da vode njegovu stranku nastavimo da realizujemo naše ideje zajedničkog života i dobrih odnosa srpkog naroda i Bošnjaka, naše braće i ravnopravnih građana Srbije - zaključio je Dačić.

Komemoracija Muamera Zukorlića Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Komemorativnom skupu se obratio i sin Muamera Zukorlića, Usama.

- Hvala vam na lepim govorima. Pre svega želim da se zahvalim svima kojima su došli na dan dženaze i pripadnicama srpskog naroda koji je lio suze. On nije bio samo porodici uzor i ponos, većina vas je muftiju izbliza upoznala kroz njegovo delovanje Skupštine, i podigao moral i etiku narodnog poslanika na visok stepen - izjavio je Usama Zukorlić.

Partnersku politiku, podsetio je, muftija je uspostavio samo sa dva lidera, sa Zoranom Đinđićem i Aleksandrom Vučićem i bilo mu je drago što je potpisao sporazum za strateški razvoj, a gorio je od želje da se taj sporazum ubrza.

- Poštovan predsedniče Srbije, obećali ste mu da ćete mu poštovati Bošnjake i BiH. Muftiji prijatelji su moji prijatelji, su moji prijatelji, njegovi partneri su moji partneri. Sa njim se nije sprijateljio samo onaj ko ga nije upoznao - poručio je Zurkolićev sin.

Pre početka komemorativnog skupa, kojem prisustvuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, Zukorlićeva porodica, predstavnici Islamske zajednice,predstavnici stranaka, kao i predstavnici diplomatskog kora, Vučić se upisao u Knjigu žalosti koja je postavljena u holu skupštine.

Predviđeno je da se na komemoraciji obrate i predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, kao i najstariji sin Usame Zukorlić.

Zukorlić je na parlamentarnim izborima 2016. godine izabran za narodnog poslanika u Skupštini Srbije i ostaće upamćen po tome što je o predlozima zakona i akata vrlo često govorio iz perspektive etike, morala i duhovnosti.

Bio je i predsednik Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i infotmatičko društvo.

U decembru 2017. godine, izabran je za predsednika Stranke pravde i pomirenja, a na parlamentarnim izborima 2020.godine ponovo je izabran za poslanika, a nakon toga i za potpredsednika parlamenta.

Nekadašnji muftija Islamske zajednice je iznenada preminuo 6. novembra 2021.godine u Novom Pazaru, a sahranjen je u rodnom selu Orlje kod Tutina.

Autor je pet knjiga i više desetina naučnih radova iz oblasti filozofije, epistemologije, kulturne istorije, islamskih nauka, prava i niza srodnih teoretskih disciplina.

Osnovnu školu završio je u rodnom mestu, a Medresu „Gazi Husrev-beg“ u Sarajevu. Studije filozofije šerijatskog prava je okončao na Islamskom univerzitetu u Alžiru, zvanje magistra stekao na Univerzitetu “El’Džinan” u Libanu, a doktorirao je na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru.

Bio je redovni član Bošnjačke akademije nauka i umetnosti (BANU).

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Др

    17. novembar 2021 | 13:02

    Слава му! Један од нормалних политичара!

  • Putin R.S

    17. novembar 2021 | 13:23

    Neka mu je vecna slava. Dobar i ucen covek.

  • Brundo od celika

    17. novembar 2021 | 16:21

    "Sandzak se nalazi izmedju tri drzave, Srbije, Crne Gore i Kosova.Srbija i Crna Gora su vise od 100 godina okupatori Sandzaka". - Muamer Zukorlic, jul 2014

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA