≫ 

Slovenački predsednik tokom posete KiM: I Beograd i Priština da preduzmu korake za formiranje ZSO

Borut Pahor je ovo istakao nakon sastanka sa predsednicom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani, koja je ponovo tvrdila da formiranje ZSO nije u skladu sa kosovskim ustavom i optužila Beograd da nije primenio dve trećine sporazuma

  • 0
Vjosa Osmani, Borut Pahor Foto: Kosovo online

Slovenački predsednik Borut Pahor izjavio je danas u Prištini da moraju da se poštuju svi sporazumi postignuti u Briselu između Beograda i Prištine, uključujući formiranje Zajednice srpskih opština.

Pahor je to rekao nakon sastanka u Prištini sa predsednicom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani, koja je ponovo tvrdila da formiranje ZSO nije u skladu sa kosovskim ustavom i optužila Beograd da nije primenio dve trećine sporazuma.

Osmani je tvrdila da je Priština bila konstruktivna u dijalogu i optužila Beograd da nije zainteresovan za postizanje sporazuma, prenosi Koha ditore.

- Kosovo je bilo konstruktivna strana, ali je naš utisak da Srbija nije zainteresovana za postizanje sporazuma koji je pravno obavezujući - rekla je ona.

Osmani tvrdi i da Beograd ne želi mir na Zapadnom Balkanu.

- Srbija nastavlja da destabilizuje Kosovo preko nelegalnih struktura na severu. Ruski uticaj predstavlja još jednu pretnju destabilizaciji regiona. Kako bi se borili protiv ovih destabilizujućih tendencija, potrebna nam je podrška naših prijatelja, potrebna nam je podrška Slovenije - rekla je Osmani i ponovila da bi "uzajamno priznanje trebalo da bude u fokusu".

Pahor je rekao da u Beogradu kažu da Priština nema volje za sprovođenje sporazuma, dok iz Prištine za to optužuju Beograd.

- Ovi problemi bi trebalo da se prevaziđu. Svi postignuti sporazumi moraju da se sprovedu i sporovi reše - poručio je Pahor, a prenosi Ekonomija onlajn.

Pahor je rekao da se najvažnija pitanja mogu rešiti dijalogom, ali je naglasio da je prvi uslov poštovanje postignutih sporazuma. On je dodao da bi obe strane trebalo da preduzmu korake kako bi se osnovala Zajedica srpskih opština.

Pahor je naglasio da Slovenija podržava dijalog Beograda i PRištine i poručio da bi on trebalo da se nastavi. Takođe je rekao da je dijalog dodatni korak ka rešavanju pitanja nestalih.

- To nije lako, dijalog nije jednostavan, složena pitanja se moraju rešiti, a to se može postići ako postoji politička volja - rekao je Pahor i dodao da "kao prijatelj Kosova i Srbije vidi dijalog koji je težak".

Aleksandar Vučić Edi Rama Nikola Dimitrov Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Osmani: "Otvoreni Balkan služi širenju srpske hegemonije"

Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani izjavila je danas da je inicijativa Otvoreni Balkan, kako je rekla, prostor za širenje srpske hegemonije.

Osmani je ocenila da u ovom trenutku Srbija pokušava da igra vodeću ulogu u toj inicijativi, a da u regionu ne postoje dobre namere, prenela je "Koha".

- Drugačije bi bilo da Srbija želi mir i stabilnost i da je priznala Kosovo. Srbija cilja da Kosovo uđe u inicijativu kao njena pokrajina, a realnost je sastvim drugačija, jer je Kosovo suverena i nezavisna država - tvrdi Osmani.

Ona smatra da u inicijativi prekršen princip jednakog tretmana "svih država" i da bi postala "čekaonica" za EU, tako što bi nas pustili, kako je rekla, da se dugo bavimo jedni drugima, a ne da razjasnimo našu evropsku perspektivu.

Pahor je rekao da Otvoreni Balkan nije alternativa priključenja država Zapadnog Balkana Evropskoj uniji.

On je rekao da je na početku pozdravio ovu inicijativu kao način da se regulišu odnosi Prištine i Beograda, ali da sada, prema njegovim rečima, postoje određene primedbe.

- Video sam da postoje primedbe kada je reč o ovoj inicijativi koja je delovala elegantno za odnose Kosova i Srbije - kazao je Pahor.

Pahor se nakon sastanka sa Osmani, susreo sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem.

Video: Aleksandar Vučić dočekao predsednika Slovenije Boruta Pahora

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA