≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Jecaji i taktovi tužne pesme parali nebo nad Novim grobljem: Sahranjen Milutin Mrkonjić

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ispred kovčega na odru stajali su brojni venci kao i ordenje, Titovo i Slobodana Miloševića, na koje je Mrkonjić bio izuzetno ponosan i sa kojim je želeo da ga sahrane

  • 7

Video: Mrkonjićeva sestra i Bekuta na sahrani

Rodbina, prijatelji, partijski drugovi, poštovaoci lika i dela Milutina Mrkonjića na Novom groblju oprpstili su se od Milutina Mrkonjića, koji je sahranjen u Aleji zaslužnih građana.

Sahranjen je uz zvuke harmonike i pesmu Čubura koja ga je podsećala na majku i mesto gde je odrastao.

Od Mrkonjića, koji je preminuo u 79. godini, osim političara oprostio se i estradni svet, pa su na Novo groblje stigle pevačice Jelena Karleuša, Jovana Tipšin, Svetlana Ražnatović, potom Saša Popović sa suprugom, Damir Handanović, Mihajlo Šaulić...

Među prvima je došla Ana Bekuta, a od partijskih kolega predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić, sa suprugom i sinom.

Među okupljenima koji su stigli da Mrki odaju poslednju počast je i bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić, kao i Boris Tadić, tu su bili i proslavljeni košarkaš Vlade Divac, trener Duško Vujošević...

Na Novom groblju bila je prisutna i Mrkonjićeva zakonita supruga. Ona je bila sva u crnom, za ruku ju je pridržavao čovek koji se nije odvajao od nje. Izgledala je vidno slomljeno i utučeno, ali saučešća nije primala.

Ispred kovčega na odru stoje i brojni venci i ordenje, Titovo i Slobodana Miloševića, na koje je Mrkonjić bio izuzetno ponosan i sa kojim je želeo da ga sahrane.

Dačić se oprostio od Mrkonjića: Putuj u večnost, dragi ćale

Govor počasnom predsedniku SPS održao je aktuelni predsednik stranke Ivica Dačić i poručio još jednom d aje ovo veliki gubitak, kako za stranku tako i za prijatleje, ali i celu Srbiju.

- Putuj u večnost, dragi ćale, pratimo te tvojom omiljenom pesmom koja govori o Čuburi i tvojoj majci koja je na nebu sama. Nažalost, više nije sama. Putuj u večnost, neka ti je hvala - kazao je Dačić, koji se u suzama oprostio od, kako je rekao, dragog druga Mrke.

Kazao je da su na groblju prisutni ljudi iz cele Srbije koji su došli da mu se poklone i zahvale za sve što je uradio za njih i to putevima, vozovima i mostovima koje je upravo Mrkonjić gradio celog života sa ciljem da u Srbiji bude što bolje.

Milutin Mrkonjić, Sahrana Foto: Nikola Tomić

- Ni mi koji te poznajemo od kada znamo za sebe ne možemo da pratimo gde sve prolazimo, a da nema i tvog pečata - naveo je Dačić i dodao da nisu imali dovoljno vremena da mu zahvale, jer on to nije dozvoljavao gurajući ih stalno da urade više i bolje, da ne staju, ne gledaju unazad, već samo unapred.

- Nisi nam dao vremena i mogućnosti da pomislimo da te više neće biti - kazao je Dačić navodeći da ih je Mrkonjić naučio svemu što znaju i što danas jesu, kao i da ih je napustio otac i neko ko je uvek ispred sebe stavljao brigu o drugima''''.

Istakao je da niko do Mrkonjić nije mogao da ih nauči bolje o tome kako se voli svoja zemlja, šta sve mora da se uradi za nju.

Komemoracija u Skupštini Srbije

U centralnom holu Doma Narodne skupštine održana je komemoracija na kojoj su se potresnim govorima od nekadašnjeg poslanika oprostili Ivica Dačić, predsednik Aleksandar Vučić i proslavljeni košarkaš Vlade Divac.

Nakon minuta ćutanja, na samamom početku komemoracije pušten je kratak film o njegovom životu i karijeri.

- Poštovana porodico, prijatelji, najmiliji, teško mi je da držim govor posle ovog filma, ali moram. Poštovani predsedničke republike i državni funkcioneri i prijatelji Mrkonjića. Bio je najveći gospodin među drugovima i mnogo toga, ali je moram da kažem iznad svega bio graditelj svoje zemlje, nepostoji deo u životu u kojem je nešto drugo osim Srbije, a pre toga Jugoslavije da bude na prvom mestu, čak ni njegova porodica. Život Mrkonjića je život ove zemlje, njen najlepši deo, putevi koje je izgradio - rekao je Dačić.

Video: Bio je najveći drug među gospodom i najveći gospodin među drugovima: Dačić se oprostio od Mrkonjića

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jovan

    2. decembar 2021 | 15:56

    Odlazi jesen sa žutim lišćem, kroz prozor gledam maleni breg Kako si tužna mladosti moja, dok tiho pada prvi sneg. Sneg je opet Snežana, a mnogo dana nas deli sneg je opet Snežana, ko onda kad smo se sreli.. Omiljena Mrkina pesma od najvećeg ikada - Šabana Š.

  • Bojcica

    2. decembar 2021 | 18:24

    Da svi dočekamo 79.

  • Nikolas

    2. decembar 2021 | 17:09

    ZAR BEZ KRSTA NA ONAJ SVET SRBINE??!!!!??!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA