≫ 

Dogovor o gasu i kosovsko pitanje u fokusu sastanka: Vučić sa Putinom razgovarao o gorućim temama

Što se tiče naših napora i zajedničkih koraka na međunarodnoj sceni, pa i oko rešavanja kosovskog pitanja, znate da je naš stav principijelan. Ne podleže aktuelnoj političkoj konjunkturi - rekao je Putin tokom razgovora sa predsednikom Srbije

  • 49

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Sočiju sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom. Ključna tema 19. po redu zvaničnog sastanak Vučića i Putina bila je isporuka i cena gasa, ali su lideri dve zemlje razgovarali i o situaciji na Zapadnom Balkanu, zajedničkim projektima i ekonomskoj saradnji.

O detaljima razgovora o KiM

- Više je Putin mene ispitivao o KiM. Obavestio sam ga o stanju i u južnoj srpskoj pokrajini i o celom regionu - dodao je predsednik Srbije.

Rekao je da je ruski predsednik za njega imao gotovo 90 pitanja, a da ga je on obavestio o kompletnoj situaciji na KiM, kao i da je bilo reči o kompletnom Zapadnom Balkanu.

Šta je sve dogovoreno na sastanku sa Putinom?

Predsednik Srbije rekao je da su odlični dogovorio postignuti sa Putinom.

- Razgovarali smo o mnogo tema, tri sata smo razgovarali... On je shvatio koliki je značaj gasa za našu zemlju, i cena, i količina. Postigli smo nešto što smo pokušali i predsednik Putin je pokazao prijateljstvo prema Srbiji... Dobili smo neverovatnu cenu od 270 dolara po kubnom metru gasa... - rekao je on.

Bajatović je, kaže Vučić, skakao od sreće, a Putin je pred predsednikom Srbije zvao sve redom kako bi se rezultati postigli što pre.

- Putin mi je rekao: "Aleksandre, rešenje će biti dobro", a i posle 6 meseci, čini mi se da ćemo imati izuzetnu cenu i povećanje obima, ali i fleksibilnost - kaže Vučić. Dodaje da se na ovaj način štedi više od 300 miliona evra, što je, kaže, jedan nacionalni stadion, a dobili smo i sigurnost za snabdevanje.

Sastanak završen, očekuje se obraćanje

Sastanak i radni ručak dvojice predsednika završen je, trajao je duže nego što je bilo predviđeno, a uskoro se očekuje obraćanje Aleksandra Vučića.

On će govoriti o dogovoru koji je postignut i o detaljima sastanka sa Vladimirom Putinom.

"Rusija uvek podržava Beograd u rešavanju pitanja Kosova"

- Rusija uvek podržava Beograd u rešavanju pitanja Kosova - rekao je predsednik Putin na sastanku, prenosi "Sputnjik".

- Što se tiče naših napora i zajedničkih koraka na međunarodnoj sceni, pa i oko rešavanja kosovskog pitanja, znate da je naš stav principijelan. Ne podleže aktuelnoj političkoj konjunkturi - rekao je Putin tokom razgovora sa predsednikom Srbije.

- Podržavamo vaš stav o kosovskom pitanju - naglasio je Putin.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Predsednik Rusije izrazio je nadu da će se situacija na kraju razviti tako da odgovara interesima svih ljudi koji žive u regionu.

Oni su najpre razgovarali nasamo, a potom i na radnom ručku. Sve se obavlja u četiri oka, s obzirom na stroge epidemijske mere.

Predsednik Srbije je prilikom odlaska na radni ručak kratko prokomentarisao da je "izuzetno zadovoljan dogovorom", a o detaljima sastanka, kako saznajemo, javnost će izvestiti u obraćanju posle susreta sa Putinom.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Prva Putinova poruka o ceni gasa za Srbiju

Predsednik Putin rekao je na početku susreta sa predsednikom Srbije da će Moskva i Beograd pronaći prihvatljivo rešenje za uslove novog ugovora o isporukama gasa Srbiji.

- Mislim da ćemo se dogovoriti, naložićemo odgovarajućim telima da posao dovedu do kraja. Naći ćemo takvo rešenje koje bi bilo prihvatljivo za naše srpske partnere - rekao je Putin, prenosi Sputnjik.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Soči u sredu, dan uoči sastanka sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, gde je istakao da će na stolu biti mnogo tema, ali da je jedna od ključnih isporuka i cena gasa.

Napomenuo je da Rusija vodi računa o svojim interesima, ali je naglasio da je siguran da će voditi računa i o prijateljskim odnosima sa Srbijom.

Predsednik Vučić je i pred put u Soči više puta rekao da je reč o izuzetno važnom susretu za Srbiju, ističući kao najvažniju temu razgovora upravo budući dugoročni ugovor sa Rusijom o isporuci gasa, ne krijući da će moliti Putina za najpovoljniju cenu tog energenta.

Koliko je značajan ishod razgovora o gasu, Vučić je definisao i u razgovoru za ruski Solovjev lajv, kada je novinaru Vladimiru Solovjevu rekao da ide u Moksvu i da se vraća "kao pukovnik ili kao pokojnik".

Srbija je gotovo u potpunosti zavisna od ruskog gasa jer iz sopstvenih izvora proizvodi svega 13 odsto, dok ostatak uvozi iz Rusije.

Aleksandar Vučić Foto: Telegraf.rs

U ovom trenutku na snazi je ugovor između "Srbijagasa" i ruskog "Gasproma", ali on ističe krajem ove godine, u trenutku koji je posebno problematičan zbog velikih turbulencija na tržištu energenata.

Cena 1.000 kubika gasa sada na berzi u nekim trenucima premašuje 1.000 dolara, dok Srbija prema važećem ugovoru za istu količinu izdvaja 270 dolara - višestruko manje.

Na stolu situacija na Zapadnom Balkanu i rešenje krize na KiM

Aleksandar Vučić je najavio i da će obavestiti predsednika Putina i o svemu što se dešava u razgovorima o Kosovu i Metohiji, kao i o celokupnoj situaciji na Zapadnom Balkanu.

Upravo ta pitanja Kremlj vidi kao centralna u razgovoru dvojice lidera.

Kremlj se i zvanično oglasio o sastanku Putina i Vučića, a u saopštenju je navedeno da će se na razgovorima dva lidera, između ostalog, fokusirati i na rešenje krize na Kosovu i Metohiji.

- Planirano je da se Putin i Vučić dotaknu gorućih pitanja rusko-srpskog strateškog partnerstva u političkoj, trgovinskoj, ekonomskoj, kulturnoj i humanitarnoj sferi, kao i da razmene mišljenja o situaciji na Balkanu, uključujući i izglede za rešenje pitanja Kosova - saopštio je zvanični Kremlj.

Susret u Sočiju, 19. po redu zvanični sastanak predsednika Vučića i Putina, dolazi u trenutku brojnih izazova pred Srbijom - pojačanih pritisaka sa zapada, kritika o vladavini prava, položaju medija i stanju ekologije, te ćutanja međunarodne zajednice na poteze Prištine, ali i komplikovanja situacije u regionu.

Video: Sastanak Aleksandra Vučića i Vladimira Putina

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Svetlana

    25. novembar 2021 | 13:35

    Presrecna sam kad vidim dase dva pravoslavna srca i duse dve ovako cene i postuju ai narod dve bratske zemlje vole cene i cuvaju od zla koje nas vreba sa svake strane.Radosna sam.Ziveli ziveo Putin ziveo Vule zivala bratska Rusija zivela rodna zemlja Srbija.ZIVELI ZIVELI ZIVELIIIII URA URA URAAAAAAAAA

  • Bojana

    25. novembar 2021 | 11:25

    Srbija veruje u svog predsednika i znamo da će izboriti dobru cenu gasa.

  • stevo

    25. novembar 2021 | 11:58

    Mnogo vaznih tema na danasnjem sastanku Vucica i Putina.Pitanje gasa za nas prioritet svih prioriteta

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA