≫ 

Nacrt Statuta ZSO odavno spreman, čeka se da Brisel sazove sastanak

U timu koji je radio Nacrt Statuta bilo je četvoro Srba, dvoje sa juga i dvoje sa severa KiM, a tokom rada nisu bili u prilici da se u Briselu sastanu sa odborima za implementaciju i predstave rad na tekstu, kako bi eventualno dobili nekakve sugestije, a kako je bilo predviđeno dogovorom

  • 2
KIM SITUACIJA PRELAZI Foto: Tanjug/Aleksandar Nićiforović

Nacrt Statuta Zajednice srpskih opština napisan je pre tri godine i četiri meseca, ali iako je Upravljački tim za izradu ovog dokumenta još tada o tome obavestio Evropsku uniju, kao posrednika u dijalogu Beograda i Prištine, sastanak na kome je Statut trebalo da bude predstavljen Brisel nikada nije sazvao.

U timu koji je radio Nacrt Statuta bilo je četvoro Srba, dvoje sa juga i dvoje sa severa Kosova, a tokom rada na Statutu, kako su isticali u to vreme, nisu bili u prilici da se u Briselu sastanu sa odborima za implementaciju i predstave rad na tekstu, kako bi eventualno dobili nekakve sugestije, a kako je bilo predviđeno dogovorom.

Naime, u aprilu 2018. EU je dala rok da se Nacrt statuta izradi za četiri meseca i on je istekao 4. avgusta 2018. Upravljački tim je početkom avgusta 2018. saopštio da je spreman da u svakom trenutku posle 4. avgusta, na zahtev Brisela, tekst predstavi odborima za implementaciju i učesnicima dijaloga na visokom nivou.

O tome kakva je sudbina Nacrta Statuta ZSO koji je završen pre tri godine, Kosovo onlajn zatražio je pojašnjenje od Upravljačkog tima.

- Upravljački tim za izradu Statuta ZSO oformljen je na osnovu sporazuma iz Dijaloga pod nazivom „Delokrug rada i mandat Upravljačkog tima za uspostavljanje ZSO“. Upravljački tim je na osnovu odobrenja EU 4. aprila 2018. počeo rad na izradi Statuta ZSO. U skladu sa tačkom 21. sporazuma pod nazivom „Zajednica opština sa srpskom većinom - Opšti principi/ključni elementi“, Upravljački tim je svoj rad na Nacrtu Statuta završio u propisanom roku od četiri meseca. O tome je 9. avgusta 2018. godine i službeno obavestio EU, tj. izvestio je da je završio izradu Nacrta Statuta ZSO - naveli su iz ovog tima za Kosovo onlajn.

Kako su dalje pojasnili, u skladu sa pomenutim članom 21. "Opštih principa“, nacrt Statuta je trebalo potom da bude predstavljen u dijalogu na visokom političkom nivou u Briselu.

- Međutim, taj sastanak koji treba da sazove Brisel, a na kojem jedino može da bude prezentovan Nacrt Statuta - nije sazvan ni održan, a Priština unapred javno odbacuje čak i mogućnost da na takvom sastanku učestvuje - kažu iz Upravljačkog tima.

Aleksandar Vučić Brisel Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Briselski sporazum posle sedam godina – od "istorijskog dokumenta“ ostalo mrtvo slovo

Visoki predstavnik EU Đuzep Borelj rekao je pre dva dana u Briselu kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju da EU zahteva da se sporazum o ZSO sprovede, ali pojedini predstavnici stručne javnosti ističu da takva vrsta zahteva nije Boreljov posao.

Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose doveo je čak u pitanje Boreljevu kompetentnost da insistira na formiranju ZSO, navodeći da on ne zna da radna grupa koja je trebalo da izradi Statut ZSO taj dokument nije dostavila EU.

Zaboravlja se, međutim, da je u momentu kada je Upravljački tim 2018. godine saopštio da je završio rad na Nacrtu Statuta, tadašnji šef prištinske delegacije u tehničkom dijalogu Avni Arifi poručio da su zahtevi tog tima - "ludi". Arifi je naveo da su neprihvatljivi zahtevi da u taj dokument budu uključena ovlašćenja ZSO u oblasti imovine, privatizacije i privrede, kao i zahtev da obrazovanje bude deo obrazovnog sistema Srbije. Uz to, poručio je da se ZSO neće formirati dok se ne završi dijalog o normalizaciji odnosa.

Kako je vreme odmicalo, nosioci vlasti u Prištini, koji su se u međuvremenu više puta smenjivali, počeli su da o ZSO govore kao o nečemu što treba da bude deo "konačnog, sveobuhvatnog sporazuma" između Beograda i Prištine. Dok, aktuelna vlada Aljbina Kurtija smatra da ZSO ne treba ni osnovati jer je zamišljena kao “monoetnička” struktura.

Vođena stavom da o temama dijaloga odlučuju dve strane dogovorom, EU do sada nije otvarala pitanje nastavka rada na usvajanju Nacrta Statuta ZSO.

Obavezu da formira Zajednicu srpskih opština Priština je preuzela prvim Briselskim sporazumom potpisanim 19. aprila 2013. godine, od kada je prošlo osam godina i osam meseci.

Video: Prištinski specijalci kidaju transparent ZSO

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA