≫ 

Hil pred Senatom: Normalizacija odnosa Beograda i Prištine će mi biti prioritet ako me izaberete za ambasadora

Napredak Srbije je sastavni deo postizanja strateških ciljeva SAD za revitalizaciju naših evropskih saveza, podršku demokratiji i vladavini prava, promovisanje ekonomske saradnje i suočavanje sa globalnim i regionalnim izazovima - istakao je kandidat za SAD ambasadora u Srbiji, Kristofer Hil

  • 6
Kristofer Hil, Christopher R. Hill, novi ambasador SAD Foto: NICHOLAS KAMM / AFP / Profimedia

Kandidat za ambasadora SAD u Srbiji Kristofer Hil, izjavio je da bi Srbija trebalo da normalizuje svoje odnose sa Kosovom, kao jedan od preduslova za članstvo u EU, kao i da će normalizacija odnosa biti njegov prioritet ukoliko bude izabran za ambasadora.

- Ukoliko budem izabran, podstaknuću Srbiju da radi naporno na pronalaženju napretka sa susedom - rekao je Hil tokom pretresa u američkom Senatu.

Kako je rekao da SAD snažno podržavaju dijalog uz posredstvo EU, jer je to najbolji način da dve strane reše svoja neslaganja.

- Kao što je i predsednik (Džo) Bajden istakao, SAD veruju da međusobno poštovanje, uzajamno priznanje jesu najbolji način da se napreduje - rekao je Hil.

Hil je istakao da je Srbija oslonac stabilnosti i napretka na Zapadnom Balkanu i da SAD zajedno sa evropskim partnerima podržavaju razvoj Srbije kao moderne, prosperitetne, evropske zemlje, koja je u miru sa svojim susedima.

- Napredak Srbije je sastavni deo postizanja strateških ciljeva SAD za revitalizaciju naših evropskih saveza, podršku demokratiji i vladavini prava, promovisanje ekonomske saradnje i suočavanje sa globalnim i regionalnim izazovima. SAD ostaju posvećene produbljivanju naših bilateralnih odnosa sa Srbijom kroz dalju političku, ekonomsku i bezbednosnu saradnju. Dok slavimo 140 godina diplomatskih odnosa, radujem se jačanju međuljudskih veza, radu sa mladima i civilnim društvom - rekao je Hil.

Podržava pristupanje Srbije u EU

Hil je istakao da SAD podržavaju pristupanje Srbije EU i da u tom smislu Beograd mora da ubrza reforme kako bi ispunio standarde EU.

- Mi očekujemo da će EU prepoznati postignuti napredak i potvrditi da je članstvo i dalje moguće. Uz tehničku podršku SAD Srbija je napravila značajne korake, posebno u ekonomskom i fiskalnom upravljanju”, rekao je Hil i dodao da SAD podržavaju napredak Srbije u borbi korupcije, unapređenju vladavine prava i jačanju demokratskih institucija. Ako bude potvrđeno, ohrabriću izbornu transparentnost i pravičnost uoči izbora u aprilu 2022. godine, pojačati važnost slobode medija i glasno podržati ključnu ulogu civilnog društva - rekao je Hil.

Takođe, dodao je da će raditi na osnaživanju ekonomske budućnosti Srbije podsticanjem politika koje jačaju njenu međunarodnu investicionu klimu, infrastrukturu, poboljšavaju njenu energetsku raznolikost i bezbednost.

- Srbija ima ogroman potencijal, sa obrazovanom i talentovanom radnom snagom – kompanije sa sedištem u SAD su u poslednjih 20 godina uložile više od 4 milijarde dolara u Srbiju i zapošljavaju oko 20.000 ljudi. Natojaću da proširim obostrano korisnu saradnju u oblasti odbrane. Srbija je važan bezbednosni partner za Sjedinjene Države - rekao je Hil.

Dodao je da je jedan od njegovih prioriteta i bezbednost Amerikanaca i američkih službenika.

- Nastaviću naše dugogodišnje napore da se u potpunosti istraži ubistvo braće Bitići iz 1999. Godine, trojice Amerikanaca ubijenih u pritvoru srpske policije. Posvećen sam pritisku na srpsku vladu da obezbedi da svi umešani budu izvedeni pred lice pravde - rekao je Hil.

Takođe, rekao je i da će pomoći Srbiji da se odupre malignim uticajima, između ostalog Rusije i Kine.

Hil je tokom izlaganja podsetio da je svoju službu u inostranstvu započeo u Beogradu, kao I da je učestvovao u mirovnim pregovorima u Dejtonu, bio ambassador u Severnoj makedoniji I bio specijalni izaslanik za Kosovo 1998. Do 1999. Godine.

"Verujem da sam dobro pripremljen da služim kao šef misije u Srbiji i da tamo unapredim prioritete SAD. Zaista bi mi bila čast da služim kao ambasador SAD u Srbiji", zaključio je Hil.

Zabrinut zbog odnosa Srbije sa Rusijom i Kinom

Odgovarajući na pitanja u Senatu, Hil je rekao da je u dijalogu Beograda i Prištine postignut napredak, ali nedovoljan, i dodao da EU ne želi članice koje imaju problema sa susedima.

Govoreći o stranom uticaju u Srbiji Hil je ponovio da zabrinjava što se Beograd okreće Rusiji za nabavku vojne opreme i Kini kada je reč o infrastrukturi.

Trebalo bi da budemo spremni da pokažemo da mi nudimo bolji model i alternative. Nije dovoljno da kažemo da postoje problemi u prihvatanju kineskih i ruskih predloga, već moramo da pokažemo da je ono što mi imamo bolje za Srbiju. I to će biti moja namera, rekao je Hil.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • rade

    15. decembar 2021 | 11:23

    mani se ćorava posla,priznanja nema ni pod razno

  • Nikolas

    15. decembar 2021 | 11:19

    VREME JE DA POSTUJETE REZOLUCIJU 1244 SAVETA BEZBEDNOSTI I DA NEGAZITE MEDJUNARODNO PRAVO JER CE VAS TO DOVESTI KAD TAD DO NESTANKA!!! NATO NEMOZE DA OSVOJI SVET !!!

  • Mihailović

    15. decembar 2021 | 11:06

    Okupirali deo teritorije Srbije i sad traže da Srbija normalizuje odnose sa susedom tj. sa okupiranim delom Srbije... Srbija može samo u priznatim granicama u UN dogovorom sa Albancima da ostanu u sastavu Srbije i pod kakvom autonomijom... Po čemu Albanci imaju veća prava od Srba u Hrvatskoj i BiH gde su Srbi u prošlom veku masovno ubijani, na više stotine hiljada, pa niste im dali ta prava već pomagali da se proteraju... Zato postoji međunarodno pravo da nebi bilo koja država ili vojni pakt odlučivala vojnom silom i provodila svoje interese...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA