Evropski parlament sutra glasa o Rezoluciji o Srbiji: Na dnevnom redu "Linglong" i ekologija

Parlamentarna grupa Liberala (Rinju) na čelu sa poslanikom Klemenom Grošeljem, podžana od strane evropskih Socijaldemokrata i Zelenih, a pod konstatacijom da se radi o kršenju ljudskih prava, demokratije i vladavine prava, po hitnoj proceduri na agendu poslednjeg plenarnog zasedanja EP uvrstila je debatu o Srbiji

  • 6
Evropski parlament u Strazburu Foto: Tanjug/AP

Evropski parlament na plenarnom zasedanju 16. decembra glasaće o Rezoluciji o prinudnom radu i ekološkim protestima u Srbiji.

Tekst kojim se izražava duboka zabrinutost zbog stanja ljudskih prava vijetnamskih radika u Srbiji, korupcije i vladavine prava u oblasti zaštite životne sredine, uticaja kineskih standarda i investicija, kao i nasilja ”huligana” nad mirnim protestanitima, uvršćen je u hitnu proceduru Evropskog paralmenta, a po inicijativi grupe evropskih Liberala, saznaje Tanjug u Briselu.

Parlamentarna grupa Liberala (Rinju) na čelu sa poslanikom Klemenom Grošeljem, podžana od strane evropskih Socijaldemokrata i Zelenih, a pod konstatacijom da se radi o kršenju ljudskih prava, demokratije i vladavine prava, po hitnoj proceduri na agendu poslednjeg plenarnog zasedanja EP uvrstila je debatu o Srbiji.

Poslanici ovih političkih grupa u EP, na čelu sa Violom fon Kramon, Klemenom Grošeleljem i Toninom Piculom, već su kroz otvorena pisma u kojima su izrazavali zgroženost izveštajima o trgovini ljudima u svrhu radne eksploatacije u Srbiji odnosno, kao u slučaju fon Kramon, posećivali Srbiju da bi dali podršku eklološkim protestima u zemlji.

Početne verzije nacrta rezolucije koje su predstavili evropski Liberali, Zeleni i Socijademokrate, a u koje je Tanjug imao uvid, donekle su ublažene u zajednički usagalšenom tekstu koji potpisuje i Evropska narodna partija, kao najsnažnija parlamentrana grupa, ali i Evropski konzervativci i refromisti i Levičari.

U usaglašenom nacrtu Rezolucije, u koju je Tanjug imao uvid, a koja bi sutra trebalo da se nađe pred evropskim poslanicima, izrazava se ”dubika zabrinutost” zbog navoda o prinudnom radu, kršenju ludskih prava i trgovini ljudima u slučaju vijatenamskih 500 radinika iz kineske fabrike ”Linglong” u Zrenjaninu.

- Vlasti Srbije se pozivaju da istraže ovaj slučaj i obezbede poštovanje osnovnih ljudskih prava, posebno prava radnika u fabrici, i rezultate o tome dostave EU” - navodi se u zajedničkom tekstu Rezolucije koji su usagalsile sve poslaničke grupe.

Srbija se dalje poziva da poboljša uskalđivanje sa EU radnim pravom, prilagodi svoje zakone i inspekcijski nadzor u oblasti nelegalnog zapošljavanja.

U drugom delu teksta izražava se ”duboka zabrinutost zbog ozbiljnih problema korupcije i vladavine prava u oblasti zaštite životne sredine”, kao i zbog ”generalnog nedostataka taranspratentnosti i uticaja infrastrukturnih projekata na okolinu i društvo”, ukljucujući ”kineske investicije i zajmove, ali i ”multinacionalnih kompanijaa kao što je Rio Tinto”.

- Izražavamo duboku zabrinutost zbog sve većeg nasilja ekstremista i huligana protiv mirnih ekoloških demonstranata, žalimo zbog sile primenjene od strane policije protiv demonstranata - navodi se u daljem tekstu u koji je Tanjug imao uvid.

Neki od predloga, kao što su osuda neuklanjanja murala Ratku Mladiću, koju je tražila grupa Socijaldemokrata, se ne nalazi u zajedničkom tekstu Rezolucije, ali je uvršćena osuda ”pogoršanja stanja u medijskim slobodama” kao i ”verlabalnih napada, govora mržnje i zastrašivanja upućenih opoziciji, nezavisnim intelektualcijima, novinarima i NGO”.

Srbija se u zaključku poziva da radi na ”efikasnim i dokazivim reformama” u oblasti strukturnih reformi i vladavine prava , a kroz novootvoreni klaster 4 i na punoj primeni EU standarda u oblasti Zelene agende.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • beast

    15. decembar 2021 | 13:43

    Sta cemo bez evropske pozrtvovanosti majko sveta, kolko oni brinu o nama.

  • Piši kad stigneš

    15. decembar 2021 | 14:00

    Liči da zapadne gazde nekom daju otkaz... Prvo Ameri, sad i ovi.

  • Neka ih

    15. decembar 2021 | 14:10

    sto dalje od nas

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA