≫ 

Čemu vodi vojna saradnja Zagreba i Prištine: "Albanci da shvate kako njihov put ka EU ide preko Beograda"

Dok Hrvati naoružavaju Prištinu i otvoreno podržavaju "kosovsku nezavisnost" i put ka Uniji, stručnjaci smatraju da Albanci sa KiM neće dostići sreću stalnom konfrontacijom sa Beogradom, jer njihov put ka Evropi vodi preko Srbije

  • 6
Vojska Hrvatske, Hrvatska Foto: Shutterstock

Nekoliko dana nakon što je hrvatski premijer Andrej Plenković boravio u zvaničnoj poseti u Prištini i izjavio da će Hrvatska da pomogne tzv. Kosovu na njegovom putu ka EU i daljoj međunarodnoj afirmaciji, već 22. novembra hrvatski predsednik Zoran Milanović ispratio je hrvatske oružane snage koje su se priključile misiji Kfora na južnoj srpskoj pokrajini.

Hrvatsku misiju čini 130 vojnika, od toga šest žena, a hrvatske Oružane snage u NATO misiji Kfora  učestvuju od jula 2009. 

Iako su primarni zadaci pripadnika OSRH u NATO misiji Kfor da se sprečavaju obnavljanja neprijateljstava, izgradnja sigurnosnog okruženja, te potpora međunarodnim humanitarnim naporima, osiguravanje sprovođenja sklopljenih sporazuma i podrška razvoju kosovskih snaga bezbednosti, to nije sprečilo Hrvate predhodno da sa nepriznatom državom naprave bilateralni sporazum o vojnim nabavkama, prema kojem su kosovski vojnici dobili naoružanje i opremu iz Hrvatske.

I ne samo to, već se u novoj rotaciji vojnika na šest meseci na KiM, pored pripadnika oklopno-mehanizovane pešačke jedinice koja je u mirnodopskim uslovima specijalizovana za međunarodne vojne misije nalaze i hrvatski obaveštajni timovi. Pored logističkog, štabnog osoblja u komandi Kfora i medicinski tim, ovo je novina u hrvatskom kontigentu.

Diplomata Zoran Milivojević je tom prilikom ocenio da se svečanim ispraćajem hrvatskog kontingenta vojnika u Misiju Kfor šalje poruka o pojačanoj vojnoj saradnji Zagreba i Prištine, kao i da Hrvatska u odnosu na Srbiju i region uopšte, daje prednost tzv.

Kosovo Orthodox Monastery, KFOR manstiri Kosovo Foto: Tanjug/AP/KFOR Press Office

Kosovu. Bez svake sumnje, smatra Milivojević, da to ima i odredjenu "antisrpsku dimenziju".

- To je poruka i nama u Beogradu da će Hrvatska, koja je duplirala svoj kontingent vojnika u Kforu, stajati iza Prištine u pokušaju da Priština realizuje svoje strateške ciljeve, uključujući i potvrdu državnosti - objasnio je Milivojević za Kosovo onlajn, podsećajući da su Zagreb i Priština i za vreme ratova 90-ih godina 20. veka usko sarađivali.

Upitan kako Srbija gleda na odnose tzv. Kosova i Hrvatske, posebno u oblasti njihove vojne saradnje, državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Nemanja Starović za Telegraf kaže da Srbija danas aktivno promoviše politiku mira, saradnje i ekonomske integracije u regionu.

- Nažalost, neki još uvek ostaju zarobljeni u ružnoj prošlosti i veruju u to da će svoje ciljeve ostvariti kroz nekakve saveze usmerene protivu Srbije. Takve ideje ne samo da su anahrone i zasnovane na negativnim vrednostima, već su i neizvodljive. Sam pogled na geografsku mapu regiona, uz razumevanje toga koliko je Srbija realno osnažila u poslednjoj deceniji, ukazuje na to da nikakvo okupljanje mimo Srbije, a kamo li protiv Srbije zapravo nije moguće. Sudbina svakog naroda je u velikoj meri uslovljena geografskim prostorom koji zauzima. U slučaju Srbije, to znači da naš put ka Evropi vodi preko Budimpešte i predsednik Vučić je od prvog dana kada je preuzeo kormilo države to obuhvatio svojom vizijom, a danas već vidimo zrele plodove srpsko-mađarskog partnerstva i savezništva. Isto tako, Albanci bi morali da shvate kako njihov put ka Evropi vodi preko Beograda i da svoju sreću neće dostići stalnom konfrontacijom sa Srbijom. Čini mi se da premijer Albanije Edi Rama ima razumevanja za to, ali nažalost tu viziju deli malo ko od albanskih političara iz Prištine - zaključuje Starović.

Video: Kako izgleda kada srpske Kobre i američke Foke odrade zajedničku pokaznu vežbu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zepe

    30. novembar 2021 | 12:48

    Braća po oružju!Sve rade u korist štete po Srbiju,da bi joj na pakostili.Hrvati su našli za obilazni put da njihov vojnik kroči na tlo Srbije i da tim činom da sprovede agresiju na srbiju pošto je Kosovo deo Srbije okupiran od strane NATO pakta 1999g. I stavljen pod protektorat među narodne zajednice!

  • jovo

    30. novembar 2021 | 15:31

    Ma ovi nisu problem .Mi u Srbiji imamo dosta sabotera i tako zvanih boraca za ljudska prava.Jad i beda

  • Nikola

    30. novembar 2021 | 15:25

    "Albanci bi morali da shvate kako njihov put ka Evropi vodi preko Beograda" čudi me ova rečenica.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA