≫ 

Na izmene Zakona o referendumu čeka se duže od decenije: Pitanje cenzusa u fokusu

Pre toga, Parlament mora da usvoji Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi koji predviđa ukidanje cenzusa za izlaznost. Polemiše se i o članu koji predviđa da je odluka na obavezujućem referendumu doneta ako je za nju glasala većina izašlih

  • 1
Sednica Skupštine Srbije Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Već u četvrtak pred poslanicima će biti i Predlog zakona o referendumu i narodnoj inicijativi. Predsednik Skupštine Ivica Dačić za RTS kaže i da će već sledeće nedelje na dnevnom redu biti i izmene ustavnih amandmana. Po novim pravilima referendum bi trebalo da bude 16. januara.

Deceniju i po, toliko će u januaru biti od poslednjeg referenduma. Za razliku od tadašnjeg, za sadašnju promenu Ustava u delu o pravosuđu nema cenzusa od 50 odsto.

Pre toga, Parlament mora da usvoji Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi koji predviđa ukidanje cenzusa za izlaznost. Polemiše se i o članu koji predviđa da je odluka na obavezujućem referendumu doneta ako je za nju glasala većina izašlih.

- Mogu da filozofiram sad, da pričam teoretaski, ali praktično to moramo da donesmo sada, jer ne možemo da izvedemo ustavne promene. Morao je ranije da se donese, morao je ali nije - ističe predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić.

Zašto nije, mnogo je pretpostavki. Zašto sada, kritičari Predloga tvrde da je uvod u neki budući referendum na kojem će se odučivati o Kosovu i Metohiji; drugi da se sve radi zbog kompanije "Rio Tinto".

- Ja ne mogu to da kometarišem, da postoji namera donošenja zakona radi toga. To je vrlo neverovatno pošto je krajnje jasno da ne mogu ustavni amandmani bez tog zakona da se sprovedu. Da li će to doprineti da se neko na tom talasu okoristi, pa nešto iskoristi ja ne mogu tvrditi ali meni prosto kao konsitutionalisti i građaninu deluje upravo obratno jer ukoliko nemate cenzus, to čak i olakšava neke lokalne inicijative, niste žrtva više onih apolitičnhih građana - smatra naučni saradnik Instituta za uporedno pravo Miroslav Đorđević.

Predlog Zakona o referendumu dobio je dva hitna mišljenja Venecijanske komisije. Priznala je da je donet u žurbi i da bi valjalo da promene budu primenjive, pre održavanja glasanja. Rok za te promene istekao je 2008. A radna grupa za pisanje novog zakona formirana je 11 godina kasnije.

- Ovde je problem što predlog zakona ne pravi razliku između ustavnog referenduma za koji stvano nije potrebna većina, ali se ne pravi. Potrebno je definisati ne izlaznu većinu, nego većinu za potvrdu odluka na referendumu kada su u pitanju drugi referendumi, ne oni koji se tiču promene ustava - kaže profesorka Pravnog fakulteta Univerziteta Union Violeta Beširević.

- Lično mislim da bi bilo dobro da postoji u zakonu neka većina, bilo neki kvorum za izlaznost, koji ne mora biti 50 posto. U svetu je praksa veoma šarena, recimo Slovačka, Poljska, Španija, Hrvatska su zemlje koje nemaju nikakve pragove, Slovenija ima da izborna odluka mora biti ako se tiče ustavnog referenduma 1/5 biračkog tela - navodi profesor FPN-a Milan Jovanović.

O Zakonima koji su juče i u četvrtak na dnevnom redu, Zakon o eksproprijaciji i Zakon o referendumu, protestovalo se ispred Skupštine Srbije sa zahtevom da se povuku iz procedure.

Iz skupštinske sale, premijerka Ana Brnabić odgovorila je učesnicima protesta da veze sa istinom nema zamerka da se dva pomenuta zakona usvajaju zbog kompanije "Rio Tinto".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Filip

    24. novembar 2021 | 09:57

    Univerzitet Union? Jel to bese onaj gde se zavrsava fakultet dok traje raspust?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA