≫ 

Lajčak sutra u Prištini prenosi očekivanja EU: Od primene postignutih sporazuma do "odgovornog ponašanja"

Specijalni predstavnik EU, Miroslav Lajčak sutra ide u Prištinu da prenese poruke ministra EU 27 i kako bi se napredovalo u pripremi sledećeg sastanka na viskom nivou, za koji se nadamo da će biti održan do kraja godine - najavljeno iz Brisela

  • 0
Aleksandar Vučić Miroslav Lajčak Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Specijalnii predstavnik EU, Miroslav Lajčak, sutra će posetiti Prištinu, gde će preneti očekivanja EU, počev od primene do sada postignutih sporazuma do "odgovornog ponašanja" kada je reč o izjavama, rečeno je Tanjugu u Briselu.

- Specijalni predstavnik EU, Miroslav Lajčak će se sutra, nakon posete Beogradu, otići u Prištinu da prenese poruke ministra EU 27 i kako bi se napredovalo u pripremi sledećeg sastanka na viskom nivou, za koji se nadamo da će biti održan do kraja godine -  izjavio je Stano za Tanjug.

Na pitanje Tanjuga da li će i kako EU reagovati na ponovljene izjave Aljbina Kurtija o ličnoj želji za ujedinjenjem sa Albanijom, što direktno podriva dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine kome posreduje EU, Stano kaže da EU ne komentariše "hipotetičke scenarije", a da su očekivanja EU od lidera na Zapadnom Balkanu jasna i nepromenjena.

- Oni moraju da predvode svojim primerom kada je reč o konstruktivnom angažmanu, odgovornom ponašnju i odgovornim izjavama koje idu u prilog pomirenju i regionalnoj saradnji, a ne suprotno - kazao je Stano.

Na pitanje Tanjuga da li je ta poruka direktno preneta i Aljbinu Kurtiju, Stano je rekao da će Miroslav Lajčak "poruke i očekivanja EU" jasno preneti i Beogradu i Prištini.

- Sve poruke EU su jasne našim partnerima, a ako nisu, mi ćemo nastaviti da im govorimo na različitim nivoima i različitim prilikama - odgovorio je Stano.

Video: Vučić: Lajčak sigurno nije inicirao ovo! Siguran sam da nisu srećni zbog ovog poteza Prištine!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA