• 1
 ≫ 

Oskrnavljeno srpsko groblje u Kišnici kod Gračanice: Polomljeno sedam spomenika

 ≫ 

Izgleda da nije dovoljno da se nad srpskim narodom koji živi na prostoru KiM otvoreno demonstrira verska netrpeljivost, već albanski huligani mira ne daju ni mrtvim Srbima i njihovim humkama - navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM

  • 1
Gračanica Kišnica polomljeno 7 spomenika

Printskrin: RTS

Na pravoslavnom groblju u Kišnici kod Gračanice polomljeno je sedam spomenika. Prema rečima meštanke Snežane Jovanović, šest spomenika je potpuno uništeno, a još dva su oštećena.

- Pre nedelju dana, svi spomenici su bili čitavi. Tada je groblje obišao jedan od meštana i video da je postavljena nova ograda. Bili smo zadovoljni zbog toga, a ja imam i fotografije od tada. Znači to se dogodilo u poslednjih nedelju dana. Ne mogu da verujem. Tužna sam i samo se pitam kome smetaju mrtvi - ispričala je Jovanovićeva za ovdašnji portal i dodala da je ovo groblje nadomak Gračanice prvi put uništeno, odnosno da se to prvi put dogodilo od 1999 godine.

Inače, slučaj oštećenja nadgrobnih spomenika na groblju u Kišnici prijavljen je policiji tzv. Kosova.

Povodom sknavljenja groblja u Kišnici kod Gračanice reagovala je Kancelarija za KiM iz koje ističu da se sramotno i poražavajuće skrnavljenje osam srpskih nadgrobnih spomenika u etnički mešovitom selu Kišnica, nadomak Gračanice.

 

Petković: Broj incidenata usmerenih protiv Srba veći za 50 odsto od dolaska Kurtija na vlast

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ukazao je na činjenicu da je od dolaska Aljbina Kurtija na vlast broj incidenata usmerenih protiv Srba na Kosovu porastao za više od 50 odsto.

- Da li bi ovo trebalo da bude ona oaza mira i tolerancije o kojoj pričate Aljbine Kurti? Od kada ste došli na vlast broj incidenata usmerenih protiv Srba porastao je za više od 50 odsto! Nisu pošteđeni ni mrtvi Srbi, svedoče i jučerašnji snimci porušenih grobova iz Kišnice - naveo je Petković na Tviteru.

 

 

 

On je postavio i fotografije uništenih i oštećenih grobova na pravoslavnom groblju u u etnički mešovitom selu Kišnica, nadomak Gračanice.

 

Kancelarija za KiM: Albanski huligani ne daju mira ni mrtvim Srbima

Sramotno je i poražavajuće skrnavljenje osam srpskih nadgrobnih spomenika koji su polomljeni na pravoslavnom groblju u etnički mešovitom selu Kišnica, nadomak Gračanice, od kojih je šest potpuno uništeno, a dva su oštećena, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije.

Ovaj bezumni čin, kako je navedeno, zatekli su meštani koji su posvedočili da su spomenici pre svega sedam dana bili čitavi, a ovaj slučaj prijavili su i Kosovskoj policiji.

- Izgleda da nije dovoljno da se nad srpskim narodom koji živi na prostoru KiM otvoreno demonstrira verska netrpeljivost, već albanski huligani mira ne daju ni mrtvim Srbima i njihovim humkama. Za sve to vreme, političari iz Prištine predvođeni najisturenijim zagovornikom antisrpske politike Aljbinom Kurtijem, izjavljuju da su Kosovo i Metohija oaza mira i sklada, dok svakodnevno svedočimo etnički motivisanim napadima i incidentima prema Srbima - kaže se u saopštenju.

Poražavajuća je statistika da je "na prostoru Kosova i Metohije ove godine zabeleženo 50 odsto etnički motivisanih incidenata više nego lane, od čega je čak 20 napada na objekte Srpske pravoslavne crkve".

- Dodatno zabrinjava činjenica da ti brojevi i dalje rastu i da izostaje adekvatna reakcija i zaštita srpskog stanovništva. Kancelarija za Kosovo i Metohiju više puta je samo tokom ove godine obaveštavala međunarodne predstavnike o ugroženosti spomenika SPC i srpskih pravoslavnih grobalja na KiM, a ove godine je u sanaciju, popravku i održavanje pravoslavnih grobalja i kapela na KiM uložila i značajna finansijska sredstva i nastaviće da obnavlja porušeno kao odgovor na politiku mržnje i netrpeljivosti - poručuju iz Kancelarije za KiM.

 

Ministarstvo kulture: Skrnavljenje spomenika vandalski čin

Ministarstvo kulture i informisanja osudilo je uništavanje nadgrobnih spomenika na pravoslavnom groblju u Kišnici na Kosovu i Metohiji, ističući da se radi o vandalskom činu. Ministarstvo u saopštenju navodi da su takvi napadi upereni protiv srpskog naroda i njegovog opstanka na Kosovu i Metohiji, i u u najdubljoj suprotnosti sa univerzalnim civilizacijskim i kulturnim tekovinama.

- Reč je o pokušaju da se nasiljem i bezumljem unese strah među Srbe koji žele da ostanu na svojim vekovnim ognjištima. Ipak, odlučnost srpskog naroda i vekovi suočavanja sa najtežim iskušenjima su najbolja garancija da će ostati posvećen očuvanju svojih kulturnih korena, jer su oni najsnažniji čuvar identiteta celokupnog srpskog naroda - stoji u saopštenju Ministarstva.

Oni apeluju na međunarodne organizacije i institucije da jasno prepoznaju ovakve postupke i ne zatvaraju oči pred politikom mržnje i u okviru svog mandata zaštite osnovna ljudska prava i kulturnu baštinu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima