≫ 

Kurti se protivi održavanju referenduma Srbije na teritoriji Kosova i Metohije

Prištinski premijer Aljbin Kurti takođe ističe i da "Srbija nije mogla da izabere lošiji datum za referendum od 16. januara"

  • 6
Aljbin Kurti, Albin Foto: Profimedia/Alamy

Prištinski premijer Aljbin Kurti rekao je da se vlada koju predvodi protivi održavanju referenduma, koji je Srbija najavila za 16. januar sledeće godine, na Kosovu i Metohiji zato što je to, kako je naveo "u suprotnosti sa zakonima i Ustavom".

- Znamo da Srbija namerava da održi referendum na Kosovu 16. januara o svojim unutrašnjim stvarima, ali se Vlada Republike Kosovo ne slaže sa takvim ciljem, ne samo zato što je u suprotnosti sa zakonom i našim ustavom i zato što smatramo da je dosadašnja praksa koju su sprovodile prethodne vlade takođe bile kršenje zakona i našeg ustava - rekao je Kurti.

Kako je Kurti naveo, Srbija namerava da održi referendum "o unutrašnjim pitanjima". On je dodao i da "Srbija nije mogla da izabere lošiji datum od 16. januara".

- Imajte na umu da je 15. januara godišnjica masakra u Račku, što srpski zvaničnici kontinuirano negiraju sve do predsednika našeg severnog suseda, dok se 17. januara obeležava 40. godišnjica od ubistva Kadrija Zeke i braće Gervale, Jusufa i Bardoša, a istovremeno se navršava i četiri godine od ubistva srpskog političara Olivera Ivanovića. Nisu mogli da izaberu lošiji datum za održavanje referenduma na Kosovu o svojim unutrašnjim pitanjima. Mi smo protiv - poručio je Kurti.

Video: Protest u Kosovskoj Mitrovici posle provokacija Kurtija i Osmanija

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Siptari horde sa

    29. decembar 2021 | 17:17

    Idi u albaniju pa komanduj ti si u Srbiji I miran da budes

  • ANTE BAN

    29. decembar 2021 | 18:19

    U južnoj srpskoj pokrajini taj neki Kurti se pita taman koliko i ja!

  • 🇨🇭❓

    29. decembar 2021 | 17:07

    Hoče li referenduma biti i u Švajc jer ima više Srba nego na KiM ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA