Pahor dolazi u posetu Srbiji, u nedelju na sastanku sa Vučićem

Svrha razgovora je razmena mišljenja o dijalogu Beograda i Prištine, situaciji na Zapadnom Balkanu, evropskoj perspektivi regiona i pripremama za sledeći samit Procesa Brdo - Broni, te inicijativama regionalne saradnje - navodi se u saopštenju

  • 0
Aleksandar Vučić

Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se u nedelju u Beogradu sa slovenačkim predsednikom Borutom Pahorom, koji će doputovati u posetu Srbiji, potvrđeno je Tanjugu u kabinetu predsednika Srbije.

Prema agendi slovenačkog predsednika, Pahor će nakon Beograda posetiti Prištinu, gde će dan kasnije, u ponedeljak, razgovarati sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani i premijerom Aljbinom Kurtijem.

Kako se navodi u saopštenju, koje je prenela slovenačka agencija STA, svrha razgovora je razmena mišljenja o dijalogu Beograda i Prištine, situaciji na Zapadnom Balkanu, evropskoj perspektivi regiona i pripremama za sledeći samit Procesa Brdo - Broni, te inicijativama regionalne saradnje. Slovenija do kraja godine predsedava EU, a od kako je 1. jula preuzela predsedavanje, slovenački zvaničnici isticali su da će jedan od fokusa Slovenije biti nastavak procesa proširenja Unije.

Tako je na Brdu kod Kranja, početkom oktobra organizovan Samit EU - Zapadni Balkan, na kojem je usvojena Deklaracija u kojoj je Unija ponovo potvrdila svoju nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana i pozdravila posvećenost partnera u zemljama Zapadnog Balkana evropskoj perspektivi, što je u zajedničkom strateškom interesu.

Ranije ove godine, sredinom maja, Slovenija je bila domaćin Samita Brdo - Brioni, koji je okupio lidere Zapadnog Balkana i Hrvatske, a na kojem je usvojena zajednička deklaracija kojom se od EU traži da ubrza proces evrointegracija za Zapadni Balkan.

U okviru priprema za taj Samit, slovenački predsednik je posetio Beograd, Podgoricu, Tiranu i Prištinu, a zatim i Zagreb.

Vučić i Pahor i tada su razgovarali o regionalnim pitanjima, evropskim integracijama Srbije i o bilateralnim odnosima.

Vučić je i tada poručio da je pozicija Srbije po pitanju KiM zasnovana na poštovanju principa međunarodnog prava, da se Beograd zalaže za dijalog sa Prištinom, pod okriljem Brisela, i da je protiv "zamrznutog konflikta".

Inače, Pahor će na KiM, prema najavi, posetiti slovenački kontingent u misiji Kfora i komandni štab Kfora na KiM, uz podsećanje da je većina slovenačkih trupa stacionirana je u kasarni u Peći.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA