Vučić uputio reči kritike direktoru EPS-a: "Verujem da smo se razumeli oko lične i svake druge odgovornosti"

Predsednik se obratio i direktoru Srbijagasa Dušanu Bajatoviću, uz napomenu da kapaciteti skladišta gasa Banatski dvor nisu prošireni na vreme

  • 10

Predsedsnik Srbije Aleksandar Vučić je, na sednici Vlade Srbije održanoj u 18h, posebnu pažnju posvetio problemu sa strujom, predočavajući da je pred nama teška zima i da se radi na obezbeđivanjupotrebnih energenata stanovništvu.

Pored njega, sednici su prisustvovali i guverner NBS i direktori svih javnih preduzeća. Vučić je ovom prilikom pozvao na odgovornost sve na javnim funkacijama i na prihvatanje posledica, te se obratio i direktoru Elektroprivrede Srbije Miloradu Grčiću.

- Ne znam šta bih ti rekao Grčiću. Mi koji smo na javnim funkcijama možemo da pogrešimo, ali kada je to u ovakvoj meri, onda to zahteva preuzimanje odgovornosti i posledice. Pozdravite radnike koji su celu noć radili na čišćenju blata i uradili sve da pokrenu kapacitete kako bi građani Srbije imali struju - rekao je Vučić  i dodao:

- Verujem da smo se razumeli oko lične i svake druge odgovornosti - poručio je Vučić Grčiću, na šta je direktor EPS-a odgovorio:

- Jasno mi je i razumeo sam.

Predsednik se obratio i direktoru Srbijagasa Dušanu Bajatoviću, uz napomenu da kapaciteti skladišta gasa Banatski dvor nisu prošireni na vreme, kao i što je gas iz tog postrojenja trošen, a da se nije računalo na to da može da se desi ovakva kriza, pa smo sada prinuđeni da uvozimo taj energent kupujući ga na berzi.

Kako je objasnio, najteže je bilo na području Moravičkog okruga, Ivanjice, Lučana, Valjeva...

- Imamo i dalje 1.800 domaćinstava kojima je isključena struja u ivanjičkom kraju, pod Javorom, selo Kušići - izjavio je.

Tu, kaže, dolazimo do ključnog problema - onoga što se dogodilo sa EPS-om.

- Kompletan sistem je ispao, jer, kako kaže, u EPS-u nisu računali koliko ugalj može da bude mokar i koliko blato može da ošteti. Zato Obrenovac nije imao grejanje. Srećom da smo se brzo snašli, da spušta napon do 5 odsto, da bi 99 odsto Srbije moglo da ima struju, brzo se reagovalo i finansijski, ali je finansijska šteta ogromna za Srbiju. Mi ćemo ogromna finansijska sredstva plaćati do nedelje, ponedeljka. Noćas bi trebalo da bude na mreži B1, sutra A3. Danas nam je iskočio, morali smo 350 megavata da ugasimo u Kostolcu, to će biti na mreži do 10 sati ujutru, tako da ćemo lakše da dišemo koliko od sutra što se tiče snabdevanja. Od ponedeljka bi trebalo da imamo dovoljno struje za sebe, ukoliko ne dođe do novih iskakanja - naglašava Vučić.

- EPS je napravio dodatnu grešku što nije dovoljno uglja obezbedio - kazao je.

Ogroman novac se izdvaja, dodaje.

- To su desetine i desetine miliona evra koje ćemo da plaćamo na nedeljnom nivou - najavio je.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ugalj

    14. decembar 2021 | 20:24

    Mokar ugalj, pa i do sada je sneg padao i uslovi su bili isti ili gori nego sad pa je funkcionisalo sa Kolubarom i TENT -om. Problem je u tome što su na čelu Kolubare neznalice i manipulanti koji skrivaju da uglja za otkopavanja nema a ne znaju kako novi ugalj da otkopaju jer su nestručni ali spremni da izmanipulišu javnost uz saglasnost Grčića koji je još gori od njih i koji je godinama urušavao Kolubaru. Ne samo smena nego krivična odgovornost za sve njih

  • Papagaj

    14. decembar 2021 | 20:39

    Nije isto da vodiš kafanu i EPS

  • Voki

    14. decembar 2021 | 20:33

    Tako je

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA