≫ 

Završena još jedna runda pregovora Beograda i Prištine u Briselu: Od napretka ni traga

Tehnički pregovori trajali su nekoliko sati, ali ni ovaj put pregovarači Beograda i Prištine Petar Petković i Besnik Bisljimi se nisu susreli oči u oči, već su kao i prošli put, imali samo bilateralne razgovora sa Lajčakom bez dogovora, ni sedenja za istim stolom

  • 3
SRBIJA SLOVACKA DIPLOMATIJA Foto: Tanjug/Predsednistvo Srbije

Nova runda tehničkog razgovora dijaloga Beograda i Prištine završena je juče, ali bez konkretnog napretka niti naznaka kada bi se rešavanje kosovskog pitanja moglo pokrenuti sa mrtve tačke. I ovaj put, kako piše Blic, kamen spoticanja za nastavak razgovora bilo je pitanje formiranja Zajednica srpskih opština (ZSO).

Iako dogovora nije bilo, specijalni posrednik EU za dijalog Bograda i Prištine Miroslav Lajčak poručio da je vreme za "stvarni napredak".

Tehnički pregovori održani su juče u Briselu, trajali su nekoliko sati, ali ni ovaj put pregovarači Beograda i Prištine Petar Petković i Besnik Bisljimi se nisu susreli oči u oči. Baš kao i prošli put, stiglo se samo do bilateralnih razgovora sa Lajčakom ali ne i dogovora niti sedenja za istim stolom.

Lajčak se, kako prenosi RSE, u nekoliko navrata sastao odvojeno sa delegacijama u nastojanju da organizuje takozvani trilateralni suret, međutim napori su bili neuspešni zbog tvrdih stavova strana oko toga koje teme bi trebale biti predmet rasprave na zajedničkom susretu.

Posle svega, Lajčak je juče jedini bio optimističan, i ustvrdio da je "vreme za napredak".

- Danas sam ugostio dva glavna pregovarača i njihove delegacije u odvojenim sastancima o otvorenim pitanjima i putu za napredak u dijalogu. Takođe sam ih izvestio o FAC (satanak šefova diplomatija EU gde se govorilo o Zapadnom Balkanu, prim.aut.) koji je održan u ponedelja i preneo očekivanja država članica. Krajnje je vreme za stvarni napredak - poručio je Lajčak.

Za razliku od njega, predstavnici Beograda bili su manje optimistični. Petković je optužio Prištinu da se isprečila nastavku razgovora.

- Priština je ta koja odbija razgovor o formiranju ZSO, iako je naša strana vrlo direktno insistirala na formiranju ZSO i iznela konkretne korake za formiranje te zajednice - rekao Petar Petović, pregpvarač i direktor Kancelarije za KiM.

On je istakao da je upravo ZSO bila tema u Briselu, onako kako je, podseća, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak najavio u saopštenju od 30. septembra.

Izjave Bislimija juče nije bilo, ali se zato od Kurtija moglo čuti da dogovor zavisi od, kako je rekao, "spremnosti Srbije da promeni svoj pristup i sebe".

Inače, Petković i Bislim poslednji put su se sreli krajem septembra, a povod za hitan susret bila je kriza koja je nastala nakon što je Vlada Aljbina Kurtija odlučila da uvede reciprocitet za registarske tablice vozila koja iz centralne Srbije ulaze u južnu pokrajinu.

Tada je dogovoreno da bude formirana komisija koja će se baviti tim pitanjem, kao i da ima mandat od šest meseci da nađe rešenje i obelodani ga pregovaračima koji učestvuju u razgoorima na najvipem nivou, predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijeru Kosova Kurtiju. Prvi sastanak održan je 21. oktobra, a rešenje bi trebalo da u aprilu naredne godine.

Video: Vučić: Misle da je strpljenje Srba bezgranično! Setio sam se patrijarha Irineja Na silu može sve

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lazar

    18. novembar 2021 | 11:39

    Ma to je samo gubljenje vremena. Sa šiptarima nije nikakav dijalog moguć. Njih samo priznaje nezavisnosti zanima i ništa više. A to neće nikad dobiti !

  • Xy

    18. novembar 2021 | 11:38

    Kakav Bajden, kakva Merkelova, Džonson, Makron i ostali, koji umišljaju da su gospodari života i smrti. Pravi gospodar je Kurti. Sprda se sa svima njima? Da li je baš tako? Naravno da nije. Upravo ONI tako žele. Da hoće problem bi bio rešen za tren oka.

  • Kobi

    18. novembar 2021 | 12:44

    Obe strane

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA