≫ 

Dijalog vlasti i opozicije, žučna rasprava Milićevića i Jovanovića

Mišljenja su o referendumu, zakonu o eksproprijaciji, Rio Tintu suočili Stefan Jovanović iz Narodne stranke i Đorđe Milićević iz Socijalističke partije Srbije

  • 2
Aleksandar Vučić, svečanost primopredaje dužnosti predsednik

Foto: Milena Đorđević

U dijalogu vlasti i opozicije na RTS-u mišljenja su o referendumu, zakonu o eksproprijaciji, Rio Tintu suočili Stefan Jovanović iz Narodne stranke i Đorđe Milićević iz Socijalističke partije Srbije.

Stefan Jovanović iz Narodne stranke rekao je da nema ništa dobro da kaže o zakonima o refenrendumu, narodnoj inicijativi, eksproprijaciji.

Smatra da su svi ti zakoni jako povezani i da je reč o pripremnim radnjama za rudnik litijuma u Srbiji. Naglašava da je zakon o eksproprijaciji nedopustivo zadiranje u privatnu svojinu, ta da bilo čija imovina može da bude proglašena za javni interes.

Dodaje da mu nije jasno zašto se zakon o refenredumu usvaja sada po hitnoj proceduru ako je to bila obaveza od 2006. godine, kako tvrdi Đorđe Milićević.

- Imate problem u isto vreme oko izgradnje rudnika, ovo su pripremne radnje za izgradnju rudnika, gde će da se iskopava litijum da naši ljudi budu rudari. Litijuma ima najviše u Nemačkoj, kada se tamo bude iskopavao i budu rudnici, tek tada možemo da govorimo o rudniku u Srbiji i razmišljanju da li nam treba - navodi Jovanović.

Da bi u nekoj zemlji referendum i narodna inicijativa funkcinisali, zemlja treba da bude demokratska, kaže Jovanović i dodaje da Srbija to nije.

- Preduslov za uspešan referendum je da građani budu informisani, a građani to nisu. Na vašoj TV se promoviše spot o Rio tintu, a u isto vreme nije dozvoljeno da se emituje spot koji je protiv izgradnje rudnika. Sinoć je na protestu bilo jako puno ljudi, pre svega mladih, oni ne žele da vide svoju budućnost u Srbiji kao rudari - ističe Jovanović.

Dodaje i da za izmene Ustava mora da postoji široki konsenzus, ali ne u okviru vladajuće partije, već u društvu. To, kaže, ne postoji i ne postoji jasna rasprava o tome.

Sa druge strane, Đorđe Milićević iz SPS-a tvrdi da je zakon o referendumu i narodnoj inicijativi naša ustavna obaveza.

Ðorđe Milicević, narodni poslanik

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

- Ustav je usvojen 2006, potrebno je uskladiti ta dva zakona sa ustavom, ta usklađenost je neminovno morala da bude urađena do 2008, ali je bio neozbiljan pristup i nije urađeno. Cilj nije Rio tinto niti preambula - kaže Milićević.

Suština ustavnih amandmana je, navodi, da se akcenat stavi na vladavinu prava.

- Srbija se jasno opredelila kada je reč o evropskom putu i poglavlje 23, pravosuđe i osnovna prava, amandmanima koji su predloženi se želi ojačati i osnažiti upravo pravosuđe u Srbiji. Nemaju dodirnih tačaka zakon o eksproprijaciji sa zakonom o referendumu i narodnoj inicijativi - napominje Milićević.

Ponavlja i da Rio tinto nije tema i da nema veze sa ovim zakonima.

- Dve godine će se vršiti istraživanja, da li će posle biti tema, to niko ne zna - kaže Milićević.

Navodi da se zakon o referendumu i narodnoj inicijativi usvaja po hitnoj proceduri jer smo, kaže, ograničeni vremenskim rokovima.

- Trećeg aprila su izbori, tajming je takav da u takvom intervalu do 16. januara moramo sprovesti referendum. Mora biti prostora ako bude žalbi i primedbi, u februaru će biti raspisani vanredni parlamentarni izbori - kaže Milićević.

Podseća da su radne grupe još 2017. i 2018. godine definisale amandmane, te da se glasa za efikasnije i nezavisno pravosuđe.

Video: Rasprava o izmenama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zeljko

    25. novembar 2021 | 11:46

    'alaj smo se sastali becari....

  • Carica Sveta

    25. novembar 2021 | 12:10

    Srbija nije na prodaju. Srbija će stati ukoliko se usvoje predlozi izmena Zakona o refetendumu i Zakona o eksproprijaciji. To su anticivilizacijski predlozi zakona.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA