≫ 

SAD na Zapadni Balkan šalju pravnog savetnika za slučajeve korupcije i organizovanog kriminala

Konkurs za mesto savetnika koji će se fokusirati na prevare u javnim nabavkama, korupciju, pranje novca, organizovani kriminal, rodno zasnovano nasilje i trgovinu ljudima, a podrazumevaće tehničku pomoć, mentorstvo i savete o istrazi, krivičnom gonjenju i odlučivanju u slučajevima - je još otvoreno

  • 8
Kapitol Hil Foto: Tanjug/AP

Kancelarija za razvoj, pomoć i obuku u inostranim tužilaštvima pri američkom Ministarstvu pravde imenovaće stalnog pravnog savetnika čiji će zadatak biti da pruža tehničku pomoć u sprovođenju zakona, a kako bi se povećali kapaciteti za istragu, krivično gonjenje i suđenje u slučajevima koji uključuju korupciju i organizovani kriminal na Zapadnom Balkanu, uključujući Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Kosovo, Crnu Goru, Severnu Makedoniju i Srbiju.

On će stupiti na zadatak u aprilu 2022. godine sa mandatom od 14 meseci, a sedište će mu biti u Zagrebu, gde će blisko sarađivati sa hrvatskim Minstarstvom pravde.

Kako se navodi, konkurs za to mesto je još otvoren i dodaje da će se rad savetnika fokusirati na prevare u javnim nabavkama, korupciju, pranje novca, organizovani kriminal, rodno zasnovano nasilje i trgovinu ljudima, a podrazumevaće tehničku pomoć, mentorstvo i savete o istrazi, krivičnom gonjenju i odlučivanju u slučajevima.

Takođe davaće savete o postojećim zakonima ili predlozima zakona.

Kandidat koji bude izabran mora da poseduje diplomu pravnog fakulteta, licencu da se bavi advokaturom i da bude advokat sa dobrom reputacijom i stažom od najmanje 4 godine u advokaturi i tužilaštvu, navelo je američko Ministarstvo pravde.

Savetnik će se fokusirati na prevaru u javnim nabavkama, korupciju, pranje novca, organizovani kriminal, rodno zasnovano nasilje i trgovinu ljudima.

Ovo će uključivati ​​tehničku pomoć, mentorstvo i savete o istragama, krivičnom gonjenju i odlukama u predmetima. Takođe će uključivati ​​analizu i savete o postojećim ili zakonima koji su na čekanju.

Takođe, koordiniraće i blisko sarađivati ​​sa drugim savetnicima imenovanim u raznim balkanskim zemljama, ​kao i ​sa osobljem američkih ambasada u raznim balkanskim zemljama.

Video: Susret lidera zapadnog Balkana u Briselu: Pre večere Borelj učio da na srpskom kaže: Dobro veče!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihailović

    20. decembar 2021 | 13:49

    Šta ne pošalju u Ukrajinu za korupciju novca građana SAD...

  • DENI

    20. decembar 2021 | 14:04

    Au, koliko ce imati posla, sve sto je bilo narodno i drzavno, sad je biznis pojedinaca u vrhu politike. Morace shvatit da dolazi na Balkan, tamo su veoma snalazljive barabe.

  • Tesno mi ga skroji

    20. decembar 2021 | 13:40

    Ubrzava se. I pojačava. Manevarskog prostora sve manje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA