Jeremić prvi put vodio sednicu UN kao predsednik (VIDEO)

- Stojeći pred najvećom svetskom skupštinom, zaričem se da ću u dobroj veri služiti vrednostima i ciljevima UN i da ću vršiti ovu dužnost na pravedan i fer način, poštujući jednakost svih suverenih država članica - kazao je Jeremić

  • 0

Predsednik Generalne skupštine UN Vuk Jeremić otvorio je danas 67. sesiju tog tela i prvi put kao predsednik vodio sednicu na kojoj je kao glavnu temu srpskog predsedavanja naveo rešavanje sporova mirnim putem.

Jeremića su na početku sednice, kojoj je prisustvovao i generalni sekretar UN Ban Ki Mun, aplauzom pozdravili šefovi delegacija svih članica UN.  Ban je, u kraćem obraćanju, čestitao Jeremiću i pozdravio njegovu ideju o mirnom rešavanju sporova. On je, takođe, poželeo uspešnu 67 sesiju Generalne skupštine UN. Jeremić je, u prvom obraćanju Generalnoj skupštini u svojstvu predsednika, predložio da to telo bude moralni i politički garant poštovanja mirovnih sporazuma koji postignu zavađene strane.

Založio se i za jačanje uloge Generalne skupštine na političkom i ekonomskom planu, kao i za jačanje saradnje s drugim organima UN, posebno sa Savetom bezbednosti. Jeremić je istakao da su UN ključna adresa za rešavanje rastućih izazova sa kojima se suočava čovečanstvo.

- Stojeći pred najvećom svetskom skupštinom, zaričem se da ću u dobroj veri služiti vrednostima i ciljevima UN i da ću vršiti ovu dužnost na pravedan i fer način, poštujući jednakost svih suverenih država članica -  kazao je Jeremić.

Prema njegovim rečima, teško je zamisliti svet u kome je bez UN moguće ostvariti mir, progres i dostojanstvo.

Kao glavnu temu srpskog predsedavanja, Jeremić je naveo "rešavanje sporova i sukoba posredovanjem i drugim mirnim sredstvima".

Među ključnim prioritetima naveo je i ispunjavanje Milenijumskih ciljeva, identifikovanje i sprovođenje ciljeva održivog razvoja, snažniju ulogu Generalne skupštine UN u rešavanju svetske ekonomske krize i njenih socijalnih posledica, aktivniji proces razoružanja, kao i borbu protiv terorizma i snaženje mirovnih misija UN.

Generalna skupština UN je u ponedeljak zaključila 66. sesiju, čime je predsedničko mesto od Katara predato Srbiji.

Tim povodom je u zgradi UN na Ist riveru u Njujorku, organizovana simbolična ceremonija primopredaje između predstavnika Katara Nasira  Abdulaziza al Nasira i Jeremića, tako što je dosadašnji predsednik predao nasledniku čekić koji je koristio tokom vođenja sednica.

Jeremić je u junu izabran za predsednika Generalne skupštine, dobivši glasove 99 država, dok je njegov protivkandidat iz Litvanije dobio 85 glasova.

Visoka debata 67. sednice Generalne skupštine UN biće održana 25. septembra. Prvi će se, po tradiciji, svetskim liderima obratiti predsednik Brazila. Nakon njega, po nepisanom diplomatskom pravilu govoriće američki predsednik Barak Obama, a kao treći, prisutnima će se obratiti predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

(Telegraf.rs / Izvor: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA