• 1
 ≫ 

"Najveći uspeh srpske diplomatije u 2021. godini - organizacija skupa Nesvrstanih"

 ≫ 

Naš posao i u narednoj godini će biti da stojimo na braniku otadžbine u diplomatskoj areni, i kada govorimo o negovanju starih prijateljstava i kada govorimo o nekim novim prijateljstvima, i u procesu evrointegracija što je izraz politike Republike Srbije i izraz volje naših građana - izjavio je Nemanja Starović

 • 1
Samit Pokret nesvrstanih

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović kaže da su u tom Ministarstvu zadovoljni efektima rada u protekloj godini i da je ministar spoljnih poslova Nikola Selaković imao više od 400 bilateralnih susreta sa stranim državnicima – 10 sa šefovima država, 17 sa predsednicima vlada i više od 130 sa ministrima spoljnih poslova.

- Brojke govore same po sebi, ali najveći uspeh nesumnjivo je organizacija skupa povodom 60. godišnjice održavanja prve konferencije Pokreta nesvrstanih u Beogradu početkom oktobra ove godie. Bio je to najveći multilateralni skup u Evropi u 2021. godini sa 120 prisutnih delegacija. Malo je država koje mogu da se podiče kapacitetom da na takav način organizuju tako veliki politički skup - rekao je Nemanja Starović gostujući u emisiji U središtu pažnje Prvog programa Radio Beograda.

 

Prioriteti u narednoj godini

Govoreći o prioritetima spoljne politike, Starović kaže da se oni ne mogu posmatrati izdvojeno od celine državne politike.

- Naš posao i u narednoj godini će biti da stojimo na braniku otadžbine u toj diplomatskoj areni, i kada govorimo o negovanju starih prijateljstava i kada govorimo o nekim novim prijateljstvima, i u procesu evrointegracija što je izraz politike Republike Srbije i izraz volje naših građana. Ali ono što nam dolazi na dnevni red i čime ćemo se baviti je proces ekonomskih integracija u regionu i realizacija projekta 'Otvoreni Balkan' koji ima neverovatno velike potencijale. Kad god nešto postignemo na planu ekonomske integracije, otvaraju nam se novi vidici ka kojima dalje stremimo - naglašava Starović.

 

Stanje u diplomatiji

Ne može se govoriti da je stanje u našoj diplomatiji ni idealno ni sjajno, ali puno toga je urađeno u proteklih godinu dana. Krenulo se sa rešavanjem sistemskih problema koji su se nataložili, u najmanju ruku u poslednjih 20 godina, kaže Nemanja Starović.

- Govorim tu i o kadrovskim problemima, o potrebi da podmladimo i dodatno stručno osposobimo diplomatsko-konzularnu mrežu. Tokom ove godine zaključili smo sporazume o saradnji sa 15 fakulteta državnih univerziteta u Republici Srbiji. Otvorili smo mogućnost da već od naredne godine preko 100 mladih ljudi, najboljih studenata državnih fakulteta, dobije šansu da ostvari stručnu praksu. Napravili smo sporazum i sa Organizacijom srpskih studenata u inostranstvu koje ćemo takođe uključiti. Najkvalitetnijim mladim ljudima koji se školuju u inostranstvu pružićemo mogućnost da se angažuju kako bismo podspešili proces podmlađivanja - naglašava državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova.

On kaže da je početkom ove godine bilo puno diplomatsko-konzularnih predstavništava koja nisu imala rukovodioca na svom čelu, ali da se počelo sa rešavanjem tog problema.

- Poslednjih nekoliko meseci na Vladi Srbije su prošle odluke o imenovanju novih ambasadora i generalnih konzula. Ne mogu da govorim o imenima s obzirom da se negde još uvek čeka dobijanje agremana, odnosno preuzimanje funkcije, ali mogu da kažem da smo najveći deo upražnjenih mesta već popunili - zaključuje Nemanja Starović.

Video: Predsednik Vučić poželeo dobrodošlicu nesvrstanim zemljama

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Mika

  28. decembar 2021 | 09:45

  Браво, само тако наставите. Ко је у дипломатији то осећа, приметна је разлика. Наша дипломатија је дуго тонула али сада се враћа на површину

  1
  1

  Podelite komentar

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima