≫ 

Bisljimi odbacuje navode Srbije da je za izostanak tripartitnog sastanka u Briselu kriva kosovska strana

Glavni pregovarač Prištine tvrdi da kosovska strana ne želi sada da razgovara o pitanjima koja se tiču manjinskih zajednica, jer bi ona, prema njegovim rečima, trebalo da budu deo sveobuhvatnog sporazuma

  • 3
Besnik Bisljimi, Miroslav Lajčak Foto: kryeministri.rks-gov.net

Zamenik premijera Kosova i glavni pregovarač Prištine u dijalogu sa Beogradom Besnik Bisljimi odbacio je optužbe Srbije da je za izostanak tripartitnog sastanka u Briselu kriva kosovska strana, prenosi Koha.

On je rekao da postoji načelni dogovor po kome se na zajedničkim sastancima razgovara samo o temama sa kojima se obe strane saglase.

Povodom insistiranja Beograda da se u Briselu razgovara o Zajednici srpskih opština, Bisljimi kaže da kosovska strana ne želi sada da razgovara o pitanjima koja se tiču manjinskih zajednica, jer bi ona, prema njegovim rečima, trebalo da budu deo sveobuhvatnog sporazuma.

Bisljimi je posle poslednjeg sastanka sa predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, rekao da je održano nekoliko bilateralnih sastanaka sa evropskim zvaničnicima i da su teme razgovora bile energetika, nestali i zastupljenost u regionalnim inicijativama.

On kaže da je na sastancima u Briselu bilo reči i o slobodi kretanja, kao i o slučaju kada je Srbija, prema njegovim rečima, flagrantno prekršila sporazum o slobodi kretanja, ne dozvoljavajući bokserima sa Kosova da učestvuju na Svetskom prvenstvu u Beogradu.

Bisljimi je izrazio nadu da se može pronaći rešenje koje će građanima na severu Kosova omogućiti da plaćaju struju.

Naveo je da je bilo reči i o, kako je rekao, preprekama koje je Srbija napravila Kosovu u transferu 100.000 evra za Preševo iz kosovskog budžeta.

Bisljimi je rekao da je sa evropskim zvaničnicima razgovarao i o dozvoli direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petru Petkoviću da poseti Kosovo, i objasnio da su mu kosovske vlasti zabranile posetu zbog „podsticanja i govora mržnje“ koji je koristio tokom prethodnih poseta.

Specijani predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak, kako je preneo Tanjug, održao je danas u Briselu dodatne konsultacije sa Bislimijem. Tokom jučerašnjeg dana delegacije Beograda i Prištine imale su odvojene sastanke sa EU posrednicima i nisu sele za isti sto.

Video: Vučić: Jedino rešenje je povlačenje svih trupa sa severa KiM, a onda Brisel

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mn .

    17. novembar 2021 | 15:20

    nije mi jasno sto uopste razgovaraju i to sto je srbija do sad prihvatila trebalo bi da povuce kompet ovo mi lici kao kad pricas sam sa sobom

  • mihailovic

    17. novembar 2021 | 18:28

    Albanska a ne Kosovska strana

  • Kakvi su ovi sipci

    17. novembar 2021 | 17:57

    kao da su iz crtanih filmova.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA