≫ 

Brnabić sutra na konferenciji o pristupanju Srbije EU

Međuvladina konfrencija Evropske Unije i Srbije počinje u osam časova ujutru u zgradi Saveta EU, a medijima će se nakon sastanka obratiti premijerka Srbije Ana Brnabić i šef diplomatije EU Žosep Borelj

  • 2
Ana Brnabić, Sem Fabrici Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

EU i Srbija održaće sutra u Briselu međuvladinu konfrenciju na kojoj će biti razmotren napredak države na putu evrointegracija i otvorena četiri nova pregovaračka poglavlja.

Međuvladina konfrencija EU i Srbije počinje u osam časova ujutru u zgradi Saveta EU, a medijima će se nakon sastanka obratiti premijerka Srbije Ana Brnabić i šef diplomatije EU Žosep Borelj.

Delegacija Srbije, predvođena premijerkom Anom Brnabić i ministrom za evropske integracije, Jadrankom Joksimović, sastaće se, pre konfrencije, i sa komesarom za proširenje EU, Oliverom Varhejijem, potvrđeno je Tanjugu u Briselu.

Evropska komisija je u svom ovogodišnjem izveštaju preporučila otvaranje dva klastera sa Srbijom ( klasetri 3 i 4), a zemlje članice su se prošle nedelje dale ”zeleno svetlo” za otvranje klastera 4 koji se odnosi na Zelenu agendu i održivu povezanost.

U okviru klastera 4 Srbija će otvoriti pregovore u poglavljima o transportnoj politici, energetici, transevropskim mrežama kao i poglavlje o životnojsredini i klimatskim promenama.

Srbija je do sada, po staroj metodologiji pregovora o pristupanju, otvorila 18 poglavlja, od kojih su dva privremeno zatvorena.

Na prethodnoj Međuvladinoj konferenciji, održanoj krajem juna u Luksemburgu konstatovano je da Srbija formalno, po novoj metodologiji, već ima otvoren prvi tzv. fundamentalni klaster koji se tiče vladavine prava, funkcionisanja demokratskih institucija i ekonomskih kriterijuma.

U okviru pristupnih pregovora sa EU Srbija ima 33 poglavlja podeljenih u šest klastera.

Brnabić je odgovarajući na pitanja novinara u Beogradu podsetila da će na Međuvladinoj konferenciji biti konstatovano otvaranje Klastera 4 i ocenila da to predstavlja fenomenalnu vest za našu zemlju i jasan signal za naše evrointegracije.

- To su čak četiri nova poglavlja. To je fenomrenalna vest za sve nas u Srbiji, za našu zemlju i to ne samo zato što je to jasan signal za naše evrointegracije, već i zato što je to klaster koji se tiče zelene agende i životne sredine i u tom smislu je otvaranjem tog klastera EU dala jasan signal koliko je Srbija u poslednjih nekoliko godina uradila kako bi ispunila ciljeve koje je trebalo da dostignemo da otvorimo ta četiri poglavlja - kazala je Brnabić.

Premijerka kaže da se raduje što ide u Brisel i ističe da otvaranje Klastera 4 predstavlja i veliko priznanje EU svemu što je Srbija uradila do sada kada je reč o zaštiti životne sredine.

U tom smislu podseća da je iz Evropske komisije u zvaničnoj izjavi navedeno da Vlada Srbije poštuje najstriktnije standarde životne sredine i da će u tom smislu oni i dalje raditi sa nama i da se na taj način bave i projektom Rio Tinta.

Video: Godinu dana Vlade Ane Brnabić: Uz izazove sačuvana ekonomska stabilnost

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikad I nikad

    13. decembar 2021 | 17:50

    U zlocinacku tvorevinu neznam sta drugi pisu ali nemacka priziva rato u ukrajini sve najgore pisu o Rusiji I Putinu nestalo ih za sva vremena

  • Srbbgd

    13. decembar 2021 | 16:45

    Super, ovim tempom ulazimo 2100-te u EU.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA