≫ 

Kurti pokušava da se "opere": Tvrdi da je poziv na ujedinjenje tzv. Kosova i Albanije pogrešno protumačen

Kurti je na konferenciji za novinare, nakon zajedničke sednica vlada iz Prištine i Tirane, rekao da nacionalno ujedinjenje nije nešto što se rešava, već se bira, prenosi Ljajmi

  • 6
Albin Kurti, Aljbin Kurti, Josep Borrell, Džozep Borel Foto: Tanjug/AP

Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti rekao je danas u albanskom gradu Elbasanu da su njegove izjave o nacionalnom jedinstvu Albanaca i referendumu o tom pitanju pogrešno protumačene.

Kurti je na konferenciji za novinare, nakon zajedničke sednica vlada iz Prištine i Tirane, rekao da nacionalno ujedinjenje nije nešto što se rešava, već se bira, prenosi Ljajmi.

Prema njegovim rečima, lideri ne mogu da odlučuju o istorijskim procesima, niti da određuju "datume i načine".

- Čini mi se da je došlo do pogrešnog shvatanja pitanja unifikacije Albanaca. To nije stvar koju biramo, već je namera ta koja bira nas - rekao je Kurti.

Podsetimo, u intervjuu za švajcarski onlajn magazin "Monokl" Kurti je rekao da bi "u budućnosti glasao za ujedinjenje sa Albanijom, ali samo ako bi se takav referendum sproveo mirno i demokratski.

Kurti je rekao i da je Kosovo proglasilo nezavisnost od Srbije, a ne od Albanije, prenosi "Gazeta Ekspres''.

- U budućnosti, ako bi se to predstavilo kao demokratski referendum, glasao bih za to, ali ponavljam, samo ako je sprovedeno na miran i demokratski način - rekao je Kurti na pitanje kako bi glasao na referendumu o ujedinjenju sa Albanijom.

Premijer privremenih prištinskih institucija još jednom je ponovio da bi centralni deo budućeg sveobuhvatnog sporazuma između Kosova i Srbije trebalo da bude međusobno priznanje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Arnaut

    26. novembar 2021 | 14:50

    Ovaj decko pokusava da se uloguje al mu neide jer nije skolovan za to , mi diplomatiju kulture I ponasanja sto se tice politike imamo sto ne postoji u svetu ,,,licno I kod nas je nemamo,,, I tu smo nepobedivi zato preporucujem Siptarima vratite se na prvobitni polozaj, izvinite se da ste pogresili ako hocete da vam bude dobro jer kad tad vi netreba da budete pored nas al ta zemlja gde je nasa krv prolivena ce uvek biti nasa, mozda I ja gresim al Srbin I Srpska ponos ostaje u to cete se uveriti kad tad.

  • Lala

    26. novembar 2021 | 17:32

    A sto bi se prao? Pa to govori i Dodik svaki dan vec godinama. Isti ste, bre.

  • Cika Velja

    26. novembar 2021 | 16:48

    Pa naravno da ga nisu dobro razumeli kad prica šiptarski? Ko ce to razumeti???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA