≫ 

"Preneo sam Lajčaku zvaničan stav Beograda o KiM. Uskoro ću pisati svim šefovima država"

Beograd traži dijalog, traži pregovore, da razgovaramo i napravimo bilo kakvo, makar i minimalno poverenje, to sam preneo i Lajčaku - rekao je predsednik Srbije

  • 11

Video: Vučić najavio da će pisati svim šefovima država: Tražiću objašnjenje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti povodom razgovora o Kosovu i Metohiji, posete Ruskoj Federaciji i drugih važnih ekonomskih i političkih pitanja.

O poseti Rusiji

Uoči posete Rusiji, predsednik je rekao da će sa Putinom razgovarati o važnim političkim dešavanjima.

Veoma važan razgovor za Srbiju. Razgovaraćemo o svim važnim političkim pitanjima. Želim da čujem kako predsednik Putin sagledava celu političku situaciju u regionu, Evropi i svetu. Rusija je nama 4. trgovinski partner, verujm da ima mesta za uvećanjem - istakao je predsednik Vučić i rekao da će sutra nakon sastanka sa ruskim liderom obavestiti javnost o svim dokumentima koji su potpisani sa Rusijom.

O Kosovu i Metohiji

- Beograd traži dijalog, traži pregovore. Da razgovaramo i napravimo bilo kakvo, makar i minimalno poverenje, to sam preneo i Lajčaku. To je zvaničan stav Beograda - rekao je predsednik.

Naglasio je da će, po povratku iz Rusije, pisati svim šefovima država i pitati zbog čega ćute na ratnohušačke izjave Aljbina Kurtija o ujedinjenju Kosova i Albanije.

- Pitam se po kom principu je Albancima sve dozvoljeno, a Srbiji zabranjeno. Tražiću objašnjenje, šta bi rekli da je tako govorio neko iz Srbije ili Republike Srpske - rekao je predsednik.

Kako je rekao, "drznuće se da evropske zvaničnike, po povratku iz Sočija, pita u zvaničnoj formi šta bi bilo da je izjava o ujedinjenju sa nekim došla iz Srbije ili Republike Srpske".

"Od 1. januara za svako prvorođeno dete 300.000 dinara od države"

On je počeo temom demografskih mera, kako je rekao, najvažnijom temom.

- Ono što smo dogovarali sa ministrom Dmitrovićem, jeste kako i na koji način kako da podignemo natalitet. Mi smo sve stariji i ekonomski napredak će nam zavisiti od toga koliko ćemo uspeti da obezbedimo demografski napredak naše nacije - rekao je predsednik Srbije.

Video: Vučić: Od 1. januara za svako prvo dete 300.000 dinara

- Bez obzira na to što je budžet usvojen, želim da kažem da ćemo od 1. januara umesto 100.000 dinara za prvo rođeno dete, davati 300.000 dinara, a što se tiče drugog i trećeg deteta, radimo na tim merama, i za drugo dete će cifre biti uvećane. Detalje o toj meri ćemo u narednih 15 dana saopštiti - najavio je predsendik Srbije.

Naglasio je da je reč o pomoći od države, a da će dodatna pomoć od Grada ostati.

- Donećemo meru i da ukoliko devojka, koja studira, zatrudni i rodi dete, za nju ispitni rokovi neće važiti - naglasio je i objasnio da time žele da podstaknu mlade koji žele da osnuju porodicu.

Kaže da je najvažnija mera o kojoj se razgovara stanovi i za sada se razmatra na koji način da se ta mera reši. Ono što se za sada zna jeste da će, da bi se izbegla zloupotreba, pomoć biti vezana direktno za majku.

- Mislim da je to još jedna od važnih mera na kojima radimo - dodao je.

Uskoro kreće izgradnja Nacionalnog stadiona

Predsednik je najavio početak radova na izgradnji Nacionalnog stadiona u Surčinu do kraja godine.

- Uskoro, pre kraja godine sve treba da završimo i da krenemo sa izgradnjom Nacionalnog stadiona. To će biti lepotica, lepša od Alijanc Arene, neće biti veća, ali će biti lepša čak i spolja i iznutra od Alijanc Arene, to će biti novi deo grada, pravi projekat za razvoj opštine Surčin i za celu Srbiju. Nemam nameru da na bilo koga utičem da pišu o ovim projektima, jer ljudi više vole da čitaju kada neko nekoga opsuje ili ružno kaže. Ali moram da kažem da sam ponosan što Srbija uspešno napreduje, U ove dve godine korone kada saberete, izvesno je da ćemo biti zemlja broj 1 ili 2 sigurno - zaključio je Vučić.

Cena gasa od izuzetnog značaja

Vučić je govoreći o ceni gasa rekao da ukoliko cena gasa iz Rusije bude 500 dolara na 1.000 kubnih metara, to će značiti godišnji direktan gubitak za Srbiju od 600 miliona evra.

- Ako imamo cenu od 300 dolara po 1.000 kubnih metara, a nama je potrebno tri milijarde kubnih metara gasa na godišnjem nivou i ako dobijemo cenu od 500 koja je značajno bolja nego cena na berzi, to je direktno 600 miliona evra gubitka za našu zemlju na godišnjem nivou - pojasnio je Vučić.

Predsednik ističe da će to indirektno značiti gubitak od više od milijardu evra jer sa tom cenom Srbija neće moći da privuče investitore. Kako je pojasnio, operativni troškovi kompanija će biti veći, to će uticati na inflaciju, a i dodatno će povlačiti cenu električne energije.

Vučić navodi da iz tih razloga ima tremu pred sutrašnji sastanak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom iako ima, kako kaže, dobre i prijateljske odnose sa njim.

- Ali, imam odgovornost za zemlju i boriću se, boriću se za interese naše zemlje i zamoliću ga da nam izađe u susret. Znam šta ću da ga molim i nisam siguran da bih ja da sam na njegovom mestu to prihvatio. Odatle je trema, ali boriću se i moliću, moliću za svoju zemlju i narod - kazao je Vučić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Veteram K i M

    24. novembar 2021 | 10:35

    Mi zelimo primenu rezolucije 1244 i pregovore da se vode tamo gde rezolucija to predvidja, nista drugo nas ne zanima!

  • РСК

    24. novembar 2021 | 10:14

    👍👍👍🇷🇸🇷🇸🇷🇸

  • Simic Dusica

    24. novembar 2021 | 10:23

    Jasno je da mi želimo dijalog, ali druga strana čini sve da do njega ne dođe..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA