Zvaničnica Sjedinjenih Američkih Država o Samitu demokratije i pozivu Beogradu i Prištini

Kao zemlja posvećena demokratskim idealima takođe želimo da vidimo demokratsku posvećnost tih zemalja u godinama akcije čiji je cilj globalna obnova demokratije je SAD podsekretar za civilnu bezbednost, demokratiju i ljudska prava

  • 1
Bela kuća podijum konferencija Vašington Foto: Tanjug/AP

Američka državna podsekretarka Ezra Zeja izjavila je danas da su SAD proširile listu pozvanih na Samit demokratije, čiji će domaćin 9. i 10 . decembra biti predsednik Džozef Bajden, i pozvale Srbiju i Kosovo, kao odraz želje Vašingtona da se svi uključe, uče i rade na globalnoj obnovi demokratije.

- Naši dodatni pozivi odražavaju želju SAD da svi budemo zajedno, da učimo i radimo zajedno sa tim vladama i parterskim zemljama. Kao zemlja posvećena demokratskim idealima takođe želimo da vidimo demokratsku posvećnost tih zemalja u godinama akcije čiji je cilj globalna obnova demokratije - rekla je Zeja koja je podsekretar za civilnu bezbednost, demokratiju, ljudska prava.

Zeja je to rekla na telefonskom brifingu za medije, na koji je pozvan i Tanjug, odgovarajući na pitanje Glasa Amerike da prokomentariše to to što prvo nisu pozvali Srbiju i Kosovo, a onda su im uputili poziv za učešće na Samitu demokratije i da li to može da se interpretira kao pobeda politike koju vode Priština i Beograd.

Na prethodno pitanje novinara iz Mađarske zašto je pozvana Poljska, a ne i Mađarska, iako su obe zemlje kritikovane i iz EU, i iz SAD, Zeja je rekla da nije u poziciji da komentariše specifične pozive.

Američki podsekretar za civilnu bezbednost demokratiju i ljudska prava, koja je u Briselu sa evropskim zvaničnicima i predstavnicima civilnog društva razgovarala o predstojećem Samitu, naglasila je da Samit ima tri ključne teme: odbrana od autoritarnosti, rešavanje i borba protiv korupcije i unapređenje poštovanja ljudskih prava.

Predsednik Bajden će od 9. do 10. decembra 2021. biti domaćin virtuelnog samita za lidere iz vlade, civilnog društva i privatnog sektora,a Samit će se fokusirati na izazove i mogućnosti sa kojima se suočavaju demokratije i pružiće platformu liderima da preuzmu i pojedinačne i kolektivne obaveze u odbrani demokratije i ljudskih prava u zemlji i inostranstvu, poručila je američka zvaničnica.

Samitom u decembru 2021. planirano je da započne godinu dana akcije učesnika kako bi se demokratija učinila odgovornijim i otpornijim, i izgradila šira zajednica partnera posvećenih globalnoj demokratskoj obnovi.

Ispunjavanjem obaveza preuzetih na Samitu, cilj je da se pokaže kako demokratije mogu ispuniti pitanja koja su ljudima najvažnija: jačanje odgovornog upravljanja, širenje ekonomskih mogućnosti, zaštita ljudskih prava i osnovnih sloboda i omogućavanje dostojanstvenog života.

Naglasila je da će otprilike godinu dana nakon samita u decembru 2021, američki predsednik Bajden biti domaćin drugog samita kako bi se sagledao postignuti napredak i stvorio zajednički put.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Trig

    18. novembar 2021 | 10:53

    Ne razumem,zasto bi mi trebali da idemo tamo?Bojkot i solidarnost sa Madjarskom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA