"Ustavne promene neophodne za dalje evropske integracije i razvoj Srbije"

Srbija želi da pristupi Evropskoj uniji i u svakom dokumentu EU od toga se počinje, odnosno to je uslov svih uslova - promena Ustava u oblasti pravosuđa

  • 14
Narodna skupština republike Srbije Foto: Nikola Tomić

Lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić pozvao je danas građane da izađu na referendum 16. januara i glasaju za ustavne promene jer je to, kako je istakao, neophodno u cilju daljih evropskih integracija i razvoja Srbije.

Odgovarajući na pitanja novinara u Gradskom odboru SPS Beograd, Dačić je rekao da već 15 godina traje priča o tome da bi trebalo promeniti Ustav u delu da treba obezbediti nezavisnost pravosuđa.

- Mišljenje je da se to obezbeđuje na način da parlament više ne bira sudije ili tužioce. Naravno, ima i drugih mišljenja, ima neko ko misli da to nije u redu jer bi na takav način sudska vlast birala samu sebe - rekao je Dačić.

Dodao je da Srbija želi da pristupi Evropskoj uniji i da se u svakom dokumentu EU od toga počinje, odnosno da je to uslov svih uslova - promena Ustava u oblasti pravosuđa.

- Ako želimo dalji napredak u evropskim integracijama, ovo je neophodan korak. Sa druge strane, ne znam šta bi to građanima smetalo. Naprotiv, mislim da bi za građene bilo u većem interesu da se sudije i tužioci ne biraju političkim odlukama parlamenta ili bilo kog drugog državnog organa jer se ionako svi redom žale na pravosuđe - rekao je Dačić.

Kako je istakao, u cilju daljih evropskih integracija i razvoja Srbije neophodno je da idemo tim putem.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dare

    25. decembar 2021 | 13:10

    Interesantno, a ta ista EU već godinama insistira da je za dalje evropske integracije neophodna borba protiv korupcije, pranja novca i kriminala, kao i sloboda govora i medija.

  • Laki

    25. decembar 2021 | 13:21

    Ne!

  • Мирко

    25. decembar 2021 | 13:37

    А је л пита неко овај народ да ли уопште жели у ту трулу ЕУ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA