≫ 

Ambasador SAD u Srbiji o Otvorenom Balkanu: "Slobodan protok presudan za evropsku budućnost Srbije i regiona"

Da bi Otvoreni Balkan dostigao svoj puni potencijal, čitav region mora biti uključen. On takođe treba da bude komplementaran sa Berlinskim procesom koji i dalje uživa nasu punu podršku - izjavio je Entoni Godfri

  • 1
SRBIJA SAD ODNOSI Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

SAD daju punu podršku stalnim naporima regiona u pravcu privredne koordinacije i integracije, izjavio je danas američki ambasador Entoni Godfri i istakao da je cilj inicijative Otvoreni Balkan, koja se zalaže za slobodan protok ljudi, roba, kapitala i usluga, presudan za evropsku budućnost Srbije i celog regiona.

- Da bi Otvoreni Balkan dostigao svoj puni potencijal, čitav region mora biti uključen. On takođe treba da bude komplementaran sa Berlinskim procesom koji i dalje uživa nasu punu podršku - rekao je Godfri na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije.

On je naveo da će ekonomska integarcija suseda brzo doneti korist građanima regiona, a ne samo apstraktne ciljeve.

- To znači veće plate i jeftinije proizvode - rekao je Godfri.

Ambasador je kazao da SAD veruju da će Otvoreni Balkan pomoći da se sprovedu teške, ali suštinske reforme za konačno pristupanje Evropskoj uniji.

Narodni poslanik i osnivač Kongresa srpsko-američkog prijateljstva Vladimir Marinković. izrazio je zadovoljstvo što je Narodna skupština danas domaćin konferencije “Otvoreni Balkan” i istakao da će Narodna skupština po pitanju te inicijative biti brza i dinamična u donošenju zakonskih regulativa kako bi inicijativa što pre zaživela.

Istakao je da će Narodna skupština Srbije maksimano podržati ono što se dogovore tri vlade u regionu, s obzirom da će to, kako kaže, dati konotaciju toj inicijativi i uticati na kvalitetniji život građana u celom regionu.

Marinković je naveo da će na današnjoj konferenciji, pored premijera Albanije Edija Rame, onlajn govoriti i vicepremijer Severne Makedonije Nikola Dimtrov, specijalni izaslanik za Balkan Gabrijel Eskobar, predstavnici biznis zajednice, velike strane i domaće kompanije.

Navodi i da će tokom današnje konferencije agencija Faktor plus predstaviti regionalno istraživanje koje je sprovela u Srbiji, Albaniji i Severnoj Makedoniji po pitanju ove inicijative.

Marinković je zahvalio američkim prijateljima, posebno ambasadoru SAD u Srbiji Entoniju Godfriju, što podržavaju inicijativu Otvoreni Balkan i vrstu saradnje koja podrazumeva slobodan protok robe, usluga, ljudi i kapitala.

Video: Vučić se sastao sa američkim ambasadorom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    24. novembar 2021 | 16:56

    I pored svog truda predstavnik amerike je neprijatelj srbije i kljucni ostlonac Kosova kao nezavisne drzave! Tu pricu moze da prodaje Mexikancima! Ko moze da poveruje da okupator srpske teritorije misli srbiji dobro?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA