≫ 

Objavljen zvaničan spisak učesnika američkog Samita za demokratiju

Američka državna podsekretarka Ezra Zeja izjavila je da su SAD proširile listu pozvanih, kao odraz želje Vašingtona da se svi uključe, uče i rade na globalnoj obnovi demokratije

  • 1
Stejt department zgrada/state department building Foto: Shutterstock

Američki Stejt department objavio je zvaničnu listu zemalja koje će prisustvovati Samitu demokratije 9. i 10. decembra u Sjedinjenim Američkim Državama, na kome se sada nalazi i tzv.Kosovo, prenosi Reporteri.

Tzv. Kosovo prvobitno nije bilo na spisku zemalja koje bi trebalo da učestvuju na Samitu, koji je ovjavio Politiko.

Nakon toga, poziv za učešće Kosova stigao je 15. novembra predsednici Vjosi Osmani od američkog predsednika Džoa Bajdena.

Spisak zemalja kojima je Stejt department uputio poziv za učešće možete videti ovde.

Američka državna podsekretarka Ezra Zeja izjavila je da su SAD proširile listu pozvanih, kao odraz želje Vašingtona da se svi uključe, uče i rade na globalnoj obnovi demokratije.

- Naši dodatni pozivi odražavaju želju SAD da svi budemo zajedno, da učimo i radimo zajedno sa tim vladama i parterskim zemljama. Kao zemlja posvećena demokratskim idealima takođe želimo da vidimo demokratsku posvećnost tih zemalja u godinama akcije čiji je cilj globalna obnova demokratije - rekla je Zeja koja je podsekretar za civilnu bezbednost, demokratiju, ljudska prava.

Zeja je to rekla na telefonskom brifingu za medije, na koji je pozvan i Tanjug, odgovarajući na pitanje Glasa Amerike da prokomentariše to to što prvo nisu pozvali Srbiju i Kosovo, a onda su im uputili poziv za učešće na Samitu demokratije i da li to može da se interpretira kao pobeda politike koju vode Priština i Beograd.

Na prethodno pitanje novinara iz Mađarske zašto je pozvana Poljska, a ne i Mađarska, iako su obe zemlje kritikovane i iz EU, i iz SAD, Zeja je rekla da nije u poziciji da komentariše specifične pozive.

Video: Doček predsednika Srbije na Samitu lidera o klimatskim promenama COP26 u Glazgovu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA