≫ 

"Komplikuje se bezbednosna situacija u svetu i regionu. Moramo dodatno snažiti vojsku"

U Nišu je održan sastanak predsednika Vučića sa rukovodstvom Ministarstva odbrane i komandnim kadrom Vojske Srbije u širem sastavu

  • 62

Video: Da li je doneta odluka o vraćanju obaveznog vojnog roka?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić svečano je dočekan u kasarni Mija Stanimirović u Nišu, gde je najpre održan sastanak sa rukovodstvom Ministarstva odbrane, a potom i prikaz rada diviziona samohodnih top haubica "NORA B-52 M15".

Da li je pala odluka o vraćanju obaveznog vojnog roka?

Kada je reč o obaveznom služenju vojnog roka, predsednik Srbije rekao je da se "vaga između dve ključne odluke".

- Vagamo između povećanja plata za vojnike koji služe kao i dovođenja još 5 hiljada vojnika. Nama fale ljudi, odluka o služenju vojnog roka nije laka - rekao je predsednik i istakao da na sastanku u niškoj kasarni jeste bilo reči o tome, ali odluka nije doneta, jer nije laka.

Vučić sa građanima u Doljevcu

Predsednika Srbije Aleksandar Vučić stigao je u nedavno rekonstruisanu Javnu biblioteku u Doljevcu, gde se obraća građanima.

- Uložićemo više od milion evra za rekonstrukciju škole. Pupovac će da dobije svoj trg, a ono što je važno da će biti uređeno vodosnabdevanje. To će biti rešeno. Uradićemo i kanalizaciju za sva mesta u opštini Doljevac - rekao je predsednik građanima.

- Znam da ima još mnogo toga da se uradi, i penzije i plate će brže da rastu. Danas smo ovde da vidimo šta još možemo da uradimo za vas. Beskrajno vam hvala što ste me doćekali u ovako velikom broju po ovako lošem vremenu, Živeo Dolevac živela Srbija -rekao je Vučić.

Najavio je danas i da će svi penzioneri posle 15. februara dobiti dodatnih 20.000 dinara pomoći od države.

Obraćanje predsednika Srbije

- Danas smo imali dva važna sastanka i razgovarali o svim dešavanjima u svetu, sa potencijalnim posledicama na bezbednost Srbije - rekao je predsednik posle sastanaka i pokazne vežbe.

Naglasio je da se komplikuje bezbednosna situacija u svetu i regionu i da Srbija mora dodatno snažiti vojsku.

VOJSKA NIS VUCIC Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

- Za jednu zemlju je važno da ima rešena 3 elementa. Da obezbedi sigurnost i granice svoje zemlje, da energetski obezbedi zemlju i da imate dovoljno hrane i vode za budućnost. O tome smo danas razgovarali - izjavio je Vučić.

- Osim protivvazdušne odbrane, razmatrali smo i lovačno-bombarderske aviacije i istovremeno i druge oblasti u koje ćemo ulagati - istakao je predsednik i dodaje da je preponosan na novu samohodnu haubice "NORE".

- Nismo imali više prostora da prikažemo građanima kako "NORA"dejstvuje. Ona može mnogo više - dodaje Vučić i ističe da će država doprineti jačanju već postojaćih oružanih snaga.

Predsednik je preneo novinarima da mu je na sastanku predočen petogodišnji plan i program opremanja, naoružavanja, organizacije i popune ljudstva, u periodu od 2022. do 2027. godine.

Vučić je rekao da su u tom planu predložena ogromna ulaganja u vojsku i da je o tome razgovarao sa ministrom Stefanovićem, i da bi u najmanje trebalo uložiti preko od 500 miliona evra više godišnje nego što se sada ulaže, iako su potrebe i zahtevi vojske da to bude 700 miliona evra više.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

- To je defkato još jedan vojni budžet - dodao je Vučić i napomenuo da ipak treba imati u vidu složenost situacije.

U toku prikaz rada diviziona samohodnih top haubica

U toku je prikaz rada diviziona samohodnih top haubica "NORA B-52 M15".

U prikazu, na prostoru kasarne "Mija Stanimirović" u Nišu, učestvuje 12 samohodnih haubica Nora, jedno vozilo za podršku i jedno vozilo u kome je računarska baza za upravljanje vatrenom dejstvom.

Prikaz se sastoji iz tri dela: prvi je marševski, drugi zauzmanje pozicija za dejstvo i treći vatrana podrška jedinicama kopnene vojske.

Pored predsednika Vučića, prikazu prisustvuju i ministar odbrane Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović.

Sastanak sa rukovodstvom Ministarstva odbrane

Nešto posle 10 časova počeo je sastanak Vučića sa rukovodstvom Ministarstva odbrane i komandnim kadrom Vojske Srbije u širem sastavu.

Važni sastanci i razgovori o strategiji odbrane Republike Srbije sa rukovodstvom Ministarstva odbrane i komandnim kadrom Vojske Srbije u širem sastavu - navodi se u objavi na zvaničnom Instagram nalogu.

Posle razgovora, predsednik Srbije poručio je da će država nastaviti da ulaže i snaži srpsku vojsku.

Video: Vučić prisustvuje obuci jedinica Rečne flotile

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Map

    11. decembar 2021 | 11:13

    Ko voli da sluzi vojni rok neka izvoli niko ga ni sad ne sprecava a ako bude pod moranje e onda moji sinovi odlaze odavde na kraj sveta jer ja sam ratovao pet godina za nista a kao nisam za ovu drzavu,da bi sad bijo sikaniran zbog toga

  • Leto

    11. decembar 2021 | 12:34

    Onaj kome se ide u vojsku neka ide...

  • я

    11. decembar 2021 | 14:33

    Stefanovic ministar vojni hahaha.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA