≫ 

Dodatnih 3,7 milion dolara pomoći Sjedinjenih Američkih Država za borbu protiv kovid-19 u Srbiji

Ministar Lončar je istakao da je ova finansijska podrška izuzetno velika i značajna, ali da veruje da je mnogo važnija od toga nematerijalna podrška, solidarnost i zajedništvo, koje građani Srbije vide i osećaju

  • 2
Dodatna pomoć Sjedinjenih Američkih Država za borbu protiv Covid-19 u Srbiji Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Srbija će za borbu protiv kovida-19 od SAD dobiti još 3,7 miliona dolara, a tu novu fazu američke pomoći koja će biti usmerena na jačanje kapaciteta četiri referentna Instituta i dodatnu promociju vakcinacije, najavili su danas ambasador Entoni Godfri i ministar zdravlja Zlatibor Loncar.

Deo sredstava, 1,75 miliona dolara, USAID daje za zajednicku inicijativu "Zajedno protiv Kovida", kroz koju će UNDP nabaviti dijagnosticku opremu i pružiti podršku Institutu za primenu nuklearne energije (INEP), Institutu za javno zdravlje Srbije "Batut", Institutu za molekularnu genetiku i geneticko inženjerstvo Univerziteta u Beogradu i Istraživacko-razvojnom institutu za veštacku inteligenciju Srbije.

Za dodatnu podršku promociji vakcinacije u Srbiji USAID je izdvojio i 1,95 miliona dolara.

Ambasador Godfri podsetio je da su SAD u ovoj drugoj fazi izdvojile još 3,7 miliona dolara za borbu protiv pandemije, što je zajedno sa prvom fazom ukupno 9,1 milion dolara.

Godfri je naglasio da zdravstveni radnici Srbije i sveta treba da imaju odmor i da je zato važno da se svi vakcinišemo.

- Molim vas vakcinišite se. Zbog vas. Zbog onih koje volite, i zbog svih hrabrih zdravstvenih radnika Srbije - naglasio je ambasador SAD i dodao da ovde u Srbiji, kao i u svetu, ogromnu većinu ljudi kojima je potrebno bolničko lečenje i nega, čine nevakcinisani.

Stalna predstavnica UNDP-a Fransin Pikap, rekla je da će zahvaljujući dodatnoj finansijskoj podršci Vlade SAD, UNDP podržati dalja medicinska istraživanja, edukaciju o pretnjama po javno zdravlje, razvoj IT rešenja i opremanje relevantnih nacionalnih institucija.

Prema njenim rečima, u partnerstvu sa istraživačkim institucijama i Batutom, biće ojačani nacionalni kapaciteti za otkrivanje zdravstvenih pretnji, lečenje bolesti i ublažavanje rizika po javno zdravlje.

Ministar Lončar zahvalio je na pomoći i podršci koju je Srbija dobila od SAD, vrednoj 9,1 milion dolara.

Dodao je da je značajna i nematerijalna pomoć, solidarnost i zajedništvo koje smo dobili od SAD.

Srbija čini sve da stavi virus pod kontrolu - sagradila je tri kovid bolnice, dve referentne laboratorije, obezbedila pet vakcina, opremu, respiratore, podsetio je Lončar i naglasio da sve to ipak nije dovoljno, jer virus ne možemo pobediti dok svi ne budemo sigurni i vakcinisani.

- Zahvalni smo američkim prijateljima koji nam pomažu i ovom donacijom za institute i promociju vakcinacije, kako bi došli do pobede i ojačali sve nacionalne kapacitete koji doprinose očuvanju zdravlja - rekao je on.

Marijan Ivanuša, predstavnik SZO-a podsetio je da je u svetu do sada, od kovida-19 umrlo najmanje 5 miliona ljudi, a da sve ukazuje da borba još nije ni blizu kraja.

- Ovo nije poslednji talas, a ni poslednja pandemija. Srbija je uložila velike napore da obezbedi vakcine i organizuje bezbednu vakcinaciju. Neodlučnost kada je u pitanju vakcinacija nije novost i zato ćemo zajedno sa Ministarstvom zdravlja i Vladom Srbije, da radimo na prevazilaženju barijera i time pravimo osnovu i za druge zdravstvene pretnje - rekao je Ivanuša.

To ćemo, kako kaže, raditi kroz prikupljanje dokaza, sveobuhvatnu kampanju, ali i kroz direktan rad u zajednici koji će nam omoguciti da čujemo ljude i odgovorimo na pitanja, nedoumice i strahove.

Sredstva će biti iskorišćena i za istraživajne aktivnosti koje najviše doprinose širenju kovida.

Video: Ana Brnabić: Srbija dobija značajnu pomoć iz EU

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ANTE BAN

    17. novembar 2021 | 19:26

    Po izjavi ministra Lončara, ispada da će Srbija ipak primiti ovu novčanu pomoć! I to- od Amerike, za koju zli jezici kažu kako je navodno- 1999.godine bombardovala baš Srbiju! Sumnjam!?

  • Zarazili nas

    17. novembar 2021 | 17:55

    pa sad nas kao pomazu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA